Şahır Şirketinde Araç Alımı Ve Bunun Amortismanını Vergiden Düşme

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üyelik
3 Nis 2019
Mesajlar
10
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba. Öğrenmek istediğim bir husus var. Sorum şudur;

Bir şahıs şirketi kuracağım. Gayrimenkul ekspertiz işi. İşin yapılabilmesi için araç şart. Kurduğum şahıs şirketi üzerinde bir araç alacağım. Herhangi birinden ikinci el bir araç satın alacağım şahıs şirketim üzerinde.

Bu aldığım aracın ikinci el olsa dahi her yıl yüzde 20 sini amortisman olarak gelir vergimden düşebiliyormuyum. Yani örnek 60000 TL. lik bir araba aldım. Her yıl 12.000 TL. yıl sonu oluşan gelirimden düşerek geri kalan meblağdan mı vergilendiriliyorum. Yoksa ikinci el araç alırsam bu mümkün değilmi.

Başka bir husus aracı nisan ayının sonunda satın aldım diyelim. o zaman ilk sene amortisman dan yüzde 20 yerine geri kalan 8 ay için yüzde 14 civarı bir amortisman mı düşüyor.

Son sorum ise bu aracı satarken benim bir zararım oluyor mu. Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler...
 
Forumunuz baya tırtmış. 3 gündür bi soruya cevap alamadım. Bilgiyi paylaşmayacaksanız neden böyle bir forum kurdunuz o da ayrı konu. Boşa üye olmuşuz
 
Soru sorunca kimse cevap vermeye tenezzül etmez ama böyle bişey yazınca herkes cevap vermek için atlar hemen kefal gibi hiç geç kalmamışsın cevap vermekte keşke bu cevvalliğini sorduğum soruya cevap vermek için kullansaydı sen ya da başka birileri. He ayrıca başka bir konu da bana kapıyı gösterecek adam sen değilsin. Admin gelir banlar zaten banlamak isterse. Sen bi sakin ol bakalım
 
Sayın emirr, bir meslek mensubundan profesyonel destek almanızı tavsiye ederim.Çünkü anladığım kadarıyla sorular bunlarla kalmayacak, başka sorularıda beraberinde getirecektir. Yüzyüze görüşerek istediğiniz bilgilere daha rahat ulaşabilirsiniz.
 
Birkaç mali müşavir arkadaşım var onlara sordum farklı farklı cevaplar verdiler o yüzden biraz genişlettim hinterlandı
 
Merhaba
Aslında bahsettiğiniz sorunuz için "farklı cevaplar aldım" ifadenize şaşırmadım desem yalan olur.Çünkü konu, farklı cevaplar verilmeyecek kadar aslında sabit ve net bir konudur.
Binek otolarda "kıst amortisman" usulü uygulanır.Yani aracı aldığınız yıl için, giderleştireceğiniz amortisman tutarı,aracın alındığı aydan yıl sonuna kadar ki süre olarak hesaplanacaktır. Ayıramadığınız aylara ait amortisman tutarı amortisman süresinin sonuna ötelenir.(yani 5.yıl sonuna)
60.000 liralık bir aracı 4.ayda almışsanız,2019 yılı için; 4.aydan-12.aya kadar süre yani 9 aylık amortisman giderleştirebilirsiniz.Kalan 3 aylık tutarı ise 2023 yılında giderleştirebilirsiniz. Bu sadece aracın alındığı ilk yıl için böyledir.Diğer yıllar direkt %20 olarak hesap edebilirsiniz.
Aracın satışı anında ise "giderleştirilen tüm amortisman tutarı" gelir kalemi olarak alış-satış bedeli arasındaki farka ilave edilir.
Sanırım çok detaya girmeden ancak bu şekilde sorunuza cevap verebiliriz.
 
Forumunuz baya tırtmış. 3 gündür bi soruya cevap alamadım. Bilgiyi paylaşmayacaksanız neden böyle bir forum kurdunuz o da ayrı konu. Boşa üye olmuşuz



Merhaba,

Her mesaja cevap verilecek diye bir garanti sunduk mu Emir Bey? Tırt olan bence sizlersiniz. Hayatınızda mesleğiniz ile ilgili kaç defa ücretsiz bilgi/emek transferi yaptınız? Saygından yoksun, insanların burada yer almasını istemiyoruz.

Açtığınız konuların çoğuna forum üyelerimiz yardımcı olmaya çalışmış, fakat anlamamışsınız. Demek ki bu platformun dili, size uygun değil. Sizi forumdan uzaklaştırıyorum.

İyi çalışmalar dileriz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer konular

Üst