Kira Geliri Hakkında Bir Soru

Üyelik
10 Ocak 2013
Mesajlar
2
Konum
İSTANBUL
Eşimin adına kayıtlı bir dairemiz var. Bu daireyi kiraya vereceğiz. Ancak kendimizde kirada oturuyor ve bu ödediğimiz kirayı, önümüzdeki sene vereceğimiz gelir vergisi beyanında gider olarak gelirimizden düşmek istiyoruz. Ödediğimiz kiranın kontratı benim adıma ve benim hesaplarımdan kira ödemesi açıklaması ile ödüyorum. Ödediğimiz kirayı, alacağımız kiradan düşebilmemiz için kirayı ödeyen ve alan kişini aynı kişi olması gerekecektir. Bu durumda ne yapmalıyız.
Eşim bana gayrimenkulünü kiralamaya ve kira gelirini almaya şeklinde bir vekâletname verirse ve bu şekilde kira kontratını kiralayan sıfatı ile ben yapabilirim ve kira gelirlerini kendi üstüme alabilirim. Böylece gelir vergisi beyannamesini kendi adıma verebilirim ve ödediğim kiraları gider olarak vergiden düşebilirim diye düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğim konuyu bu şekilde gerçekleştirebilir miyiz?
 
Evet bunu yapabilrisiniz. Dikkat edilecek bir iki nokta var. Eşiniz daha önce kiradan dolayı beyanname verdiyse tekrar düzeltmek zor
. Vergi dairesine anlatamazsınız.
İkinci olarak kira bedeli sizin banka hesabınıza yatmalıdır. Aslında en kolayı kiraladığınız daire yi de eşiniz adına konrat yapmaktır.
 
üstad iyi akşamlar,pek anlamadım,

vekalet ile mükellefeiyet mi kazanmış olacak ? beyannameyi kendi adına verecek ? böyle oluyormu ?
 
Öyle şeyler yapmanıza gerek yok. Eşinizle birlikte oturduğunuz gayrimenkul nedeniyle ödemiş olduğunuz kira giderini, elde ettiğiniz kira gelirinden düşebilirsiniz.
 
İyi incelemden cevap vermek yanlış anlaşılmalara neden olabilir.
Eşinizle birlikte oturduğunuz evin kirasını ancak kira kontratı sizin adınıza yapıldıysa , kira gelirinizden düşebilirsiniz.
 
Nizam bey cevabınız için teşekkür ederim. Eşim daha önce hiç gelir vergisi beyanı vermedi. Evimizi yeni aldık ilk defa kira geliri elde edeceğiz. halen kirada oturduğumuz ev sahibine de ulaşmam çok zor ve onu bu konuya sokmak istemiyorum. Bu yüzden, eşim hukuken geçerli bir yolla (noterden vekalet ile ) kira gelirlerini alma işin bana devrederse, kire geliri ve kiradan oluşan gideri kendi beyanım üzerimde birleştirmeyi düşünüyorum. Dolayısı ile ödeyeceğim vergi azalacak. Cevabınızdan anladığım kadarı ile bu mümkün , tekrar çok teşekkür ederim.
 
İyi incelemden cevap vermek yanlış anlaşılmalara neden olabilir.
Eşinizle birlikte oturduğunuz evin kirasını ancak kira kontratı sizin adınıza yapıldıysa , kira gelirinizden düşebilirsiniz.

Eşlerden biri kira geliri elde ediyor ve birlikte (kirada) oturdukları gayrimenkulun kira kontratı da diğer eş adına yapılmışsa; kira geliri elde eden eş kira gelirinden, kira kontratı diğer eş adına yapılmış olsa da bu kira gideri düşebilir. Mükellef kira gelirini elde edendir. O değişmez.

Kira giderini düşmek için de noterden devir vs yaptırmaya gerek yok.

Yine de tereddüt ediyorsanız 444 0189 a sorun veya özelge talep edin. Nasılsa beyan için var daha.
 

Benzer konular

Üst