01.11.2007 -30.06.2014 Arası Denetim...!

TLHOMR

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Eki 2012
Mesajlar
106
Konum
İSTANBUL
Merhaba;

01.11.2007 Tarihinde işe başlamış ve 25.06.2014 tarihinde istifa mektubu mucibi istifa etmiş personelin şikayeti üzerine ;

SGK Müdürlüğü,
7 Yıllık defter, gelir-gider klasörleri, bordro, hizmetli listesi, muhtasar beyannameler isteniyor..

-Vergi açısından zaman aşımına uğramış 2007 ve 2008 fatura klasörlerini bulamıyoruz ne sıkıntı yaşarız ?
-Faturalar neden istenmekte, işçiliği vs etkileyen faturamız yok. Faaliyet alanımız perakende ticaret..
-Tüm bordrolar imzalı ve defterlere kaydedilmiş, ne tür sıkıntı yaşayabiliriz ?

Tecrübeli arkadaşlarımızdan yardım rica ediyoruz...

Saygılar...
 
Sayın TLHMOR,

SGK ile ilgili zamanaşımı süreleri biraz karmaşıktır, Yasa iki kez değişmiş ve yönetmeliklerle yön verilmiştir. Kısa durum özellikle şöyledir;

30.09.2008 tarihine kadar olan döneme ilişkin işyeri defter, kayıt ve belgelerin saklanma süresinin 5 yıl, 01.10.2008 tarihinden itibaren ise özel işyerleri için 10 yıl, kamu idareleri için 30 yıl olarak uygulanması gerekmektedir. İşyeri defter, kayıt ve belgelerini saklama süresi dolduktan sonra Kurum’un müfettişleri veya denetmenleri tarafından bunların ibrazının istenmesi halinde işverenler tarafından zamanaşımı defi ileri sürülerek ibraz edilmemesi veya yasal süresi dışında ibraz edilmesi halinde zamanaşımı nedeniyle işyerine idari para cezası uygulanamayacaktır.

Belgeler için özel bir tanımlama bulunmamaktadır. Bu nedenle Defter ve Belelerin tamamının istenme hakkı vardır. Şikayet konusunu bilmiyorum, ancak başağrısına hazır olun demek lazım.
 
Sigortalı gösterilmeyen biri olsa idi o tarihlerdeki alış/satış belgelerinde o kişiye ait bir iz bulunup bulunmadığını araştırmak istemiş olabilecekleri düşünülebilirdi. Sizin durumunuzda sigorta kesintisi yapılması gerektiği halde yapılmayarak o kişiye yapılan bir ödeme olup olmadığı kontrolü için olabilir.
 
İlgili personel işe başladığı andan itibaren sigortalı gösterilmiş ve bordrolarına imzaları alınmıştır... Buna rağmen bordro ve defter dışında faturaların da istenmesi normal midir ?
 
İlgili personel işe başladığı andan itibaren sigortalı gösterilmiş ve bordrolarına imzaları alınmıştır... Buna rağmen bordro ve defter dışında faturaların da istenmesi normal midir ?

Sayın TLHOMR,

Bunun cevabını yazmıştım. Pek olağan olmasada hakları var. SGK açısından olan zamanaşımı hep yanlış algılanır. Maliye için olan zamanaşımı belge talebi hakkını düşürür. SGK açısından hayır. Bu nedenle tüm belgeler saklanılmaya devam eder.

Özellikle İrsaliye ve Servis veya benzer belgeler üzerinde çalışanın adı/imzası aranır ve ilgili tarihlerdeki sigortalılığı kontrol edilir. Şikayet ve sunulan belgeler hakkında bir bilgi olmadığı için bu aşamada son derece doğal.
 
Şikayet konusu belli oldu. Calısan mesai ücretlerinin bordrolarda yer almadığını beyan etmiş. Ise baslama ve istufa ettigi tarihlerde sıkıntı yok.. Tum bordrolar imzalı ve çıkışta istifa dilekçesi var... En kötü ne ile karşılaşırız ? Uzlasma vs var mi mevzuatta? Ya da itiraz hakkımız ? Bir de tum donemlere duzeltme ve idari para cezası mı oluyor, toplu duzeltme mi .Saygılarımla. ..
 
Sayın TLHOMR,

Şirketinizde fazla mesai yapılıyor mu bilmiyorum. Ayrıca bordro ve gerçek ücretler arasında da fark olup olmadığı konusu hakkında da bilgim yok. Ancak bu gibi durumlar varsa SGK emsal ücret araştırması yapacak ve fazla mesai konusunda tespit yapacaktır. SGK ve Maliye biliyorsunuz işçilerin iş kollarını tespit etti ve bunları değerlendiriyor. Yeni yapılan bazı uygulamalar da varki başka sorumluluklar da doğuracak. Ancak sizi biraz zor bir süreç beklediğini söyleyebilirim. SGK'da uzlaşma var ancak bu konuda değil. Kolay gelsin.
 
Bordro ve ücret hesap pusulalarına imza attı ve bordroda fazla mesai sütunu (kişi için boş veya sıfır yazılı) var ise fazla mesai yapmadığını kabul etmiş olmaktadır. Elinde fazla mesai yaptığına dair güçlü bir kanıtı yok ise sgk'nın yapacağı (kanunen) birşey yok.
 
Sayın merkür2,

Keşke söylediğiniz gibi olsa. Maalesef böyle seyretmiyor olay. Tabi bunun sebebi de maalesef işverenler ve ekonomik şartlar.
 
Üst