personel maaş programı

Kiralanan İşletmeye Gelen Fatura

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cheack
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba, şirketimize ait bir işletme başka bir şirkete kiralık durumda. Kiralık işletmeye gelen elektrik ve su faturaları bizim şirket adına düzenleniyor. Fakat biz bu faturaları kira sözleşmesi gereği defterimize işlemiyoruz. Kdv'sini indirmiyoruz. Elektrik ve su faturalarını kiracı şirkete gönderip onlar ödemeyi yapıyorlar. Yani onlar da işlemiyor. Böyle bir uygulama doğru mu?

-Sizce, faturayı girip aynı şekilde kiracı şirkete yansıtma fatura kesmemiz daha doğru değil mi? Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Gelen faturaların üstündeki isim neyse ve fiili olarak kim bu hizmetleri kullanıyorsa gider yazacak olan da odur.
Sizin durumunuzda ya kiralayan şirket sözleşme ile giderek kendi üzerine alacak, yahut da mal sahibi adına gelen faturaları işleyecek ve daha sonra da bunu kiracıya fatura edecek. (sözleşmede bu konuda madde olması gerekir.)

Gelen faturaların üstündeki isim neyse ve fiili olarak kim bu hizmetleri kullanıyorsa gider yazacak olan da odur.
Sizin durumunuzda ya kiralayan şirket sözleşme ile giderek kendi üzerine alacak, yahut da mal sahibi adına gelen faturaları işleyecek ve daha sonra da bunu kiracıya fatura edecek. (sözleşmede bu konuda madde olması gerekir.)

Evet sözleşmede bu konuda madde var. Yani "bizim adımıza kesilen elektrik ve su faturalarını kiracı şirket ödeyecek" şeklinde. Ama benim anlamadığım bizim şirket adına bir fatura kesildiyse bu faturayı (sözleşme de yazsa bile) bizim işlememiz gerekmiyor mu?

Kiracı şirket derken kiraya veren mi, kiralayan mı?. Yukarda yazdım. Fatura kimin adına geliyorsa ancak o gider gösterebilir.

Evet fatura mal sahibi adına geliyor, ödemeyi kiracı yapıyor.. Bu durumda en doğru işlem. Mal sahibinin bunları işleyip yansıtma faturası kesmesidir.
Uygulamada benim onaylamadığım ancak fiilen yapılan yanlış bir işlem de kiracıların fatura üzerinde kendi ünvanları olmasa da , kiralanan yere ait giderler olduğu gerekçesi ile bunları alıp gider yazması durumudur. Maliye de buna pek sesini çıkarmıyor ama bence yanlıştır.

Evet fatura mal sahibi adına geliyor, ödemeyi kiracı yapıyor.. Bu durumda en doğru işlem. Mal sahibinin bunları işleyip yansıtma faturası kesmesidir.
Uygulamada benim onaylamadığım ancak fiilen yapılan yanlış bir işlem de kiracıların fatura üzerinde kendi ünvanları olmasa da , kiralanan yere ait giderler olduğu gerekçesi ile bunları alıp gider yazması durumudur. Maliye de buna pek sesini çıkarmıyor ama bence yanlıştır.

Teşekkürler.

Kiracınıza abonelikleri kendi üzerine alması gerektiği ve yaptırmamanın cezai yaptımı olduğunu hatırlatabilirsiniz.