Ynt: 101-103 Hesaplar
1,2 ve 3 sıra nolu olarak yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde, vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulacağı hususunda herhangi bir açıklama yoktur. Ancak gerek muhasebe tekniği, gerekse de bir açıklık olmamasına rağmen muhasebenin temel kavramlarından özün önceliği kavramı gereği, vadeli çeklerinde reeskonta tabi tutulması gereklidir.
101.Alınan Çekler hesabındaki ileri tarihli çeklerin ticari alacaklar grubunda yer alan 121.Alacak Senetleri hesabında gösterilmesinin nedeni hazır değerler bölümünün likitidesi yüksek olan gerçek hazır değerlerden oluşmasını sağlamaktır dolayısıyla reeskont işlemi ile bir ilgisi yoktur.
Alınan vadeli çekler dönem sonu itibariyle gelecekte bir alacağı, verilen vadeli çekler dönem sonu itibariyle bir borcu temsil ettiği için SPK mevzuatı ve tek düzen hesap planına göre reeskont işlemine tabi tutularak dönem sonunda tasarruf değerleri ile bilançoda gösterilir. VUK 281.maddesine göre çekler senede bağlı alacak olarak kabul edildiklerinden hesaplanan reeskont faiz gelir ve giderleri,
sn UZMAN'ın belirttiği gibi Kanunen kabul edilmeyen gelir ve giderdir.