2. Kıdem Tazminatı Ödemesi

Herkese İyi Günler;

Belirli bir süre bir iş yerin de çalıştıktan sonra emekliliğe hak kazandım ve emekli oldum çalıştığım süre içerisinde hak ettiğim x miktar kıdem tazminatımı aldım. Emekli olduktan sonra ertesi gün aynı işlerinde tekrardan başladım ve yaklaşık 10 senedir çalışmaya devam ediyorum. Şimdi işten çıkarılsam kıdem tazminatım 2. kez giriş yapıldıktan sonra ki süreyi kapsıyor ve 'y' tl tutuyor, ama ben bana ilk ödenen x tl tazminatı geri ödesem ve işe ilk girişten itibaren tazminatımın ödenmesini talep edebilir miyim? Umarım anlatabilmişimdir. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Ynt: 2. Kıdem Tazminatı Ödemesi

Çok kurnazsınız maşallah :) Ama malesef olmaz öyle bir şey. İş kanunun işçiyi korur tamam ama bu kadar değil :)

soulpuppet ' Alıntı:
Herkese İyi Günler;

Belirli bir süre bir iş yerin de çalıştıktan sonra emekliliğe hak kazandım ve emekli oldum çalıştığım süre içerisinde hak ettiğim x miktar kıdem tazminatımı aldım. Emekli olduktan sonra ertesi gün aynı işlerinde tekrardan başladım ve yaklaşık 10 senedir çalışmaya devam ediyorum. Şimdi işten çıkarılsam kıdem tazminatım 2. kez giriş yapıldıktan sonra ki süreyi kapsıyor ve 'y' tl tutuyor, ama ben bana ilk ödenen x tl tazminatı geri ödesem ve işe ilk girişten itibaren tazminatımın ödenmesini talep edebilir miyim? Umarım anlatabilmişimdir. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
10 yıl önce aldığınız miktarı , 10 yıllık faiziyle birlikte geri ödemeyi tekli,f edin bir kez işvereninize,
belki kabul eder.

Böylesine ilginç bir düşünceyi bizimle paylaştığınız için kendi adıma ben de teşekkür ederim :)

İlk işten ayrılma Kıdem ödenerek yapıldı ise. Arkadaşın yaklaşımı doğrudur.
Ancak burda süre açısından toplama söz konsudur. Önce ödenen tutar mahsup edilir.

soulpuppet ' Alıntı:
İşci,emekliliği nedeniyle işyerinden ayrılmış,yasal hakları da işverence ödenmiş,ancak ne var ki işcimiz tekrar işverenine başvurarak çalışma talebinde bulunmuş,işverende bu talebi kabül ettiğinden, işci ara vermeden aynı işyerinde çalışmasına devam etmiş olması durumu karşısında;
a.kıdem tazminatına esas süre açısından,önceki 1ci dönem de işci "emeklilik"nedeniyle iş ilişkisini sona erdirmiş,sözleşme fesh olunmuş,bu nedene bağlı olarak yasal haklarını da almış,ödenmiş olduğundan ,
b.bu takdirde,ara vermeden, işcinin çalışmasına 2ci dönem devam etmiş,ettirilmiş olmasının öneminin bulunmadığı,ŞAYET sözleşme feshedilmeksizin ve işciye tazminat ödenmeksizin, iş ilişkisi devam etmiş olsa idi,2ci dönem sonunda,kıdem tazminatına esas süre, işcinin ilk işbaşı yaptığı tarih itibariyle dikkate alınabilecekti,
c.1ci dönem iş ilişkisi belirtilen sebeblerle inkitaya uğramış olduğundan,gerek yıllık izin gerekse hizmet süresine bağlı olarak varsa alacağı olan diğer hakları,işcinin yeni 2ci dönem hizmeti dikkate alınarak hesab olunması gerekecektir.
d.işcinin önceki döneme ilişkin hak edip almış olduğu,kullandığı,faydalandığı ,tasarruf ettiği , bu aynı kıdem tazminatını işcimiz işverenine geri vermek istese de, bu talebi işverenin kabül etmesi mümkün değil,EĞER işveren kabül edecek,ediyor ise varsın yeniden hesap ederek ,kendi zararına olacak şekilde tekrar tazminat ödesin!........(işveren illaki ödeyeceğim diyor ise ,ödeme mi diyelim?)

şeref aydemir ' Alıntı:
...
b.bu takdirde,ara vermeden, işcinin çalışmasına 2ci dönem devam etmiş,ettirilmiş olmasının öneminin bulunmadığı,ŞAYET sözleşme feshedilmeksizin ve işciye tazminat ödenmeksizin, iş ilişkisi devam etmiş olsa idi,2ci dönem sonunda,kıdem tazminatına esas süre, işcinin ilk işbaşı yaptığı tarih itibariyle dikkate alınabilecekti, c
Bu şıkta bir mantık hatası var :)
Şayet sözleşme feshedilmemiş olsaydı, 2.dönem çalışması diye tanımlanabilecek bir çalışma da olmayacaktı.

nguroy ' Alıntı:
İlk işten ayrılma Kıdem ödenerek yapıldı ise. Arkadaşın yaklaşımı doğrudur.
Ancak burda süre açısından toplama söz konsudur. Önce ödenen tutar mahsup edilir.
Ayrılma sebebi kıdeme bağlı tüm hakları sıfırladığı kabul edilen EMEKLİLİK olmasaydı, haklısınız, ama bu örnekte ''olabilir'' şeklindeki düşüncenize katılamıyorum sn.nguroy.

