TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ
STAJ VE SINAVLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDAKİ
UYGULAMA YÖNERGESİ
13- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavları
Staj bitiminde sınava katılabilmek için başvuruda bulunacak adayların, sınav son başvuru tarihi itibariyle stajlarını süre yönüyle tamamlanmış olması gereklidir. Sınav takvimi her yılın Aralık ayı içerisinde TESMER'in
TESMER Temel Eğitim ve Staj Merkezi internet adresinde ve TEOS'da ilan edilir.
Sınava katılan adaylar, ilk sınavda başarısız olmaları halinde sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren en çok iki yıl içinde, başarısız oldukları her dersten dört sınava daha girebilirler. Başarılı olmak için her sınav konusundan 100 üzerinden en az 50 (elli) puan alınması şartıyla, tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 (altmış) olması gerekmektedir. Derslerin her birinden alınan en yüksek not, ortalama hesabında dikkate alınır. Yanında, gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubu tarafından verilen tezkiye notlarının ortalaması ayrı bir ders gibi ortalamaya dahil edilir.
Geçmiş olduğu bir dersten not yükseltmek amacıyla tekrar sınava katılan adayın bu dersten almış olduğu en yüksek not, ortalama hesabında dikkate alınır.
Sınava ilk defa katılmak üzere, başvuruda bulunmuş ancak sınava katılmamış adayların sınav süreleri başlar.
Bu sınav haklarını süresi içinde kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar 2 yıl süreyle sınavlara alınmazlar.
İki yıllık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konuları kapsamak üzere, bu yönetmelik hükümlerine göre sınavlara katılabilirler.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavlarına ilk defa sınava katılmak üzere başvuruda bulunanların, sınav konularının bir kısmına katılıp, bir kısmına katılmaması halinde bütün derslerden sınav süresi başlatılır, katılmadığı derslerden sınav hakları saklı kalır.
Sınav başvurusunda bulunup mazeretli ya da mazeretsiz her hangi bir nedenle sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilmez.