15 yıl / 3600 Gün Kıdem Tazminatı Alıp Yurtdışında Çalışmak?

Üyelik
19 Kas 2020
Mesajlar
1
Konum
Kütahya
Değerli uzman arkadaşlar,

Hakkında günlerdir bilgi bulmakta zorlandığım spesifik bir sorum olacak. Emeklilikte gün ve yıl şartlarını doldurup, yaş şartını beklemek üzere kıdem tazminatımı alarak işten ayrılmak istiyorum. SGK'dan gerekli yazıyı da aldım. "... emekli olmak üzere kendi isteğim ile işyerinizden ayrılmak istiyorum..." şeklinde dilekçe vereceğim.

Ancak ayrıldıktan sonra yeni bir işte çalışacağım, sözleşmesini imzaladım bile. İşverenimin bundan haberi var, herşeyi açıkça ilettim. Herhangi bir anlaşmazlık veya kavgamız yok. Ancak tediginliğim, bu durumda kıdem tazminatımı ödememek gibi bir yola gidebilirler mi? Kurumsal bir şirkette çalıştığım için olması gereken prosedürleri uygulayacaklardır. Ancak ben dürüstlük ilkesine aykırı hareket etmiş olur muyum? Dilekçemdeki formülasyonu daha farklı mı yapmalıyım? İstifa dilekçesini daha vermeden yeni işverenle sözleşme yapılan durumlarda tazminatın geri istendiğini okumuştum. Benim durumumdaki spesifik nokta, yeni işimin Almanya'da olacağı. Almanya'da çalışacağım işte oranın sosyal sigorta sistemine dahil olacağım. SGK ile bir ilişiğim kalmayacak. Yani SGK açısından gerçekten emekliliğimi bekliyor olacağım.

Birkaç güne kadar istifa dilekçemi vermem gerektiğinden zor durumdayım, kısa sürede bilgi verebilecek arkadaşlara minettar olacağım.
 
Bu yazıyı Sgk emeklilik şartlarından bazılarını tamamlayıp, yaşı bekleyen kişilere veriyor. Bu durumda işverende bir daha çalışmama şartı ile veriyor tazminatı size. Eğer siz başka işte çalışacağınızı bildirirseniz, yada işveren bunu sonradan tespit ederse evet, bu durumda tazminatı vermeyebilir. Verdiyse de sizi dava ederek geri isteyebilir.
Ancak yargıtay bu konuda işçi geçimini devam ettirebilmek için yeni bir işe girebilir diye verdiği kararlar var.
Onun için tazminatınızı alırsınız, ancak her iki iş arasında uzun bir süre olması gerekiyor, bu spesifiktir belki ama, bana göre bir sene, kimisine göre 1 ay olabilir.
Eski işverene yeni işinizden bahsetmemiş olsaydınız iyi olurmuş. Sorunlar yaşayabilirsiniz.
Yargıtayın ilgili kararını internetten aratıp bulun, gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
 
Üst