fonradar

Kısmi Süreli Çalışanın Yıllık İzin Ve Kıdem Tazminatı

Üyelik
20 Ara 2013
Mesajlar
37
Konum
osmaniye
grup olarak faaliyet gösteren firmamızda 5 tane anonim şirket bulunmaktadır. bu şirketlerimizin toplamı için 1 tane isg personelimiz vardır her ana firmada ve alt işverenlerimizde kısmi süreli olarak çalışmaktadır. bilindiği üzere 1 ocak 2016 itibariyle isg personelinin çalışan sayısına göre saatleri değişeceği için bize 1 tane isg yetmeyecektir hal böyle olunca bu personelimizi bazı firmalarımızdan çıkış yapmamız icap ediyor. benim görev yaptığım firma anonim şirket olarak faaliyet göstermekte 2 adet taşeron ve 1 adet inşaat olmak üzere toplam 4 tane dosyamız bulunmaktadır. taşeronlarla birlikte 4 firmamızda aylık 8 gün kısmi süreli olarak çalışan isg personelimizi 31.12.2015 itibariyle çıkış yapacağım lakin çıkış işlemini nasıl yapacağımı ve kıdem tazminatı verip veremiyceğimi pek anlayamadım. personelimiz diğer grup firmalarımızda kısmi süreli olarak çalışmaya devam edecektir. personelimiz hak kaybı olur düşüncesiyle istifa etmek istememektedir ve çıkışını istifa olarak yapamıyorum, nakil olarak çıkış versem diğer firmalar giriş yapmıycağı için (giriş bildirgesi güncellenecek) nakil olarak kabul görmez diye düşünüyorum. öte yandan kendim fesih etmiş saysam ve tazminatını ödemek istesem kendi bünyemizde1 ayda 8 gün göründüğü için tazminatını 8 gün üzerinden hesaplıycam diye düşünüyorum.

1- nakil olarak çıkış yapmamda herhangi bir sıkıntı olur mu (diğer firmalar giriş yapmayacak, sadece giriş bildirgesi güncellenip çalışma günü artırılacak) ?
2- işveren feshi olarak çıkış yapsam yukarıda değindiğim gibi 1 yıllık tazminat karşılığı 8 günlük brüt ücret mi olacak ?
3- yıllık izin hesaplaması nasıl yapılmalıdır grup olarak tek çatı altında mı izin uygulanır yoksa her firmada ayrı ayrı izin mi verilmelidir pek anlayabilmiş değilim.

bu konuda görüş öneri ve yardımlarınızı rica ediyorum. yapacak olduğunuz değerlendirme ve verecek olduğunuz değerli fikirleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Sn.muratgenç bey
Daha önce benzer durum sn. BSEdanişmanlik tarafından sunulmuştu ve tam sonuçlandırmamıştık ama bu defa netleştirelim inşallah
 
Son düzenleme:
Sn.Muratgenc sağlıklı bilgi/cevap alabilmek için detaylı bilgi vermiş ama biz vereceğimiz cevaplara esas soru tanımını ne kadar doğru yaparsak,o derecede doğru cevap verebiliriz,bu nedenle anladığımı paylaşıyorum.

(Bu konuda diğer şirketlerin bulunmasının önemi yoktur,zira her bir tüzel kişilik/ şirket bağımsız bir işverenliktir.(bu olayı işci transferi yani iş akdinin devri konusuyla karıştırmayalım,ihtilaf çıkarsa tabi bu durumu ayrıca değerlendirebiliriz ama sorularınız karşılığının bunlarla ilgisi yok,bu tüzel kişiliklerde çalışmasına devam edebilir,zira devam edecektir,tamam etsin)

Gelelim asıl meseleye yani sizin firma ve ilişkili noktalara/dosyalara;
a.senin çalıştığın şirket
b.taşeron
c.taşeron
d.inşaat(bu taşeron değil,senin çalıştığın işverenliğin aldığı/ve veya yaptığı inşaat için açtırdığı dosya,
bu şıklara ait tanımlar doğrumu?

Doğru ise;
1-ben bu şıklarda nakil olacak bir yer görmüyorum,
+ çalışma saatleri artırılacak dolayısıyla aylık sgortalı gün sayısı artırılacak diyorsunuz,artırılabi,lir,uzmana ilişkin toplam süreyi dikkate alarak yapabilirsiniz.
2-şıklardan hangisi üzerinden çıkış yapmayı düşünüyorsunuz?
3-buradaki 2ci şıkka vereceğiniz cevaba göre paylaşalım.
 
