fonradar

1 Ay İçindeki Yazar Kasa Alımı ile ilgili

Üyelik
18 Şub 2009
Mesajlar
8
Merhaba arkadaşlar
mükellefime bir tane petrol istasyonu şube açtım
1 ay süresi yarın doluyor
Bilindiği üzra şube tescilinden itibaren bir ay süre içinde yazar kasa alınması gerekiyor
ancak mükellef Shelle anlaşma yapamadığından dolayı yazar kasa alımı yapılamıyor.
Maliyeyede beyanattta bulunuldu.
Yarın son gün.
Ceza yememek için ne yapılabilir ?
 
Ynt: 1 ay içindeki yazar kasa alımı ile ilgili

Selamlar.
Maliyede ne beyanatta bulundunuz.Gecikmeyimi bildirdiniz,yoksa y.kasa için izin belgesi almak için mi beyanda bulundunuz.Petrol istasyonu muhasebesi tutmadığımdan ne tür bir anlaşma yaptığınızı bilemiyorum.Ama tek bildiğim y.kasa konusunda vergi dairesi açısından shelle yapacağınız anlaşmanın bağlayıcılığı olmayacağıdır.Vergi dairesiyle kesinlikle görüşmelisiniz.Şahsi düşüncem vergi dairesi açısından bir aylık süre geçerlidir.Sizin yapacağınız anlaşma vergi dairesini ilgilendirmediği yönündedir.Yinede petrol istasyonlarına özel bir hak tanınıyor olabilir,bilemiyorum.Saygılar.
 
Ynt: 1 ay içindeki yazar kasa alımı ile ilgili

Burada bahsi geçen y.kasa pompaların üzerinde olan ise firma ile anlaşmasının büyük önemi var.
 
Ynt: 1 ay içindeki yazar kasa alımı ile ilgili

Ama burada vergi dairesi,"şimdiye kadar anlaşma yapılmalıydı,bir aylık süreniz olduğunu biliyordunuz" gibi bir yaklaşımda bulunabilir.Eğer anlaşamama nedeni vergi dairesi açısından geçerli bir neden olarak kabul edilirse süre uzatımına karar verebilir. Bence yarın bu nedeni içeren bir dilekçe yazılarak vergi dairesinden ek süre talebinde bulunulabilir.Saygılar.
 
Ynt: 1 Ay İçindeki Yazar Kasa Alımı ile ilgili

işletmenin henüz faaliyete geçmediğine ilişkin açıklamalı ve detaylı bir dilekçe verilmelisiniz. aksi takdirde kesinlikle kabul etmiyorlar. ayrıca 990 tl usulsüzlük cezasını da hemen onaylayıp elden teslim ediyorlar:(
 
Ynt: 1 Ay İçindeki Yazar Kasa Alımı ile ilgili

Tarih 23/02/1998
Sayı B.07.0.GEL.0.65/6516-303/006085
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


TARİH : 23.02.1998
SAYI : B.07.0.GEL.0.65/6516-303/006085
KONU : Ödeme Kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin
tespitinde esas alınacak olan 30 günlük sürenin hesaplanmasında
hangi tarihin esas alınacağı hk.

TEKİRDAĞ VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ : 26.12.1997 gün ve B.07.4.DEF.0.59.10.606-ÖKC-154-1997/6919 sayılı yazınız.

İlgi yazınızdan, 09.09.1997 tarihli Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilen ve 17.10.1997 tarihinde fiilen işe başlayan ..... Limited Şirketinin ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin tespitinde esas alınacak olan 30 günlük sürenin hesaplanmasında hangi tarihin esas alınacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

Bilindiği gibi, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla perakende ticaretle uğraşan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere Vergi Usul Kanununa göre fatura verme mecburiyeti olmayan satışlarının belgelendirilmesi için ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

Anılan Kanunla ilgili 36 Seri No.lu Genel Tebliğin 2/a bölümünde ?01.01.1992 tarihinden itibaren yeni işe başlayan (ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektiren bir işle uğraşan veya hizmet ifasında bulunan) mükelleflerde, işe başlama tarihinden itibaren, ?30 gün içerisinde ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlayacağı açıklanmıştır.

Aynı Genel Tebliğin 2/e ve f bölümlerinde ise Kanun kapsamına girmeyen veya ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirilecek bir satışı bulunmayan mükelleflerinin, ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirilebilecek bir satış yaptıkları takdirde bu satışın yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde ödeme kaydedici cihaz kullanacakları belirtilmiştir.

Görüleceği üzere, bahse konu Genel Tebliğde mükelleflerin ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetlerinin olabilmesi için cihaz kullanmayı gerektiren bir işle uğraşmaları veya hizmet ifasında bulunmaları öngörülmüştür. Mecburiyet kapsamına girmeyen mükelleflerin ise ödeme kaydedici cihazları kullanmayı gerektiren bir satışları olduğu takdirde ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunlulukları doğmaktadır.

Sermaye şirketlerinin, özellikleri gereği faaliyet konuları çok geniş tutulmakta ve bu faaliyetlere zaman içerisinde aynı tarihlerde geçmeleri söz konusu olmaktadır. Şirketlerin faaliyet konuları arasında ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektiren ve gerektirmeyen işler bir arada olabilmektedir. Nitekim yazınızda, adı geçen ..... Limited Şirketinin faaliyet konuları arasında ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektiren ?gıda maddelerinin alım-satımının? yanısıra, ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektirmeyen, ?Turizm ve inşaat işleri?de bulunmaktadır. Bu durumda adı geçen şirkete henüz alım-satıma yönelik bir faaliyete geçmeden ileride belki ödeme kaydedici cihaz kullanılabilecek bir işle uğraşacağı düşüncesi ile işe başlama tarihi olan ticaret siciline tescil tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödeme kaydedici cihaz almayı ve kullanmayı zorunlu kılmak yerinde olmayacaktır.

Buna göre, ticaret siciline tescil olmak suretiyle işe başlayan sermaye şirketlerinde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti ile ilgili 30 günlük sürenin hesaplanmasında, kurumun ticaret siciline tescil tarihinin değil ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektiren bir işle fiilen uğraşılmaya başlandığı tarihin esas alınması gerekmektedir.

Bu nedenle, iliniz mükelleflerinden ..... Limited Şirketinin ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin, ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektiren bir işle uğraşmaya başladığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde başlaması gerekir.



Bakan a.
Daire Başkanı
 
Üst