personel maaş programı

Yemek ve Yol Parası SGK

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mes_ar

Tanınmış Üye
Merhaba arkadaşlar, forumda bayağı tartışılmış, ancak tatmin olamadım. Personele her ay asgari ücretin %6 sından az verilen yemek parası sgk ya tabi mi? Bir mükellefimiz ücret bordrosunu yaparken mesaiyi yemek ve yol parasını toplam hakediş olarak almış ve buna göre netini ödemiş. Ancak sgk beyannamesini yaparken farklı bir brüt almış, yani ödemelerden yol ve yemek parasını vergye dahil edip sgk ya dahil etmemiş. Bu doğru mudur? Yoksa alınan her nmiktarın sgk ya ve vergiye tabi mi olması gerekir?

Ynt: Yemek ve Yol Parası SGK

PRİME ESAS KAZANÇLAR
4-1/a bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançlarının hesabında;
1) Hak edilen ücretlerin,
2) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,
3) İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yukarıdaki (1) ve (2) numaralı alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınacak.

Kısmen prime tabi tutulacak kazançlar
Yemek paraları
- Sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için belirlenen günlük asgari ücretin % 6 sının, yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı, aylık prime esas kazançların tespitinde dikkate alınmayacak, dolayısıyla bu tutardan prim kesilmeyecektir.
- Bu durumda, yemek parası adı altında yapılan ödemelerden prime esas kazanca dahil edilecek tutar,
- Brüt Günlük Asgari Ücret X % 6 X (Ay içinde Fiilen Çalışılan gün sayısı) Yemek Parası Verilen Gün Sayısı = İstisna Tutarı,
-Ödenen Yemek Parası ? İstisna Tutarı = Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Parası,
Formülü vasıtasıyla hesaplanacaktır.(1,67 YTL-Günlük)

- Öte yandan, sigortalılara ay içinde yemek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalıştıkları işyerinin dışında yemek üretimi yapan başka firma veya şahıslar tarafından (örneğin yemek kuponu karşılığında) gerek işyerinde, gerekse işyerinin dışında yemek verilmesi halinde, işverenlerce bu firma veya şahıslara fatura karşılığında yemek bedeli olarak ödenen fatura bedelleri prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

peki kişiye işe gidip gelmek için verilen yol parası sgk ve vergiye tabi mi?

ya arkadaşlar birçok firmada muhasebecilerin yaptığı ücret bordrolarında sgk matrahının farklı, ücret bordrosundaki matrahın farklı olduğunu görüyorum. Sizler de böyle mi yapıyorsunuz, yani bunun mantıklı bir izahı var mı acaba çok merak ediyorum.

Kısmen prime tabi tutulacak kazançlar
Yemek paraları
- Sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için belirlenen günlük asgari ücretin % 6 sının, yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı, aylık prime esas kazançların tespitinde dikkate alınmayacak, dolayısıyla bu tutardan prim kesilmeyecektir.
- Bu durumda, yemek parası adı altında yapılan ödemelerden prime esas kazanca dahil edilecek tutar,
- Brüt Günlük Asgari Ücret X % 6 X (Ay içinde Fiilen Çalışılan gün sayısı) Yemek Parası Verilen Gün Sayısı = İstisna Tutarı,
-Ödenen Yemek Parası ? İstisna Tutarı = Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Parası,
Formülü vasıtasıyla hesaplanacaktır.(1,67 YTL-Günlük)"
Peki erko, ödenen yemek parasından istisnayı düşerek sgk ya tabi yemek parsını bulurken; mesela kişiye net 250 tl. yemek parası ödeniyorsa; 886,50 brütün %6 sı 53,19 tl. olduğuna göre 250 tl - 53,19 =196,81 tl mi eklenmeli kişinin brütüne yoksa yemek parasının brütü bulunarak 53,19 tl. yi ondan mı düşmek gerek?

İstisna durumları var. Onlar belirlenmiştir. Örneğin yemeğin günlüğü 1,67 tl geçmiyorsa Sigortada tahakkuk edilmesine gerek yoktur.Ama vergide tabidir.

Merhaba bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim çok sordum ama her kez farklı bişey söylüyor 170 tl yol parası alıyorum bankaya nakit yatıyor 230 tl de yemek parası alıyorum ama yemek parasını nakit almıyorum yemek kartı tıcket veriyorlar karta yüklüyorlar marketten alışveriş yapı-yom öle net maaşım 1.200 tl toplam bürü tüm 1.549,56 yemek ve yol param brüte yansımıyor şikayet etsem iki side yansır mı yoksa sadece yol parası mı yansır bordoya bide hiç şikayet etmesem ama 15 yıl sonra iş ten çıkı-cam zaman şikayet etsem geriye gönük 15 yılı bordroya yansıtması için mahkemeye verebilir miyim öle bir hakkım olumu

Merhaba bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim çok sordum ama her kez farklı bişey söylüyor 170 tl yol parası alıyorum bankaya nakit yatıyor 230 tl de yemek parası alıyorum ama yemek parasını nakit almıyorum yemek kartı tıcket veriyorlar karta yüklüyorlar marketten alışveriş yapı-yom öle net maaşım 1.200 tl toplam bürü tüm 1.549,56 yemek ve yol param brüte yansımıyor şikayet etsem iki side yansır mı yoksa sadece yol parası mı yansır bordoya bide hiç şikayet etmesem ama 15 yıl sonra iş ten çıkı-cam zaman şikayet etsem geriye gönük 15 yılı bordroya yansıtması için mahkemeye verebilir miyim öle bir hakkım olumu

alo 170 şikayet oluşturun geriye dönük 5 yıllık süreler için mahkemeye gerek kalmadan yansır kalan süreler için ise dava açmanız lazım eğer istanbuldaysanız iyi bir avukat önerebilirim.

Sn.ferhatdenizz, şikayet etmeden önce ücret bordronuzu bir mali müşavire inceletmenizde fayda var. Hiç bir şirket açıktan ödediği yol parasını bankadan ödemez. Yol parası bordronuza ilave edilmiş olabilir.... Ayrıca ticket bedeli bordroya dahil edilmez.

nakdi olarak ödenen yol parası prime esas kazanca dahil
akpil veya benzeri kart olarak ödenenler dahil değil, işyeri size ödediği yol parası karşılığında siz işyerine akpil fişi veriyorsanız bu prime esas kazanca dahil olmayacaktır.
yemek kartı (ticket) şeklinde yapılan yemek yardımı speke dahil değil,
nakdi yapılan yemek parası spek'e dahil

dava zamanaşımı işten ayrılktan sonra başlar ve süresi 5 yıldır, SGK şikayet yolu ile başvuruda herhangi bir zamanaşımı yok

alo 170 şikayet oluşturun geriye dönük 5 yıllık süreler için mahkemeye gerek kalmadan yansır kalan süreler için ise dava açmanız lazım eğer istanbuldaysanız iyi bir avukat önerebilirim.

sn. sgk danısma vermiş olduğunuz bilgide yanlışlık olduğunu düşünüyorum, (zamanaşımı süresindeki 5 yıldan bahsediyor iseniz işçinin işten ayrıldığı tarihten başlamakta) alo 170 hattına şikayet oluşturulduğu takdirde, fark var ise sosyal güvenlik denetmenleri 15 yıllık süreyide inceleyip, (10 yılın üzerindeki işyeri kayıtları işverence ibraz edilirse veya banka aracılığı ile tespit edilebilirse) farkı yansıtabilir.