15 Yıl ve 3600 Gün ile İstifada İhbar Süresi

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar, bu durum da emeklilik gibi düşünülüp, ihbar süresi kullanılmadan işten ayrılınabilir mi? Bir işçimiz sgk dan yazı getirmek suretiyle işten ertesi gün ayrıldı. Kıdem tazminatını ödeyeceğiz fakat, aniden bırakıp gittiği için, işveren de ihbar tazminatı talep etmek istiyor işçiden. Araştırmalarıma göre bu durumda ihbar süresi gündeme gelmiyor, istediği an çıkabilir. Fakat işveren kızgın olduğundan anlamak istemiyorr :) Kendisine bu konuyla ilgili sunabileceğim yasal dayanak bilgisi olan arkadaşım cevaplarsa sevinirim. Saygılar..

Bu konuda yargıya intikal etmiş herhangi bir örnekte yok bildiğim kadarıyla. Ama şu bir gerçektir ki, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesine göre feshedilmediğinden ihbar süresi vetazminatı gerekmez düşüncesindeyim. Bir nevii emekli gibi ayırma işlemine tabi tutuluyor sonuçta. Sanırım 17'nci maddeyi gösterseniz yeterli olacak işverene.
Bazı işverenlerin uygulaması da şu şekilde oluyor; aynı gün yazıyı verip giden çalışanlardan ihbar tazminatını kıdem tazminatından kesiyor. Bu tamamen hatalı bence, netekim mahkemeye başvuran da oldu, bizzat birini ben biliyorum, yani örnek kararlar yolda, geliyor :)

zannedersem işçinin haklı bir nedeni olması gerekir ve kendi kafasına göre benim kanunen kıdem tazminatı alma hakkım var diyerek ben çıkıyorum derse bu da haklı bir neden olmayacağı için işveren ihbar tazminatını almaya hak kazanır ihbar önelleri her iki taraf içinde geçerlidir işçi her halukarda ihbar sürelerine uymak zorundadır

İhbar tazminatı kesemezsiniz, çalışan yasayla tanınmış bir hakkını kullanarak , gereklerini yerine getirerek ayrılıyor sonuçta.

Söyleyebileceğim,
o almış olduğu belge ile kıdem tazminatını alarak ayrılmaya hak kazanılsa da, o belge ile ayrılmada esas olan, bu şartları yerine getirdim, yaşlılık aylığı almaya hak kazanacak olduğum tarihe kadar artık çalışmayacağım beyanıdır.
Ayrılan işçinizin kısa süre içinde tekrar bir başka yerde çalışmaya başladığını tesbit ederseniz, dav aaçarak kıdem tazminatını geri alma hakkı doğar işvereninin.

Birde şöyle düşünelim. Kişi gerçekten emekli olup yaşlılık aylığını fiilen alacak. Bu durumda kişiye ihbar süreni bekle emekli olamazsın mı denecek....

Konumuza gelirsek, 3600 gün olayında bence de ihbar söz konusu olmaz. SGK'dan alınan yazı X tarih itibari ile işçiye tek taraflı fesih hakkı tanımaktadır. Aksi olsa idi SGK ihbar süresini göz önüne alıp ilgili yazıyı ona göre vermesi gerekecekti.

Bence bu durum farklı arkadaşlar işçi yaşını doldurmadığından dolayı emekli olamıyor prim günü ve hizmet süresini dolduruyor nasıl devlet sana sağlık hizmeti vermem diyorsa ve bunu bir mantığa uyduruyorsa bana göre bizde bir işveren mağduriyeti olarak düşünebiliriz tabi bu benim düşüncem

Arkadaşlar merhaba, bugün (17.10.2012) istifa eden personelim 14 gün olan ihbar süresini çalışmak istiyor.
biz cumartesi pazar çalışmıyoruz. günde 8,5 saat çalışıyoruz. araya kurban bayramı da giriyor.
nasıl hesaplamalıyım, iş arama izni de kullanacak tabii.

Bence bu durum farklı arkadaşlar işçi yaşını doldurmadığından dolayı emekli olamıyor prim günü ve hizmet süresini dolduruyor nasıl devlet sana sağlık hizmeti vermem diyorsa ve bunu bir mantığa uyduruyorsa bana göre bizde bir işveren mağduriyeti olarak düşünebiliriz tabi bu benim düşüncem
Sizce farklı olsa da;
yürürlükte olan kanunlarla sağlanmış bir hak çalışan için.
Bu sebeple ayrılma durumunda ihbar süresine uyma zorunluluğu YOK, elbette işverene de bu ani ayrılma ile sıkıntı yaşatmamak adına ihbar süresine uyması daha güzel olacaktır.

Arkadaşlar merhaba, bugün (17.10.2012) istifa eden personelim 14 gün olan ihbar süresini çalışmak istiyor.
biz cumartesi pazar çalışmıyoruz. günde 8,5 saat çalışıyoruz. araya kurban bayramı da giriyor.
nasıl hesaplamalıyım, iş arama izni de kullanacak tabii.
İhbar süresi iş günü olarak değil, takvim günü olarak hesaplanır.
14 takvim günü sonunda da sözleşme son bulur. Araya giren genel tatil günleri bu süreye etki etmez. Haftada kaç gün çalıştığınızın , yada bu ihbar süresi içinde kaç gün genel tatil olduğunun herhangi bir değişikliğe etkisi yoktur. 14net takvim günüdür, 15.gün sözleşme sona ermiştir artık.
Takvimi alırsınız önünüze,
bildirimin yapıldığı günden itibaren başlarsınız saymaya 14 günü. Her günün üzerine de 2 saatlik yeni iş arama izni( eğer çalışan yeni bir iş bulduğu için ayrıldığını beyan etmemişse) yazarsınız.
Sonra işyerinin çalıştığı günler üzerindeki 2 saatleri toplar, toplam kaç saatlik yeni iş arama izni süresine hak kazandığını bulabilirsiniz eğer çalışan bu izinleri toplu kullanmak istediğini bildirmişse.

