Ödenen Tazminatlar ?

elifbe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Ağu 2012
Mesajlar
311
Konum
istanbul
Trafik kazası sonrası karşı tarafa maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildik. Ödeyeceğimiz bu tazminatları KKEG olarak mı dikkate alacağız?
 
Gelir Vergisi Kanunu açısından Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler içerisinde
Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.) şeklinde
Kurumlar Vergisi Kanunu açısından
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11/1-g bendine göre; sözleşmelerde cezaişart konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının,yöneticilerinin ve çalışanlarının suçlarından doğan maddi vemanevi zarar tazminat giderleri kurum kazancının tespiti açısından kanunenkabul edilmeyen gider niteliğindedir. Şeklinde ifade edilmiştir.

Durumu açıklamamışsınız ama;
eğer suçlu bulunan bir kişi ise yapacağınız tazminat ödemelerini şirket/kurum adına değil de ilgili şahsın hesabından yapmanızı tavsiye ederim.

bu durumda kkeg yazarak GV'de ya KV'de matrahı arttırmamış olursunuz.
 
Trafik kazası sonrası karşı tarafa maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildik. Ödeyeceğimiz bu tazminatları KKEG olarak mı dikkate alacağız?


Sayın elifbe,

Bu tür bir ceza kişiseldir. Kişi kendi ödeyecek. (kaza sonunda hükmedilen cezanın tam olarak ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz). Şirket olarak şahıs adına yapacağınız ödeme geri alınacaksa ayrı alınmayacaksa ayrı yoruma tabidir. Biraz daha detay verirseniz daha doğru bilgi veririz.
 
Üst