fonradar

1.Dönem Geçici Vergide Zarar Varken Kar Hesaplama

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
İyi çalışmalar,
1.Dönem geçici vergisinde normalde şirket zarar etmişken yapılan eksik hesaplamadan (stmm) dolayı kar hesaplanmış ve vergi ödenmiştir. Şimdi bu ödenen vergiyi geri alabilme imkanımız var mıdır varsa nasıl bir yol izlemeliyiz yoksa üstüne 1 bardak su mu içmeliyiz .?
 
Sayın aygunh34 sorunuzun cevabı olarak suyu soğuk yada ılık içmenize göre değişir diyeceğim ama olmayacak :)) Şöyle cevap vermeye çalışayım. Duruma, vergi dairesi tarafından bakmakta fayda var. Firmalar özellikle dönemsellik olarak kar zararı değişen sektörler için geçici vergideki matrah değişiklikleri olabiliyor. Sizin şirkette bu durum nasıldır bilemiyorum fakat 2015-1.döneminde yapılan yanlışlıkla ilgili 2015-2.döneminde hatanın düzeltilmesinden sonra firma zarar mı kar mı ediyor öncelikle buna bakın derim. Şayet zarar ediyor ise yada önceki karlılık düzeyinin altında ise 2015-1.döneminde ödenmiş olan vergi yıl sonu kurumlar vergisinde mahsup ya da nakten iade alınabilir. Fakat burada diğer bir ayrıntı daire izahat istemesi sözkonusu olabilir. Yani kar ile başlayıp zararın devam etmesinin sebebini araştırabilir.
Ya da ikinci seçenek düzeltme vermektir.
 
Cevabınız için teşekkür ederim.1. dönem satılan malın maliyeti eksik hesaplanmış ve zarar çıkması gerekiyorken kar çıkmış. şimdi ise maliyeti doğru çıkarınca şirket küllüm zarar ediyor.rakam büyük olduğundan sonraki dönemlerde de zarar çıkma ihtimali çok yüksek. Düzeltme beyannamesi vermezler sanırım, sene sonu kurumlar vergisinden mahsup edilecek bir şey çıkmayacağı (şirket zararı devam edeceği )için de iade isteme söz konusu olabilir . İzahata gelince de her şey faturalı olduğu için giriş çıkış tesbitin de zorlanılmayacağından açıklama yapılır.
 
1.dönem zarar, 2.dönem küllüm zarar, sonraki dönemlerde küllüm* küllüm zarar çıkacaksa firmanın faaliyetine devam edip etmemesine bir an önce karar verilmelidir. Tabiki zararın sebeplerini bilemiyorum ancak üretim işletmeleri daha fazla risk taşıyor.
 
2015/01 döneminde yanlış hesaplanan kur/zarar farkı 2015/02 döneminde düzeltilebiliyor mu?
Düzeltilebiliyorsa nasıl bir kayıt yapmalıyım?
Lüften yardımcı olun..
 
Üst