İhbar süresi iş günü olarak değil, takvim günü olarak hesaplanır.
14 takvim günü sonunda da sözleşme son bulur. Araya giren genel tatil günleri bu süreye etki etmez. Haftada kaç gün çalıştığınızın , yada bu ihbar süresi içinde kaç gün genel tatil olduğunun herhangi bir değişikliğe etkisi yoktur. 14net takvim günüdür, 15.gün sözleşme sona ermiştir artık.
Takvimi alırsınız önünüze,
bildirimin yapıldığı günden itibaren başlarsınız saymaya 14 günü. Her günün üzerine de 2 saatlik yeni iş arama izni( eğer çalışan yeni bir iş bulduğu için ayrıldığını beyan etmemişse) yazarsınız.
Sonra işyerinin çalıştığı günler üzerindeki 2 saatleri toplar, toplam kaç saatlik yeni iş arama izni süresine hak kazandığını bulabilirsiniz eğer çalışan bu izinleri toplu kullanmak istediğini bildirmişse.

Öncelikle teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için,
ihbar süresini hesapladım. 30.10.2012 çıkış tarihidir. o gün de çalışacak tabii. iş arama iznini de toplu olarak kullanmak istiyor.
yalnız takıldığım yerler var
1- iş arama izin saatlerini hesaplarken hafta tatili ve resmi tatilleri dahil edicem, toplu kullanmak isterse iş günlerinde mi kullandırıcam?
14*2/8,5 = 3,29 yani 3 gün toplu iş arama iznini iş günlerinde mi kullanıcak?
2- ( eğer çalışan yeni bir iş bulduğu için ayrıldığını beyan etmemişse) demişsiniz. işçi yeni iş bulmuş, onun için istifa ediyor. bunun iş arama izinlerine bir etkisi var mı?

17,18,19,22,23,24 ve 30 ekim
iş arama iznini kullanabilecek olduğu günler. Yani toplam 7 gün x 2 saat 14 saat iş arama iznine hak kazanır.
14/8,5=1,6470 gün toplu olarak kullanabileceği izin hakkı olur.
Eğer işçi , yeni iş bulduğunu belirterek ayrılıyorsa ( ayrılma bildirimi yazılı olmalı) ,
yargıtayın bir kararında yeni bir iş bulduğu için ayrılan işçi için yeni iş arama izninden bahsedilemez şeklinde bir kararını hatırlıyorum.

"Eğer işçi , yeni iş bulduğunu belirterek ayrılıyorsa ( ayrılma bildirimi yazılı olmalı) ,
yargıtayın bir kararında yeni bir iş bulduğu için ayrılan işçi için yeni iş arama izninden bahsedilemez şeklinde bir kararını hatırlıyorum"

Doğru hatırlıyorsunuz sn Keremcem.

Ancak işin şöyle bir boyutu da var;

Bu söyledğiniz ihtilaf oluşursa iş mahkeme safhasına gelirse ,olasılıklardan biridir. Buna karşın işveren isterse kullandırabilir bir sorun olmaz.

"Eğer işçi , yeni iş bulduğunu belirterek ayrılıyorsa ( ayrılma bildirimi yazılı olmalı) ,
yargıtayın bir kararında yeni bir iş bulduğu için ayrılan işçi için yeni iş arama izninden bahsedilemez şeklinde bir kararını hatırlıyorum"

Doğru hatırlıyorsunuz sn Keremcem.

Ancak işin şöyle bir boyutu da var;

Bu söyledğiniz ihtilaf oluşursa iş mahkeme safhasına gelirse ,olasılıklardan biridir. Buna karşın işveren isterse kullandırabilir bir sorun olmaz.

Elbette, niye kullandırdın diye yargılamazlar,
teşekkürler sn.nguroy

herkese çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgililer için.
arkadaş iş bulmuş ama ben yine de iş arama iznini kullandıracağım.
nasıl işlem yapmam gerektiğini anladım. tekrar teşekkürler... :)

09.11.1981 doğumluyum ve 1996 yılında sigorta girişim yapıldı ve çalışmaya başladım. Şu an çalışmakta olduğum iş yerinden kendi isteğimle ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatı alabilir miyim?

3.900 iş günüm var ve sigortalılık sürem 15 yıl.

Sigorta başlangıcımda yaşım 15 olduğu için kıdem tazminatını hak edememe gibi bir durumum olabilir mi?

Konu hakkında görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

SGK dan yaş hariç diğer emeklilik şartlarını taşıdığınıza dair belge alabilirseniz ve ayrılma nedeni olarak bunu belirtirseniz ancak o zaman kıdem alabilirsiniz.

SGK, bildiğim kadarıyla 18 yaş öncesi dönemde yapılan prim ödemelerini gün hesabında dikkate almakta ancak hizmet başlangıç tarihi olarak 18 yaşın doldurulduğu tarih olarak kabul etmekte.
Bu nedenle, 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihi baz alabilirler 15 yıl hizmet süresi hesabında.