fonradar

101-103 Hesaplar

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Şub 2008
Mesajlar
107
Konum
Bursa
Dönem sonu kayıtlarında, Alınan ve Verilen çeklerdeki bakiyeleri 121 Alacak sen. ve 321 Borç Senetlerine mi aktarmamız gerekiyor? Özün önceliği kavramı gereği bu işlemleri yapmamız gerekiyor sanırım ama pratikte uygulama yapılıyormu?
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

Selamlar.Ben yapıyorum ve yapılmalı.Çok basit örnek 103' ü bilançonda bırakırsan aktif tarafta (-) bakiye şeklinde görülür.Aktifin olduğundan az görünmesine sebep olur.Bence mutlaka bu devirleri yapmalısınız.
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

Bir de reeskont işlemi var. Bunda bir zorunluluk var mı? Yada konusunu yaptığımız
101-121 ve 103-321 virman işlemlerini yapmamızla, reeskont işleminin bağlantısı var mı? 2009 vadeli çekleri senet hesabına almakla işlemimiz yarım kalmış olmayacak değil mi? Reeskonta tabi tutup tutmamak ihtiyari sanıyorum.
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

Reeskont hesaplamak zorunda değilsiniz.Ama hesaplamak isterseniz her iki senet türüne uygulamak zorundasınız.Saygılar.
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

Merhaba,

SPK ya tabi işletmeler dışında çeklere reeskont uygulanmıyor. Uygulansa bile kanunen kabul edilmeyen gelir ve gider olarak değerlendirilmelidir.

Saygılarımla
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

1,2 ve 3 sıra nolu olarak yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde, vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulacağı hususunda herhangi bir açıklama yoktur. Ancak gerek muhasebe tekniği, gerekse de bir açıklık olmamasına rağmen muhasebenin temel kavramlarından özün önceliği kavramı gereği, vadeli çeklerinde reeskonta tabi tutulması gereklidir.

101.Alınan Çekler hesabındaki ileri tarihli çeklerin ticari alacaklar grubunda yer alan 121.Alacak Senetleri hesabında gösterilmesinin nedeni hazır değerler bölümünün likitidesi yüksek olan gerçek hazır değerlerden oluşmasını sağlamaktır dolayısıyla reeskont işlemi ile bir ilgisi yoktur.

Alınan vadeli çekler dönem sonu itibariyle gelecekte bir alacağı, verilen vadeli çekler dönem sonu itibariyle bir borcu temsil ettiği için SPK mevzuatı ve tek düzen hesap planına göre reeskont işlemine tabi tutularak dönem sonunda tasarruf değerleri ile bilançoda gösterilir. VUK 281.maddesine göre çekler senede bağlı alacak olarak kabul edildiklerinden hesaplanan reeskont faiz gelir ve giderleri,

sn UZMAN'ın belirttiği gibi Kanunen kabul edilmeyen gelir ve giderdir.
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

KKEG deyince ben GİDER anlıyorum. Kanunen kabul edilmeyen gelir nasıl oluyor?
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

sn nguroy

yıllık beyannamede mali kar hesaplanırken vadeli çeklere ilişkin reeskont faiz gelirleri tutarı ticari kardan düşülerek, vadeli çeklere ilişkin reeskont faiz giderleri tutarı ticari kara eklenerek mali kara ulaşıldığı için
 
Ynt: 101-103 Hesaplar

dönem sonunda 101-103 nolu hesaplar 121-321 hesaplara atılmalıdır.doğru olanda budur.yıl sonunda yapılmalıdır.reeskont hesaplamak zorunda değilsiniz ama hesaplayacaksanız hem alınan hemde verilen çeklere hesaplamayı unutmayınız..saygılar..
 
Merhaba,
101 ve 103 hesapları 121 ve 321 e aktarmadan gelir vergisi beyannamesini gönderdim.
Bu durumda yapabileceğim birşey var mı?
Hiçbirşey yapmazsam ne ile karşılaşırım ?
 
Çek kanuna eklenen geçici bir madde ile bir süre daha çekler vadeli olarak (kanunen) olacağı için o hesaplarda kalması gerekir.
 
Üst