sn Yuksekkaya;
benim takıldığım nokta hesabın genel işleyiş mantığıdır. şirket ya da şahış şirketi olması benim için farketmiyor. sermaye hesaplarının bu şekilde kullanımının mali tablolardan bilgi sağlayan kesimi yanıltıcı olacağı kanaatindeyim. yoksa uygulama olarak herşeyi yapmak mümkün bildiğiniz gibi. yinede paylaşımınız için teşekkürler.
Sayın Bilgin
Hem yukarıdaki hemde bu sorunuza cevap olarak yazıyorum.
''Bilanço hesabına göre defter tutan ve Gelir vergisine tabi bir şahsın ve ortaklığın sermeyesini veya sermaye arttırımını düzenleyen mevzuat varmı ?!!
''Şirketlerde var olması Şahıslarda da bu uygulanacak diye bir mana içermez.
O durumda ne yapıyoruz.
Sermaye arttırımını yapıp Ticaret ve Sanayi odasına ve Ticaret siciline dilekçe ile bilgi veriyoruz''
Öncelikle yukarda yapılan işlemler süsleme değil TDM sistemininde bir gereğidir.Örnek verelim sermayesi yetersiz bir şirket ilk önce nereye bakar 331-Ortaklara Borçlar hesabına ve hemen bunu sermayeye ilave etmeyi öneririz.(detaya girmiyorum).Sizin mantığınızla süslemede diyelim ki öyle o zaman 5811 sayılı yasada 331-Ort.Borç.hesabını beyanı bile vardır.O zaman Kanunda bu süslemeye izin veriyor demektir.Neyse sevgili dostum uzatmayacağım.Gelelim bilanço esasına göre defter tutan şahıs firmalarına bunlarda dönem karı gene kendi cepleri olduğu için dönem net karları buraya virmanlanıp oradan ödeniyor.Onun için bu tip firmalardada kullanılır
ferhat
Sayın yüksekkaya'nın yazdıklarını dikkalli biçimde okudunuz mu
saygılar,
bil_gin
sayın ferhat, ben olaya şirket açısından bakmıştım. bilanço usulüne göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri için dediğiniz uygulamaya dikkat edicem. mesleğin daha çok başındayım. kafamda soru işareti kalsın istemediğim için irdelemek istedim olayı. kimileri bu forumda yazılanları başka türlü noktalarda da uyguluyorlar. sizin belirttiğiniz yöntemde bana ilginç geldi ve uygulama alanı hakkında bilgi edinmek istedim. bu yöntemi bir limited şirkette yaparsak süsleme yapmış oluruz ama değil mi?
saygılar,
bil_gin