SELAMÜN ALEYKÜM ŞEREF BEY; ana firmamız holding (aynı işverene ait a a.ş. , b a.ş. , c a.ş. , d a.ş. ....) bünyesinde faaliyet göstermektedir. aynı şahıslara ait anonim şirketlerden kurulu grup içerisine dahildir. nakilden bahsetmem bundan dolayıdır. benim bulunduğum şirket ; a anonim şirket, b taşeron, c taşeron ve ana firma adı altında inşaat dosyası mevcuttur yani 4 firmadır. benim bulunduğum işyerinden yani 4 firmadan çıkış yapacağım. gruptaki (aynı işverene ait) diğer firmalardan saat artırımı yapılacak. hangi kodla çıkış yapacağım konusunda muallaktayım istifa olursa hak kaybı yaşanabilir, nakil olursa karşı taraftan giriş yapılmayacağından nakli kabul edemeyecekleri için sıkıntı çıkabilir. en mantıklı olan işveren feshi lakin işveren de haklı olarak ben işten çıkarmıyorum ki diyor (sonuçta diğer firmalarda çalışma günü artırılacak).
 
Adı üstünde , '' diğer firmalar'' yani aynı firma değil.
İşveren kişi değil kurumdur. Yani a a.ş , b a.ş... her biri ayrı bir işverendir, hepsi Ahmet beyin işyerleri olsa da,
bahsettiğiniz çalışan da Ahmet beyin değil, a. aş nin veya b a.ş nin çalışanıdır.
A a.ş den çıkışını yapmanız gerekir, B a.ş. den çıkışını yapmanız gerekir, hangi a.ş. de çalışacaksa, diğerlerinin tamamından çıkışını yapmanız gerekir.
Hangi a.ş. de çalışacaksa, orası ile arasındaki sözleşmeyi yenilersiniz. Çalışanın a-b-c-d- ... şirketlerindeki çalışmalarıyla kıdeme bağlı kazandığı hakların tümünden, sözleşmelerin kurulduğu ilk günlerden itibaren Z. aş. sorumluluğundadır şeklinde. Sonra çıkış kodu olarak '' diğer'' i seçersiniz,
 
Aleykum Selam.
Sn.Keremcem beye katılıyorum,bu noktada bunların hepsi birer bağımsız işverenliktir,kime ait olduğunun bir önemi bulunmamaktadır.
Diğer bir husus işverenin söylediği yanlış,bu manada ey işveren"ben çıkarmıyorum diyorsun"işci kendi iradesiyle mi hareket ediyor,istifa mı hayır,sonuç şudur ki,bu uygulamalar senin iradenle(yani işvrenin iradesiyle) yapılıyor.İşveren yönetim hakkı cerçevesinde,nerde ve ne kadar işci çalıştıracağına kandisi karar verir(yeter ki çalışma koşullarında işci aleyhine değişiklik olmasın)
İşveren düşünüyor ki,diğer şirketlerde benim,tamam olabilir (Allah daha çok versin)ama olması gereken yapılsın.

Olması gereken;
Yukarıda belirttiğim şıklar dikkate alınarak,işlem yapılmasıdır.Yani "a"kendi çıkışını,"b" ve "c" de kendi çıkışlarını yapacak,"d" noktası,"a"ya ait dosya ise yani aynı işverene(yani a ya)bağlı işyeri ise tüm özlük hakları "a" üzerinden hesaplanacak,yok böyle değil ve "d" bir tüzel kişilik ise bu defa bunun işlemleri de diğerleri gibi ayrıca yapılacak.Karar işverenin iradesiyle gerçekleştiğine göre bu olayda işveren feshi sözkonusu,buna göre de koşullar oluşmuş ise ihbar-kıdem ve y.izin ücretleri ödenecek.(NOT.bu konulara ayrıca değineceğiz.)

Diğer şirketlerde çalışmasına devam ettirilecek ise sn.Keremcem in dediği gibi yeniden sözleşme düzenlenerek,işci bu şirketlerde çalışmasına devam edecek
 
...............Çalışanın a-b-c-d- ... şirketlerindeki çalışmalarıyla kıdeme bağlı kazandığı hakların tümünden, sözleşmelerin kurulduğu ilk günlerden itibaren Z. aş. sorumluluğundadır şeklinde. Sonra çıkış kodu olarak '' diğer'' i seçersiniz,
Bu olaya ilişkin böylesi işlem yapılamaz diyemem,yapılabilir,"iş akdinin devri"çerçevesinde 3 lü mutabakat ile yapılırsa(ilerisi ve hak kaybı olmaması için)daha sağlıklı olur.
Normalde en doğrusu,hakları ödenerek çıkış verilmesi ve kod.04 ün kullanılması olsa gerektir.
İşveren zorlar ise sn.Keremcem beyin dediği gibi işlem yapabilirsiniz.
 
Üst