Ayrılan Ortağın Şirket Borçlarından Sorumluluğu

Cemmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Mar 2014
Mesajlar
112
Konum
İzmir
Merhaba arkadaşlar. Baktım ama bulamadım forumda. Bir arkadaşla konuşurken bir konuda tam anlaşamadık ve kararsız kaldık. Sizden de bilgi rica ediyorum.

% 50 % 50 iki ortaklı LTD şirketteki ortaklar şirketi başka bir kişiye tek ortaklı olarak devrediyor. Şirketin devir tarihinde ssk ve vergi borcu yani kısaca kamu borcu yok. Fakat cari borçlar ve bankalardan çekilen kredilerin borçları var. Banka borçlarının da büyük çoğunluğu ödenmiş. 5-6 aya tüm banka borçları da ödenecek. Böyle bir durumda devir tarihinde devlete herhangi bir borç olmadığından devir tarihinden sonraki borçlar şirketi devreden ortakları (ortaklardan biri müdür aynı zamanda) bağlar mı ? Ben bağlamaz diye biliyorum. Eğer devirden önce borç olsaydı ve devirden sonra da ödenmezse 2 yıla kadar devredenin sorumluluğu sürer diye biliyorum. O sorumluluk ta şirketteki hissesi kadar. Mesela 100.000 TL sermayesi olan şirkette % 50 ortağın sorumluluğu 50.000 TL gibi. Kamu için durum bu diye biliyorum. Ama bankalara ve carilere olan borçlar konusunda bir sorumluluk var mıdır? Varsa nasıl? Diyelim ki şirket bankaya olan son 3 taksitini ödemedi. Bu durumda krediyi çeken ama şirketle bir ilişiği kalmamış ortak (ya da müdür) ne kadar sorumludur?

Şimdiden teşekkürler
 
Şahsi kefaleti yoksa sorumlu değildir. Devir sırasında bir protokol yapıp bunlaru belirtmek faydalı olur.
 
Şahsi kefaleti yoksa sorumlu değildir. Devir sırasında bir protokol yapıp bunlaru belirtmek faydalı olur.

Teşekkürler Nizam Bey. Şahsi kefalet derken bankalara olan kredi borcundan bahsediyorsunuz sanırım. Bildiğim kadarıyla bankadan kredi çekerken müteselsilen sorumluyum gibisinden ibareler yazdırılıp imzalatılıyor banka tarafından. Fakat bu kredi şirket adına alınıyor. Sanırım bu müteselsilen ibaresi şahsi kefalet yerine geçebilir. Yanılıyor muyum?
 
Evet aynen öyle. Müşterek ve müteselsil borçlu gibi ifadeler kullanılır. Bu şirket kurumsal varlığından hariç şahsi sorumluluk demektir.
 
Çok teşekkür ederim Nizam Bey. Demek ki şirketin kredi borcu varken devretmek pek sağlıklı değil. Mazallah ödenmezse ayrılar ortağa büyük sıkıntı yaratır.
 
Üst