18 Yaşından Küçüklerin Sigortası Devletten Büyükler için Aile Gelirine Bakılacak

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
18 yaşından küçüklerin sigortası devletten büyükler için aile gelirine bakılacak



5510 sayılı Sosyal Sigortalar (SS) ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) kanunları 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek ve herkes GSS'li olacak. Kanuna göre; Türkiye'de ikamet etmek şartıyla, GSS primi ödeyerek GSS'li olacak kişiler;


Hizmet akdiyle çalışan eski adıyla SSK, Tarım SSK'lı olan kişiler,
Kamu kurum kuruluşlarında çalışan; memur, subay, astsubay, uzman erbaş, öğretim üye ve görevlileri eski adıyla Emekli Sandığı iştirakçileri,
Eski adıyla Bağ-Kur'lu veya Tarım Bağ-Kur'lu dediğimiz bağımsız çalışanlar,
İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,
Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden çok olan vatandaşlar, GSS primlerini kendileri veya işverenleri tarafından ödenerek sigortalı sayılacaklar.
Bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler (18 yaşından küçük çocukları) ise prim ödemeden GSS'li olacaklardır. 18 yaşından büyük çocuklar için ise ailenin geliri dikkate alınacak.

Asgari ücrete göre kazanç tespitindeki aile, GSS'den prim ödemeyerek yararlanmak için kişilerin; 'harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar'dan olmaları gerekiyor. İşte bu belirlemede kullanılacak yani geliri toplanacak aile üyeleri ise; 'aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabadan oluşacak'.

Hesaplama örneği

Diyelim ki evde sizinle birlikte ikamet eden 1 Ekim 1990 doğumlu kızınız var. 1 Ekim 2008 günü 18 yaşını tamamlayacak. Aynı gün GSS Kanunu yürürlüğe girmiş olacağından artık kızınız sizin üzerinizden sağlık yardımı-karnesi alamayacak. Ancak sigorta kapsamı dışında da değil. Sosyal Güvenlik Kurumu ailenizin gelirlerine bakacak ve evde yaşayan sayısına göre ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden çok ise kızınız için SGK'ya her ay GSS primi ödeyeceksiniz. Mesela, evinizde siz, eşiniz ve 1 çocuğunuz varsa ve ailenin bütün geliri asgari ücret kadar ise kızınız için GSS primi ödeyeceksiniz. Aylık geliriniz asgari ücretten daha az ise bu durumda ailenin her bir ferdi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te 1'inden az olacağı için kızınızın sigorta primini devlet ödeyecek. Aşağıdaki gibi hesaplanacağı üzere bulduğunuz kişi başına düşen gelirinizden yüzde 12 oranında prim tahsili yapılacak.

Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar ise asgari ücretin üçte biri (Prim 608/3 X 0,12= 24,32 YTL),
Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar ise asgari ücret (Prim 608 X 0,12= 72,96 YTL),
Asgari ücretin iki katından fazla ise asgari ücretin iki katı (Prim 608 x 2 x 0,12= 145,92 YTL).
Ziya Perver

Zaman / 31.05.2008
 
Üst