07 Puantaj Detayları Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serin1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
5 Ağu 2016
Mesajlar
3
Konum
İSTANBUL
merhaba,
Bir çalışanımız (işe giriş:30.06.2010) doğum sonrası ağustos 2015 'ten beri haftanın üç günü çalışmaya başladı.
bunla alakalı olarak muhasebecimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda puantaj cetveli ve ek 10 eksik gün bildirimini 07 puantaj kayıtları olarak yapıyoruz.

Yanlışımız varsa düzelmek için sizden de bilgi almak istedim. Benim sorularım;

1) hafta da 3 tam gün çalışanın hafta tatili hakkı var mı?

2) yıllık izin hakkı nasıl kullanılır ve kaç gün olmalıdır?

3) bayram tatilinde ne uygulanmalıdır?

Misal temmuz 2016 da; 5 pazar var, 3 gün bayram tatili var, 9 gün işe gelmiş ise buna göre pauntajda bunları toplayıp 17 gün olarak mı göstermeliyiz?

10 kişiden az çalışanımız var, 9:00 ile 18:00 saatleri arasında çalışıyoruz.
bilgilerinizi bekler, teşekkür ederim...
 
1- Yok.
2- Burada bir farklılık yok, normal kişiler için geçerli olan izin süreleri ile aynıdır.
3- Bu konuda son zamanlarda farklı Sgm'lerin yaptığı uygulamalar var, bunlara katılmamak ile birlikte olması gerekenin sadece çalıştığı günler için puantaj yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bayram tatillerin de verilmesi gerektiğini beyan edenlerde var.
Ama hafta sonlarının olduğu haftanın tamamı çalışmamış ise, bu tatil günleri için puantaj yapılmaz.
 
Ek,
1-Sn.ZİNDAN bu konu daha öncede paylaşılmış olup,o paylaşımda işcinin çalıştığı süreye orantılı olarak h.tatili ücretine hak kazanacağı sonucuna varmıştık.Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi açısından da böyle olması gerek.
2-izin süresi aynıdır ancak örneğin 14 gündür ancak işe geldiği günlerde Y.izinli sayılır.olayımızdaki işci tam süreliden kımi süreliye geçtiği için bu noktaya ayrıca dikkat edilmelidir.
3- Bayram ve genel tatil günleri,bu işcinin çalıştığı günlere rastlar ise çalışma süresine tekabül edeni hak eder,çalışır ise hem çalıştığı sürenin,hemde çalıştığı süre kadar tatil ücretini hak eder.
 
Bayram ve resmi tatillerde nasıl bir uygulama olacağı konusunda sgm ler farklı yorumlar yapıyor. Daha önce başka arkadaşlar bahsetmişti. Bazı sgm ler bayram varsa çalışmasa dahi bayram günlerininde puantajda işaretlenip priminin ödenmesi gerektiğini söylüyor. Bana göre yanlış bir uygulama. Bizim buradaki sgm hiç böyle birşey istemedi ancak isteyen sgm ler varmış.
 
Konu tartışmaya açık gibi görünse de,kısmi çalışmalarda bayram ve genel tatil ücreti noktasında(her olayın farklı koşulları olabilirsede)orantı hesabı yapılarak tekabül eden ücretin ödenmesi gerektiği düşüncesindeyim.
Bu konuda yargı kararı var ise paylaşalım.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Anlaşılan net bir cevabı yok sorularımın.

1 ) Hafta sonları için iki haftada 1 olacak şekilde tatil günü bildirilebilir. (1 gün 7,5 saatten, 6 günde 45 saati doldurduğunu düşünürsek 2 pazarda bir hafta sonu tatil hakkı oluyor)
2 ) Dediğiniz gibi hak edilen yıllık izin günleri içerisinde hangi günler geliyorsa o günler izinlerini kullanacak.
3 ) Bayram tatilinde de aynı şekilde, gelmesi düşünülen ama bayrama denk gelen günlerin gösterilmesi gerek.

