2 Günlük Rapor (İstirahat) Bedelleri Maaştan Kesilir mi ?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Sevgili Formdaşlarım

Uygulmada çok karşılatığımız bir konu olan 2 günlük istirahat alan ve bunu raporla belgelendiren işçilerin maaşından kesinti yapılıp yapılmayacağıdır.Sosyal güvenlik mevzuatına göre, geçici iş göremezlik ödeneği 2 günden fazla istirahatlerde ödenmektedir. 2 gün ve daha az süreli istirahat raporlarında SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. Bu durumda eğer işçi işyerinde maktu ücretle yani aylıklı olarak çalışıyorsa ücretini tam alır. Ancak günlük ücret esasına göre ücret alıyorsa, işveren çalışılmayan günlerin ücretlerini kesebilir.

 
Çalışan iki gün istirahatlidir yani çalışmamıştır.
Bu durumda zaten 30 değil 28 gün prim ödenecek ve ücret tahakkuku 28 gün üzerinden yapılacaktır.
Kaldı ki iyi niyetle tam maaşını ödeseniz bile daha sonra art niyetli bir çalışan tarafından "beni zorla istirahat aldığım zamanda bile çalıştırdılar" diye mahkemeye verilebilirsiniz.
Aylık üzerinden çalışıyor olması işe gelmediği günlerin bedelini almayacağı anlamına gelmez.
 
Sayın ahbab71 e katılmıyorum.Sayın ferhat güzel açıklamış.
sayın ahbab71,
Zaten işveren tarafından 2 günlük maaşı ödendiğinde sigortası tam gösterilir.Sigortanın tam gösterilmesi kişinin raporlu olduğu halde çalıştırıldığı değil , raporlu olduğu süre içerisinde işveren tarafından maaşının tam olarak ödendiği anlamına gelir.
Kaldı ki raporlu olan işçiler için çalışmadığına dair bildirim girişi neden yapılıyor o zaman.Eğer tam gösterildiğinde raporlu olduğu halde çalıştırıldığı,eksik gösterildiğinde ise çalıştırılmadığı anlamı çıkarılacaksa.
 
şahsen 2 günlük ücretleri ödüyorum. İnsanların hasta olmaya hakkı yok mu ? (su istimaller istisnadır tabi)
2 gün aldıysa 2 gününü ödüyorum
100 gün istirahat aldıysa yine SGK nın ödemediği ilk 2 günün ücretini ödüyorum.
kalan 98 gününü zaten SGK dan alıyor.
 
Bu tamamen işverenin inisiyatifine kalmış bir durum ödemek yada ödememek işte bütün mesele bu :eek:
 
işçimiz 24.12.2013 de 2 gün rapor aldı raporda rapor başlangıç-bitiş yazmıyor
sadece rapor tarihi 24.12.2013 yazıyor
ve altında da 2 gün raporludur yazıyor
bu durumda 24.12-25.12 raporlu mu gösterecem internetden rapor verecem mi
İşçiden 2 günün parasını kesmezsem de raporu bildirmem gerekir mi ve eksik gün vermem gerekir mşi
 
internetten çalışılmadığına dair bildirim girin. 24 rapor başlangış tarihi çalışabileceği tarih 26 sı. eger ücretini ödeyecekseniz aylık bildirgede eksik gün bildirmeyin. ödemeyecekseniz eksik gün bildirin.
 
Peki arkadaşlar birşey soracağım ?

İş yerinde 30 çalışan var. İşyeri Şehir merkezinede uzak olduğu için insanlar vizite, sağlık sorunu, gece rahatsızladım gibi bir tür bahaneler ile
1 gün iş yerine gelmiyor. Kasıtlı yapıyorlar demiyorum. Ama hiç kimse kontrol randevusunu aksatmıyor. Gece kendini çok kötü hissediyorsa ertesi gün
arayarak işe gelmiyor. Her ay sonunda bordro için hesaba oturduğunuzda ortalama 3, 4 hatta 5 kişinin ay içerisinde 1' er gün işe gelmediğini tespit ediyorsunuz. Bunların maaşlarından kesinti yapmazsanız diğer çalışanlara haksızlık olmaz mı ?

Bir konu daha 2 geçici rapor alanlarda var. Çalışanlar SGK da aylıklı olarak çalışan görünüyor. Bu şartlarda maaşlardan kesinti yapılabiliyormu ?
 
2 gün rapor aldım maaşımdan kesmişler.kanunun hangi maddesine dayanarak kesilmiştir yoksa kendi insiyatifleri doğrultusundamıdır.maaşlı çalışanım.varssa konu hakkında bilgisi olan lütfen yazabilirmi hakkımı burda bırakmak yerine ihtiyacı olan birine vereceğim..
 
Kanunda, çalışılan gün için ücret ödenir, ücreti ödenen gün için de sosyal güvenlik kurumuna primi ödenir diyor.
Raporlu olduğunuz gün için , işverenin ücret ödeme zorunluluğu bulunmamakla birlikte dilerse ödeyebilir de.
Raporlu olduğunuz süre için SGK dan işgöremezlik ödeneği alırsınız, yani rapor sürelerine ait ödemeyi SGK yapar.
Ancak SGK da yaşanan suistimaller nedeniyle, 2 günlük raporlar için bir ödeme yapmamaktadır, dahası 10günlük rapor almış olsaydınız, işveren gene 10 günlük ücretinizi kesecekti, siz raporlu olduğunuz 10 gün için SGK dan işgöremezlik ödemesi alacaktınız, ancak SGK 10gün den ilk 2 gün için ödeme yapmayıp size 8 günlük işgöremezlik ödeneği verecekti.

Özetle, birilerine bağışlayabileceğiniz bir hakkınız bulunmamaktadır 2 günlük raporlu olduğunuz sürenin ücreti konusunda.
 

Benzer konular

Üst