E-Fatura Mükellefi Gerçek Kişinin Şahsi Alışları

Üyelik
17 Haz 2020
Mesajlar
18
Konum
çanakkale
kolay gelsin, iyi çalışmalar üstadlarım.
e-fatura mükellefi gerçek kişi işletmesiyle alakalı olmayan bir alım yaptığında iade faturası kesebilir mi? eğer keserse hem alış faturasının hem de satış faturasnın muhasebe kaydı nasıl olmalıdır? (örn: çocuğunun özel okula kaydı veya evine almış olduğu televizyon )
 
Gerçek kişi e fatura mükellefinin, işletmesi ile ilgili olmayan alımlarında e arşiv fatura düzenlenmesi gerekir. TC kimlik numarası yazma zorunluluğu olmadığından 11111111111 yazılır. İade durumunda da satıcı gider pusulası düzenler...
 
Merhaba

Bir firmamızda mali mühür v.b. aldıktan sonra maliyenin sistemi üzerinden herhangi bir firma ile anlaşmadan e-fatura kesebiliyor muyuz ?

Teşekkür ederim
 
Merhaba

Bir firmamızda mali mühür v.b. aldıktan sonra maliyenin sistemi üzerinden herhangi bir firma ile anlaşmadan e-fatura kesebiliyor muyuz ?

Teşekkür ederim
Geçmişte yapılabiliyordu. Şimdi yapılabiliyor mu bilmiyorum. Ancak orada da faturaların saklanması ayrı bir iş yükü getiriyor. Gib faturaları belli bir süre sonra kayıtlarından siliyor.

- GİB Portal​



Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan bir portal üzerinden e-Fatura işlemleri yürütülebilir. Ücretsiz ve en basit yöntem olan GİB Portal, az sayıda fatura gönderip alan kullanıcılar için uygun bir yöntemdir. Ancak fatura sayısı arttıkça sağlanan GİB Portal hizmeti artan ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalacaktır.
  • Faturalar otomatik değil de manuel olarak kesilir ve e-Fatura mükelleflerine GİB üzerinden iletilir.
  • Kullanıcılar ayda en fazla 500 adet e-Fatura kesebilir. Bu limit aşılamaz.
  • Portaldaki faturalar 6 aylık dönemlerde geriye doğru sistemden silinir. Bu nedenle bu yöntemi kullanan mükellefler faturalar silinmeden kendi sistemlerinde faturalarını indirerek yedeğini almalıdır.
Arama özellikleri yetersizdir. Sadece tarih araması yapılabilir. Bu nedenle de bazen faturalar gözden kaçabilir.
 
Üst