Etbis Kaydı Yaptırmama Cezası

Herkese iyi akşamlar bir e ticaret firmamız var etbis kaydı zamanında yapılmamış firmanın kendi web sitesi var oradan aracı ödeme sağlayıcılar ile sipariş alıp hazırlayıp kargo ile müşteriye ulaştırıyor. Bu firmanın Etbis kaydını yaptığımızda bir ceza ile karşılaşır mıyız? Böyle bir durum yaşayan var mı?

Üstadım zamanında yapılmadıysa bile, hiç geç değil; bence şimdi mutlaka yaptırın. Şu an denetim olmaması, yarın da olmayacağı anlamına gelmez, özellikle de bakanlıkların ve idarelerin yapay zeka destekli denetim sistemleri geliştirdiği bir dönemde. ETBİS'e kayıt süreci oldukça basit: Sadece bir KEP adresine ihtiyacınız var. KEP almak için de e-İmza ile kısa bir aktivasyon yeterli. Bu ikisi hazırsa, kayıt işlemi 10 dakikadan fazla sürmez.

Üstadım zamanında yapılmadıysa bile, hiç geç değil; bence şimdi mutlaka yaptırın. Şu an denetim olmaması, yarın da olmayacağı anlamına gelmez, özellikle de bakanlıkların ve idarelerin yapay zeka destekli denetim sistemleri geliştirdiği bir dönemde. ETBİS'e kayıt süreci oldukça basit: Sadece bir KEP adresine ihtiyacınız var. KEP almak için de e-İmza ile kısa bir aktivasyon yeterli. Bu ikisi hazırsa, kayıt işlemi 10 dakikadan fazla sürmez.
Bir ceza ile karşılaşır mıyız acaba

Bildiğim kadarıyla bir denetim ile tespit durumunda ceza yazılıyor. Şöyle birşey yapabilirsiniz. Siteyi geçici olarak kapatın, tekrar açılış tarihi itibari ile ETBİS'e kaydını yaparak açılış yapın. Site açılış tarihini o tarih olarak belirtin. Geçmiş dönemlerde bir denetim olmadıysa geriye dönük bir şey çıkacağını sanmıyorum.

@töner

Etbis kaydı şartları özetle aşağıda, kendi durumunuzu değerlendirin. Şartlar sizi zorunlu kılıyorsa kaydınızı yapıp işlemlerinize devam edin. Son dönemlerde ünlü sayfalar üzerinden yapılan satışlar için yeni zorunlu kurallar geldi, bu yol ile şirketler hakkındaki bilgiler de daha kapsamlı şekilde işleniyor. Bilginiz olsun.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?
  • Kendi internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden satış yapanlar
  • Satış işlemleri için aracı hizmeti sağlayanlar (Sanal pazar yerleri)
  • Yurt içinde kurulmuş olmasına rağmen iç pazara satış yapmayan, yurt dışındaki aracı kurumlar aracılığı ile faaliyet gösterenler (eBay ve AliExpress gibi yabancı kökenli platformlardan satış yapanlar)
  • ETBİS'e, internet sitesi veya mobil uygulama üzerinden satış yapanlar, satış işlemleri için aracı hizmet sağlayanlar ve yurt dışındaki aracı kurumlar aracılığıyla satış yapanlar kayıt olmalıdır.
Sadece yurt içinde kurulmuş pazar yerleri üzerinden satış yapan şirketlerin ise ETBİS’e kayıt olma zorunluluğu bulunmaz.