Muhtasar Beyanname Güncellemesi Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
MUHTASAR BEYANNAME DÜZENLENMESİ HAKKINDA DUYURU
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]Değerli Üyemiz, 16/07/2014

E-beyanname düzenlenmesi ile olarak GİB lığı Muhtasar beyannamenin 25. versiyonu ile değişiklik yapmıştır. Aylık ve üç aylık Muhtasar beyannameler aşağıdaki açıklamalara göre düzenlenmesi gerekir.
[/FONT]
[/FONT]
Yapılan değişikliğe göre;
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]Muhtasar Beyannamesinin düzenlenmesinde, Damga Vergisi Matrah ve Tutarının, GIB tarafından belirlenen türlere göre dağılımının yapılması zorunlu olmuştur. Muhtasar beyannamenin “VERGİ BİLDİRİMİ” bölümünde bulunan kulakçıktaki seçenekler ile Aşağıdaki seçeneklerde belirtilen alanlar doldurulması gerekmektedir. [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman][/FONT][/FONT]
301
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]: Damga Vergisi Kanununa göre yapılan ödemelerle ilgili kâğıtlar Resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kâğıtlar. [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]
[/FONT]
[/FONT]302: [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]Damga Vergisi Kanununa göre yapılan ödemelerle ilgili kâğıtlar Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dâhil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kâğıtlar [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]
Ücret Bordroları için bu seçenek kullanılacaktır. Bordronun Brüt tutarı Matrah bölümüne, Vergi bölümüne ise tevkif edilen Damga Vergisi yazılacaktır.

[/FONT]
[/FONT]303:
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]Damga Vergisi Kanununa göre yapılan ödemelerle ilgili kâğıtlar Ödünç alınan paralar için verilen makbuzlar veya bu mahiyetteki senetler. [/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman][/FONT][/FONT]
301-302-303
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]Kodlarına ait Dama Vergisi Matrahı ve Damga Vergisi tutarı, Matrah ve Vergi Bildirimi sayfasında gösterilmekte ancak toplamlara [/FONT][/FONT]dahil edilmemektedir.

Bu kodlara ait Damga Vergisi Toplamı Eskiden olduğu gibi Muhtasar Beyannamenin 96. Satırında ki Tevkifata İlişkin Damga Vergisi satırında gösterilecektir.

Bilgilerinize rica olunur.

Saygılarımla,

Yahya ARIKAN

Başkan

ISMMMO

Muhtasar beyannamesinde bir güncelleme söz konusu, damga vergileri için ayrı ayrı satırlar açılmış.
 
zindan üstadım,konuya biraz geç kalmışsınız ? :)

Evet, muhtasarlara bugün başladığım içindir :)

Ama İsmmmo'da geç kalmış, e-beyanname internet sitesinin duyurular kısmında da bilgi yok, ayrıca forumda da açılmış konu da bulamadım, var mı?
 
Son düzenleme:
Anladığım kadarı ile;

Ücret Bordrolarındaki damga vergilerini "Matrah ve Vergi Bildirimi" tablosundaki 301, 302, 303 numaralı kodlara "Brüt Matrah" bilgisi ile birlikte yazacağız, ayrıca alttaki "Tevkifata ilişkin damga vergisi" satırına da yazacağız.

Anlamadığım zaten 011, 012'de brüt tutarı da yazıyor, niye bunu istiyor, diğer 301, 303 nolu damga vergilerinden ayırmak için mi?
 
302 kod açıklamasına katılmıyorum. Zira bordro "verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kâğıtlar " açıklamasına girmemektedir. Ne bordronun kendisi ne ücret pusulası dv tabi değildir. Çalışanın banka hs aktarılması için bankaya verilen bilgi listesinin de dv yok sanırım.

 
Birde anlamadığım "hizmet karşılığı alınan paralar" ibaresi var, ücret bordrosu ile para alınmaz, ödenir, bir şeyler karışık geliyor bana!
 
Meslek mensuplarımızın büyük bir çoğunluğu yukarıdaki değişiklikten haberi olmadan
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman](Pr[/FONT][/FONT]ogram uyarı vermeden 301[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]-302- [/FONT][/FONT]ve 303 bilgilerini kabul etmektedir) ilgili satırları doldurmadan beyannameleri göndermişlerdir.

Başta Mükellefler olmak üzere meslek mensuplarımızın mağduriyetinin önlenmesi amacı ile uygulamanın 01/08/2014 tarihinden itibaren başlatılması, önceden gönderilen Muhtasar
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]beyannameler için VUK 352/II-[/FONT][/FONT]7. maddesine göre ceza uygulanmaması için Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde ivedilik ile girişimde bulunulması, Yapılacak değişiklik ile beyanname [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]düzenlenmesinde sistemin UYARI v[/FONT][/FONT]ermesinin sağlanması hususu bilgilerinize arz olunur.

Anlaşılan meslektaşlarımızdan İsmmmo'ya bol sayıda şikayet gitmiş, bunun üzerine İsmmmo'da Gib'e yukardaki yazıyı göndermiş.
 
Birde anlamadığım "hizmet karşılığı alınan paralar" ibaresi var, ücret bordrosu ile para alınmaz, ödenir, bir şeyler karışık geliyor bana!

Sayın Zindan dediginiz gibi alınan para diyor. O yüzden muhasebe bürolarında tutulan firmalarda pek öyle durumlar yok, eski sekilde beyannameleri hazırlamaya devam.
 
Merhaba , 01/08/2014 den itibaren başlaması için yapılan başvurudan olumlu-olumsuz dönüş oldu mu acaba?

Temmuz un 2.haftası vermişiz hepsini. Düzeltsek dv den muaf seçebilecek miyiz?
 
GİB'in duyurular kısmında en son 02.06.2014 tarihli güncelleme yer alıyor. ben de eski versiyon ile beyanlarımı hazırlayıp yükledim. henüz onaylamadım ama yükleme esnasında da herhangi bir hata almadım. Geçerlilik tarihi hakkında bilginiz var mı?
 
maliye danışma ile bugün görüştük, bayramdan önce de konu ile ilgili çok sayıda soru geldiğini, konunun şubeye iletildiğini, bir karar için onların da beklediklerini söylediler. 444 0 189 dan aşağıdaki soru numarasını takip etmemizi tavsiye ettiler, biraz önce henüz bir cevap gelmediği söylendi, görüşüp bilgi sahibi olan paylaşabilir.

Soru numarası: 38331
 
Üst