Şirketimize Malın Sevkinde Bize Kesilen Cezaların Müşteriye Dekont Edilmesi.

Üyelik
1 Ara 2008
Mesajlar
68
Konum
ankara
Şirketimizin müşteriye satmış olduğu malın sevkinde şoföre verilen 2 nüsha irsaliyeden 1 nüshasını şoför kaybetmiş maliye yolda çevirmiş 1 nüshası olmadığı için 190.-TL ceza kesmiş. müşterinin şoförü 1 nüshasını kaybetmiş olduğunu ifade ediyor 1 yıl içinde 2.defa aynı durumla karşılaştık. Bizde dekont düzenleyip hesabına borç kaydetmek istiyoruz. müşteri kabul ediyor karşı tarafda bize konuya ilişkin dekontun diğer nüshasını alacak kayıt edecek
böyle bir işlemin uygulaması doğrumudur? Görüşlerinizi beklerim

Selamlar Saygılar
 
Bence yaptığınız uygulama doğrudur. Ancak "Dekont" işlemini fatura ile yansıtmanızı tavsiye ederim.
 
Sayın sonka,

Bu işlemi dekont ile yapamazsınız ilgili ceza tutarını karşı taraf kabul ediyor ise ve ilgili işlem KDV'ye tabii olmadığı için işlemleri aşağıda belirttiğim şekilde uygulamanız gerekir,

- İlgili ceza tutarı mal/hizmet teslimi olmadığı için ilgili ceza tutarının karşı firmaya aktarma işlemini fatura düzenleyerek KDV hesaplamadan aktarmanız gerekir.
- VUK madde 227
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.

- Masraf yansıtmasını fatura ile yapılması gerekmektedir.Düzenlenen faturada gerçekten yansıtma faturası olup olmadığının tevsiki açışından fatura açıklamasına 'fatura muhteviyatı işleminin masraf aktarımı olduğunu ve masrafın ilgiliye intikal ettirildiği'' şerhi eklenmelidir fatura ekine dekontuda eklemek gerekir.

İyi Günler.
[/FONT]
 
Fatura ile yansıtmak konusunda tereddütüm var. Gelir matrahı oluşturan bir durum söz konusu değil. müşterinin şoföründen kaynaklanan hatasından dolayı bizim firmamıza tebliğ edilen K.K.E.G cezayı müşterinin onayınıda alarak dekont etmek daha mantıklı geliyor. Ayrıca ceza bizim şirkete kesildi. cezayı biz ödeyeceğiz sonra biz mi .K.K.E.G olarak göstereceğiz. öbür taraf dan müşteride cezayı ödemeyi kabul ediyor. kasasından çıkan parayı dekont ile belgeleyecek değil mi?
 
Ceza size kesildiğine göre KKEG, diğer taraftan da mecburen gelir yazacaksınız. Yapacak bir şey yok.

Sayın Koraykarakaya,

Bana göre gider yazılarak KKEG'ye atılmasına ve sonrada Gelir yzarak bu işlemin vergisinin ödenmesine bir gerek bulunmamaktadır. Nitekim olayın mahiyeti önemlidir.

Bu nedenle ilgili ceza geçici bir aktif hesabında (198- hesap olabilir) "Fatura Edilecek Ödemeler/Giderler" şeklinde kaydedilir ve sonrasında fatura/dekont edilerek bu hesap kapatılır ve gelir de yazılmaz.
 
Üst