1 Gün Çalışıp İşten Ayrılma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bluxe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İyi geceler,
Ben 17 ekimde özel bir hastaneye evraklarımı teslim ettim ve 18 ekim sabahı iş başı yaptım. Asgari ücret + sigorta. 17 ekimde sgk ni başlatıyoruz dediler. İlk kez işe girdim fakat bazı sebeplerden dolayı işi bırakacağım. Kısaca 1 gün calışıp işi habersiz bırakırsam bana ne gibi zararları olur? Normalde pazartesi sabah iş başı yapmam lazım ama işe gitmeyi ve hastaneye yazılı istifa dilekçesi şeklinde haber vermeyi duşünmüyorum bazı sebeplerden dolayı, belki telefonla bildiririm. Sözleşmelere imza attım fakat pek dikkatli okumadım. İhbar tazminati ve ya başka bir tazminat ödermiyim ? Hiç bilgim ve tecrübem yok yardımcı olursanız sevirim.. Ayrıca kendi mesleğimle ilgili bölümde değil başka bir bölümde başladım.

Son düzenleme:
Yasal deneme süresi 30 gündür. Bu süre içerisinde her iki tarafta iş sözleşmesini tazminatsız olarak fesh edebilir. Bu süre geçmeden ayrılacağınız için her hangi bir tazminat ödemezsiniz.

Yasal deneme süresi 30 gündür. Bu süre içerisinde her iki tarafta iş sözleşmesini tazminatsız olarak fesh edebilir. Bu süre geçmeden ayrılacağınız için her hangi bir tazminat ödemezsiniz.
Yazılı bir iş sözleşmesinde açıkça belirtilmemişse, deneme süresi diye bir şey yoktur standart olarak işleyen.
ancak yazılı olarak bir deneme süresi tanımlanmışsa( en çok 2 aylık süre olarak tanımlanabilir) bir deneme süresi olabilir, deneme süresi içinde taraflar diledikleri anda herhangi bir sebep göstermeden ve bildirim süresine uyma zorunluluğu olmadan sözleşmeyi feshedebilir.

Deneme süresinin açıkça belirtilmediği her belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinde ( haklı veya geçerli bir neden yoksa) ihbar süresine uyma zorunluluğu vardır,
ihbar süresine uymadan sözleşmeyi feshettiğini bildiren taraftan diğer tarafın ihbar tazminatı talep hakkı doğar.

Yazılı bir iş sözleşmesinde açıkça belirtilmemişse, deneme süresi diye bir şey yoktur standart olarak işleyen.
ancak yazılı olarak bir deneme süresi tanımlanmışsa( en çok 2 aylık süre olarak tanımlanabilir) bir deneme süresi olabilir, deneme süresi içinde taraflar diledikleri anda herhangi bir sebep göstermeden ve bildirim süresine uyma zorunluluğu olmadan sözleşmeyi feshedebilir.

Deneme süresinin açıkça belirtilmediği her belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinde ( haklı veya geçerli bir neden yoksa) ihbar süresine uyma zorunluluğu vardır,
ihbar süresine uymadan sözleşmeyi feshettiğini bildiren taraftan diğer tarafın ihbar tazminatı talep hakkı doğar.

Bilgilendirme için sağolun, sözleşmeleri tam okumadığım için bilemiyorum ilk defa işe girmenin yarattığı tecrübesizlik ve heyecandan hemen imzaladım. Bu arada ilk mesajımda bahsettiğim gibi ben normalde laboratuvar teknikeriyim ama eczanede depo sorumlusu olarak işe başladım. Teşvik primi için şikur kayıt belgesi istemişlerdi işkurun sitesinden öğrendiğim kadarıyla bu teşvik priminin ödenmesi için kişinin sahip olduğu nitelik ve mesleki belgeye uygun işte çalıştırılması gerekiyor lakin bu hastanede dediğim gibi beni farklı bi bölümde başlattı daha sonra yer açılınca laboratuvara geçebileceğimi söylediler. Şimdi bunlar bu teşviki alabilmek için beni laboratuvarda çalışıyormuş gibi göstermişlerdir. Bana ihbar tazminatı açarlarsa bende bu işkur teşvik primi üzerinden karşılık olarak bişeyler yapabilir miyim ? Gerçi resmi olarak kağıt üzerinde laboratuvar gösterdikleri için sanırım benim karşılık vereceğim bişey yok.

Peki bu ihbar tazminatı ne kadardır ?

Sayın bülent249,

İş yasası 15. maddeye göre deneme süresi 60 gündür. (en çok) Toplu iş sözleşmesi yapılan yerlerde 120 gün olarak uygulanabilir.