Defter Tasdik Sorunu;

aşkınbulduk

Tanınmış Üye
limited şirket 2104 yılının son aylarında (tam tarihi hatırlamadım) sermaye arttırımı yapmadığından, oda taraından resen terk olmuş.

aftan yararlanarak resen terki kaldırdık.Ancak bu süre içerisinde, aralık ayında terk gözüktüğü için defter tasdiği yapamadık.(sicil tasdiknamesi vermediler)..

ocak ayında aldığım sicil tasdiknamesi ile tasdik yapabilirmiyim ( 2105 yılı yeni mali dönem olarak ) ? Yoksa ara tasdik mi yaptırayım ?

birde; bu terk gözüktüğü dönemde bağkur-sgdp işler mi ? o dönemlerde ortak dan kesilen sgdp lerini geri alabilirmiyim ?

Ocak ayı içerisinde ara tastik yaptırmanız daha doğru olur.
İto'dan alacağınız yazıya istinaden yaptırılabilir. (İto böyle bir yazı verirse, yazıyla bu tarihler tespit edilebilirse, olur)

birde; bu terk gözüktüğü dönemde bağkur-sgdp işler mi ? o dönemlerde ortak dan kesilen sgdp lerini geri alabilirmiyim ?

Benimde bir sorum var arkadaşlar.Aralık ayında mükellefin defterini işletme olarak tastik ettirdim. Aralık faturalarını bu ay işlediğimiz için bu ay mükellefin yıllık satış tutarı sınırı aştığı için birinci sınıfa geçmesi gerekiyor.Ben yeniden birinci sınıf defterimi tastik ettircem.

resen terkten geri aldırdığınıza göre artık o dönemler de aktif olmuş olmuyor mu? Ayrıca oda değil ticaret sicil müdürlüğünce resen terk işlemi yapılmıştır. Oda ile ticaret sicil ayrı kurumlardır. (her ne kadar oda bünyesinde açılsalarda) Nasıl siz evinizin bir odasını başkasına kiraya verdiğinizde kiracı ile akraba olmuyorsunuz buda aynı.

Benimde bir sorum var arkadaşlar.Aralık ayında mükellefin defterini işletme olarak tastik ettirdim. Aralık faturalarını bu ay işlediğimiz için bu ay mükellefin yıllık satış tutarı sınırı aştığı için birinci sınıfa geçmesi gerekiyor.Ben yeniden birinci sınıf defterimi tastik ettircem.
Ocak ayı bitmeden bilanço defterlerini tasdik ettirin. İşletme df hiç kayıt yapmadan saklayın. Süre sonrasında ek 1 ay içinde tasdik ettirdiğinizden küçük bir ceza kesilecektir.

Bu ceza pek adil değil:(( Gerçi ne adil ki.. Bir kere birinci sınıf hadleri çok geç açıklanıyor. İkincisi faturalar Ocak ayında işleniyor. Mecburen bazı mükelleflerin birinci sınıfa geçip geçmediği Ocak ayında belli oluyor. Cezaya itiraz mümkün mü.

Değil. Bıçak sırtı durumda ya cezaya katlanılır yada her iki usul defterleride tasdik ettirilir ve hangi sınıfta ise o df kullanılır. Diğer defter(ler) ise hiç bir kayıt yapılmadan saklanır.

Konu açılmışken bilanço usülüne yeni geçen şahıs işletmesi için ortaklar pay ve karar defteri tasdiği de gerekli midir
Teşekkürler