Basit Usul Mükellefin Aynı Zamanda Kira Geliride Elde Etmesi, Defter Beyan Sistemi Ve Beyanı Hk.

SiperAli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Ağu 2014
Mesajlar
221
Konum
İstanbul
Üstadlar merhaba,
Basit usule tabi aynı zamanda da kira geliri de olan bir kişinin kira geliri defter beyan sistemine kayıt edilmeli diye düşünüyorum. Ama yıllık vergiyi verirken bu beyanı normal şartlarda mart ayında verecekken defter beyan sistemine bu nasıl mümkün olacak bu konuda bilgisi olan üstadlarım varsa yardımcı olursanız sevinirim.
Simdiden teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
gmsi kazancı kayıtlarda ticari kazanca dahil edilmez. yıllık beyanda birlikte beyan edilir. şubat ayında verilecek yıllık beyanda ikiside dahil edilecektir.
 
gmsi kazancı kayıtlarda ticari kazanca dahil edilmez. yıllık beyanda birlikte beyan edilir. şubat ayında verilecek yıllık beyanda ikiside dahil edilecektir.

Merhaba ;

Basit usule tabi bir mükellefin kira geliri de var ise toplam gelir Mart ayında beyan edilecektir.

Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Vergi Rehberi 2018 - Sayfa 12'den alıntı ;

Örnek: Antalya ilinde terzilik faaliyetinde bulunan ve basit usulde vergilendirilen Mükellef (L)'nin bu geliri dolayısı ile 2017 yılında elde ettiği ticari kazanç 46.000 TL'dir. Mükellef (L)'nin aynı zamanda 2017 yılında elde ettiği 18.000 TL konut kira geliri bulunmaktadır.

Mükellef (L)'nin geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olsaydı bu faaliyetlerinden doğan gelirlerini 1-25 Şubat 2018 (25 Şubat 2018 hafta sonuna rastladığından 26 Şubat 2018) tarihleri arasında beyan edecekti.

Ancak, basit usulde ticari kazancı yanında beyanı gereken gayrimenkul kira geliri de bulunduğundan Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi 1-25 Mart 2018 (25 Mart 2018 hafta sonuna rastladığından 26 Mart 2018) tarihleri arasında verilecektir.
 
Üstadlarım öyleymiş vergi rehberinde de gördüm şimdi. Bilgileriniz için teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.
 
Üst