Kira Geliri Çocuk Ve Eşe Devir Olur mu ?

Üyelik
30 Mar 2018
Mesajlar
1
Konum
antalya
Merhaba arkadaşlar . Mükellefim 5 evinin kiralarını kızı - eşi - kendi adına ayrı ayrı vermek istiyor. Indirimden faydalanmak için. Benim araştırma sonucuma göre : Tapudan bedelli veya bedelsiz senet düzenleyip tapu harçları yatırılarak gelir devri yapmalı.
40 yıllık bir üstad ise tapu devri yapmadan direkt beyanname ile verebilir gerek yok diyerek bilgi veriyor. Sizce hangisi doğru ? Teşekkürler hayırlı çalışmalar dilerim.
 
Tapuda devir yapmadığınız sürece vergiden asıl sorumlu maliktir.
 
Tapuda devir yapmadığınız sürece vergiden asıl sorumlu maliktir.
ak
Gayrimenkul sermaye iradı (yani kira geliri) geliri elde eden tarafından verilir. Beyannameyi veren vergiyi öder. Eş ve çocuklar açısından sorun yok. Niye bunu verdin demez maliye. Ancak mal sahibi açısından sorun var. Nerde bu evlerin geliri diyebilir.
Burda doğru işlem "intifa hakkı" verilmesidir. Tapudan yapılır. mülkiyet değişmez mal sahibi aynıdır. Ancak kullanma hakkı devir edilir. İntifa hakkı sahibi isterse kiraya verir isterse kendi oturur. Maliye de birşey demez.
 
Gelir İdaresinde konuya ilişkin şubeyi size ""İntifa hakkı tapuda devredilmediği sürece mükellef maliktir." diyeceklerdir. Geçmiş dönemlerde malik dışındakilerin beyanname vermeleri halinde "hazine zararı" doğmadığı için (mükellef odaklı bir yaklaşımla) cezalı tarhiyat yapılmamış olması bu durumu değiştirmemektedir.
 

Benzer konular

Üst