Böyle olunca diğer çalışanlardan hiç bir fark olmadan haklarını almış olur, en uygunu bu olsa gerek, ben doğrusu neyse onu yapmaya çalışıyordum ama baya karışık bir durumla karşı karşıyayız sanırım...
 
1.kısmi süreli çalışanın;
a-sgortalı gün sayısı,çalışma süresi/7.5=....şeklinde bulunur.
b-işçinin hafta tatil ücretinin hak edilmesine,haftalar/haftalık çalışma süreleri birleştirilerek karar verilmez.
c-orantı kurularak,haftalık çalışma süresine tekabül eden (h.tatili)ücreti ödenebilir.örneğin,haftalık çalışma süresi 45 saati tamamlayan tam zamanlı işcinin h.tatili ücreti 60 tl.ise,haftada 30 saat çalışan kısmi süreli işcinin h.tatili ücreti 40 tl.olur.
2.
-örnek,
emsal tam zamanlı işci örneğin 14 günlük izninde hiç işe gelmiyor,kısmi süreli de hiç işe gelmeyecek,değişen sadece önceki Zaman'larda işe gelmiş olduğu günler y.izinli sayılacak.
3.
-Bayram ve genel tatil günleri, bu işcinin çalışmış olduğu günlere rastlamışsa,çalışma süresine tekabül eden ücreti çalışmadan alır,eğer bahsekonu günlerde çalışır ise bu defa hem çalıştığı bu sürenin ücretini,hemde çalıştığı süre kadar tatil ücretini hak eder.(not.ben hak eder görüşündeyim ama netlik yok deniliyor,hatta sgm lerin farklı uygulamaları sözkonusuymuş,kesinlik açısından bu konuda yargı kararına ihtiyacımız var)
 
vakit ayırıp cvp verdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum,

2 ) tamam
3 ) Netlik yoksa da sizin görüşünüz uygun olanı bence de.

1 ) Hafta tatili için ücret konusunda tamam dediğiniz gibi yapalım ama puantajda bunu nasıl göstereceğiz ki :)
( ücretini verip puantajda pazarlar için hafta tatili olarak göstermeyecek miyiz? diyelim ki: 1 ay içinde 12 gün geldi ise 12 gün olarak mı göstereceğiz :) pazarlar yok, ama tatil ücretini hesaplayıp vereceğiz gibi mi!.. )
 
Genel olarak kısmi süreli çalışmada,
a-çalışma süresi yönünden saat ve hafta,
b-ücret yönündende saat ücret,
kuralları sözkonusudur.
Bu kurallar dikkate alınarak,haftalık çalışma süresine tekabül eden h.tatili ücreti ödenecektir.
Puantajda kısmi süreli çalışanın ismi hizasında,çalışılan günlerdeki süreler saat olarak belirtilir,hafta bazlı olarak işyerinin h.tatili gününde,bu işçiye ödeyeceğiniz ücrete tekabül eden süreyi (yani saat miktarını) yazacaksınız.
Olayı ay içinde çalıştığı 12 gün olarak değil,hafta bazlı düşünün,bu işcinin hafta tatili ücretini hakettiği gün,işyerinin h.tatili olduğu gündür,(illaki aynı gün olması da şart değildir ama genelde böyledir,farklı uygulamada olmaz değil)dolayısıyla puantajın o gün ki kutucuğuna orantı kurarak,çalıştığı süreyi yani saat miktarını yazıyorsunuz ve her hafta böyle devam ediyorsunuz.
Diğer tam zamanlı çalışanların h.tatilini puantajda "x"(yada HT-h.t vs.gibi)gösteriyorsunuz,çünkü ücreti belli,kısmi sürelinin h.tatili ücreti ise çalışma süresine tekabül eden ücret olması gerektiğinden,ihtilaf doğmaması için orantı kurarak,tekabül eden ücrete dair saat miktarının yazılması uygun olacaktır.
 
Üst