1.Yedek Akçenin Sermaye Arttırımında Kullanılması Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Ltd.Şti. 2012 yılı karından ayrılan I.Temettü Y.Akçeyi, Geçmiş yıl karı ile birlikte Sermaye artırımı yoluyla iç kaynaklardan sermayeye ilave etmeyi düşünüyorum.
Burada ilave edilebilir mi? Problem çıkar mı?
Bir de bunun için yazılacak raporun sadece Ymm' lerce yazılması gerekir diye birşey yazan olmuş internette.Doğruluk payı var mıdır?
Yada hiç I.Temettü ayırmadan direkt geçmiş yıllar karında bırakıp sermayeye öyle mi ilave edeyim.
Hiç ayırmamanın bir yaptırımı, cezası, zorunluluğu var mıdır?





Cevaplar için teşekkürler.
İyi günler.
 

umarım işinize yarar


III- İç kaynaklardan sermayeartırımı

Madde 462-(1) Esassözleşme veya genel kurul kararıyla ayrılmış ve belirli bir amaca özgülenmemişyedek akçeler ile kanuni yedek akçelerin serbestçe kullanılabilen kısımları vemevzuatın bilançoya konulmasına ve sermayeye eklenmesine izin verdiği fonlarsermayeye dönüştürülerek sermaye iç kaynaklardan artırılabilir.

(2) Sermayenin artırılan kısmını,iç kaynaklardan karşılayan tutarın şirket bünyesinde gerçekten varolduğu,onaylanmış yıllık bilanço ve yönetim kurulunun vereceği açık ve yazılı bir beyanla doğrulanır.Bilanço tarihinin üzerinden altı aydan fazla zaman geçmiş olduğu takdirde, yenibir bilanço çıkarılması ve bunun yönetim kurulu tarafından onaylanmış olmasışarttır.

(3) Bilançoda sermayeye eklenmesine mevzuatın izin verdiğifonların bulunması hâlinde, bu fonlar sermayeye dönüştürülmeden, sermayetaahhüt edilmesi yoluyla sermaye artırılamaz. Hem bu fonların sermayeyedönüştürülmesi hem de aynı zamanda ve aynı oranda sermayenin taahhüt edilmesiyoluyla sermaye artırılabilir. Artırım genel kurul veya yönetim kurulukararının ve esas sözleşmenin ilgili maddelerinin değişik şeklinin tescili ilekesinleşir. Tescil ile o anda mevcut pay sahipleri mevcut paylarının sermayeyeoranına göre bedelsiz payları kendiliğinden iktisap ederler. Bedelsiz paylarüzerindeki hak kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz; bu haktan vazgeçilemez.




 
Üst