İşten Çıkarıldıktan Sonra istifa Mektubu Talebi

Üyelik
15 Tem 2013
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
merhaba eşim bildirimli olarak 31.07.2013 itibari ile işten çıkarıldı.

kendisi öğretmen olduğu için eski kurumundan belgeleri alıp yeni kurumuna vermek istiyor.

eski kurumu sözleşmenin31.07.2013 tarihi itibari ile biteceğini bahane edip istifa belgesi imzalamasını istiyor ve işten çıkarma belgesinin sgk ya gittiğini bunun amacının farklı olduğunu söylüyorlar.

daha önce böyle bir durumla karşılaşan var mıdır.
 
merhaba eşim bildirimli olarak 31.07.2013 itibari ile işten çıkarıldı.

kendisi öğretmen olduğu için eski kurumundan belgeleri alıp yeni kurumuna vermek istiyor.

eski kurumu sözleşmenin31.07.2013 tarihi itibari ile biteceğini bahane edip istifa belgesi imzalamasını istiyor ve işten çıkarma belgesinin sgk ya gittiğini bunun amacının farklı olduğunu söylüyorlar.

daha önce böyle bir durumla karşılaşan var mıdır.


öncelikle merhaba,
31.07.2013 itibari ile işten çıkarıldı demişsiniz fakat, sanırım yanlış yazdınız. 31.07.2013 tarihi itibari ile işten çıkarılacak demek istediniz.
eşinizin sözleşmesi, bitiş tarihi belli olduğu için belirli süreli iş sözleşmesi hükmündedir. bu durumda, belirtilen süre geldiği zaman herhangi bir fesih bildiriminde bulunulmasına gerek kalmadan, sözleşme kendiliğinden sona erer, yeni borçlar konunun ilgili maddesini aşağıda belirtiyorum

MADDE 430- Belirli süreli hizmet sözleşmesi, aksi kararlaştırılmadıkça, fesih bildiriminde bulunulmasına gerek olmaksızın, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer.
Belirli süreli sözleşme, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür. Ancak, esaslı bir sebebin varlığı hâlinde, üst üste belirli süreli hizmet sözleşmesi kurulabilir.
Taraflardan her biri, on yıldan uzun süreli hizmet sözleşmesini on yıl geçtikten sonra, altı aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir. Fesih, ancak bu süreyi izleyen aybaşında hüküm ifade eder.
Sözleşmenin fesih bildirimiyle sona ereceği kararlaştırılmış ve iki taraf da fesih bildiriminde bulunmamışsa, sözleşme belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.



henüz çıkış tarihi gelmediği için sigortaya çıkışla alakalı herhangi bir evrak yollaması söz konusu olamaz,
ihbar süresi içinde bildirimde bulunulmuş olsa bile, bu bildirim sgk'ya değil. işçiye yapılır.
işverenin, eşinizden istifa kağıdı istemesi, bana göre, ileride herhangi bir sıkıntının olması halinde, kendini savunma içindir.
ayrıca bu şekilde bir evrak istemesi halinde, eğer eşinizin varsa izin parası veya başka sosyal haklarını da alamama durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz
son olarak, eşinizin çalıştığına dair, size evrak vermesi yeni borçlar kanunun ile zorunluluk haline getirilmiştir. ilgili kanunun ilgili maddesi aşağıda bulunmaktadır.
umarım işinize yarar bilgiler vermişimdir.

MADDE 426- İşveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür.
İşçinin açıkça istemde bulunması hâlinde, hizmet belgesinde onun işgörmedeki becerisi ile tutum ve davranışları da belirtilir.
Hizmet belgesinin zamanında verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.
 
Özel eğitim kurumu eğitim personeli özlük hakları bakımından 4857 ve 5510 kanun hükümlerine tabidir.
Olayımız yönünden,işveren tarafından yapılan fesih bildirimine göre öğretmenin işyerinden ayrılış/çıkarılış tarihi (31.07)itibariyle ,bu durumun fesih nedenine bağlı olarak 10 gün içerisiinde sgk na bildirimi yapılır.

Gelelim konumuza;
-Siz, sözleşme henüz sona ermeden önce, dolayısıyle eşiniz işyerinden ayrılmadan(31.07 den önce)gerekli belgeleri ,karşı tarafa vermek için bu okuldan almak istiyorsunuz,
a.Okul diyor ki şimdi-bugün veremem, 31.07 de gel al ...
b.Niye vermezsin?daha ilişiğin kesilmedi,ayrılmadın ,yani bu okul ile hukuki (iş ilişkin)sona ermedi devam ediyor,bu ndenle veremem
c.Evet Hukuki ilişki devam ediyor, doğru,31.07 mesai bitimi sona erecek.
Buraya kadar sorun yok.
Diğer tarafdan;
A.31.07 de eşiniz ayrılacağı önceden biliniyor,zira tebliğ de olunmuş,31.07 dede gerçekden ayrılacak,buna rağmen sözkonusu belgelerin önceki okul tarafından verilmesini mevzuat yönünden ENGELLEYEN bir durum olabilir mi?bilmiyorum.
B.Dikkatimi çeken"istifa belgesi imzalamasını istiyor..."noktası,bu nokta sorunlu,kaldı ki 31.07 de ayrılacak işcinin çıkışı önceden yapılmaz
C.Düşüncem "A"şıkkı yönünden engel var ise beklenecek,YOK İSE hukuki yollara başvurulabilir,örneğin milli eğitim e şikayet olabilir
 
eşinizin sözleşmesi, bitiş tarihi belli olduğu için belirli süreli iş sözleşmesi hükmündedir. bu durumda, belirtilen süre geldiği zaman herhangi bir fesih bildiriminde bulunulmasına gerek kalmadan, sözleşme kendiliğinden sona erer,

ihbar süresi içinde bildirimde bulunulmuş olsa bile, bu bildirim sgk'ya değil. işçiye yapılır.
Katılıyorum.

Sözleşme belirli süreli ise bu sözleşmenin süresinin ne zaman sona ereceği başdan belirli,buna rağmen sözleşme de " 1 ay önce" haber verilir vs.şeklinde bir ibare varsa buna rağmen yapılan işlem olabilir.

(ben fesih düşünmüştüm!)
 
İşyerinizden istediğiniz belge nedir bunu belirtmemişsiniz. Çalışma Belgesi ise bu işten çıkış durumunda verilen bir belge öncesinde vermemelerine birşey yapamazsınız. Ancak yeni işyerine elinizde bulunan ve çalışma belgesinde de bulunan tüm bilgilerin yer aldığı Belirli Süreli İş Sözleşmenizi verebilirsiniz. O da sizin yaptığınız işi, çalıştığınız kurumu ve çalıştığınız süreyi gösteren bir evrakdır.
 
Üst