şeref aydemir ' Alıntı:
a.kıdem tazminatına esas süre açısından,önceki 1ci dönem de işci "emeklilik"nedeniyle iş ilişkisini sona erdirmiş,sözleşme fesh olunmuş,bu nedene bağlı olarak yasal haklarını da almış,ödenmiş olduğundan ,
b.bu takdirde,ara vermeden, işcinin çalışmasına 2ci dönem devam etmiş,ettirilmiş olmasının öneminin bulunmadığı,ŞAYET sözleşme feshedilmeksizin ve işciye tazminat ödenmeksizin, iş ilişkisi devam etmiş olsa idi,2ci dönem sonunda,kıdem tazminatına esas süre, işcinin ilk işbaşı yaptığı tarih itibariyle dikkate alınabilecekti,
c.1ci dönem iş ilişkisi belirtilen sebeblerle inkitaya uğramış olduğundan,gerek yıllık izin gerekse hizmet süresine bağlı olarak varsa alacağı olan diğer hakları,işcinin yeni 2ci dönem hizmeti dikkate alınarak hesab olunması gerekecektir.
Malisef başkaca izahat düşünemiyorum.

Yargıtay emeklilik durumunda son zamanlarda verdiği içtihatlarda tüm hakların sıfırlanmış olduğu, bu nedenle izin hakkına esas sürenin de sıfırlandığını belirten içtihatlar vermektedir.
Ben bu yoruma katılamıyorum. Yasanın 14 /f maddesine açıkça aykırıdır.
Kıdem gerektirecek şekilde son verme durumunda devamı kabul ediyor ama emeklilik durumunda neden tersine yorum yapıyor anlamak mümkün değildir. Her ikisi de iş akdinin sona erdirilmesidir Ne farkı var.?

Üstadım bu tür içtihatlere rastlamadım.Bence fark da yok.Her iki durmda da,işin özünde ara vermeme,tazminat ödememe durumları var.

Kanımızca tek fark yıllık izin konusunda şöyleki;kıdem tazminatı ödenmemiş olması gibi işcinin kullanmadığı yıllık izin var ve ücreti de ödenmedi ise yıllık izzin hesabında öceki sürelerinde dikkate alınacağı,eğer yıllık izin ücreti ödenmiş yahut iişcinin y.izin alacağı yok ise önceki sürelerin bu konuda dikkate alınmayacağı.
Kıdem tazminatı ve kullanılmayan yıllık izin ücretleri ödenmiş ise önceki dönemin dikkate alınmayacağı,ödenmemiş ise bu iki hususa ilişkin olarak önceki sürelerin dikkate alınacağı

Mantık, gönülden geçen çerçevesinde baktığımzıda haklısınız.
Ancak, emekliliğin ne demek olduğuna, neden ihtiyaç duyulduğuna bakacak olursak, farklı düşünüyorum ben.
Şöyle ki;
gelişmekte olan sanayi toplumlarında, insanların verimli olarak çalışabileceği bir yaş aralığı olması normal. Bu verimli çalışabilme yaş aralığı da, yasal çalışma süresi olarak belirleniyor zaten. Bu süreyi tamamlayanın da çalışma hayatından çekilmesi, yeni gelenlere yer açması gereği kaçınılmaz oluyor.
Çalışma hayatını tamamlayana da ikramiye-ödül olarak kıdem tazminatı ödemesi yapılıyor.

Şimdi çalışma hayatının bitmesi ( yasal olarak belirlenmiş çalışma hayatı süresi) , çalışma hayatı boyunca kıdeme bağlı olarak kazanılan hakların da sıfırlanmasını GEREKTİRMEZ Mİ?

O zaman SGDP uygulaması neden var? SGDP de neden tüm sigorta kollarına prim kesilmez?
SGDP yi seçmeyen çalışan emeklinin neden hak kazanmış olduğu yaşlılık aylığı hakkı dondurulur?

nguroy ' Alıntı:
...
Kıdem gerektirecek şekilde son verme durumunda devamı kabul ediyor ama emeklilik durumunda neden tersine yorum yapıyor anlamak mümkün değildir. Her ikisi de iş akdinin sona erdirilmesidir Ne farkı var.?
Aradaki fark; birincisinde işveren işten çıkarıyor, ikincisinde çalışan ben emekli olacağımdan işten ayrılacağım diyor. Aynı durum evlilik nedeni ile işten kıdem alarak ayrılınır ve bir süre sonra tekrar aynı yerde çalışmaya başlanır ise kıdem yine sıfırdan başlar.

şeref aydemir ' Alıntı:
Kanımızca tek fark yıllık izin konusunda şöyleki;kıdem tazminatı ödenmemiş olması gibi işcinin kullanmadığı yıllık izin var ve ücreti de ödenmedi ise yıllık izzin hesabında öceki sürelerinde dikkate alınacağı,eğer yıllık izin ücreti ödenmiş yahut iişcinin y.izin alacağı yok ise önceki sürelerin bu konuda dikkate alınmayacağı.
Kıdem tazminatı ve kullanılmayan yıllık izin ücretleri ödenmiş ise önceki dönemin dikkate alınmayacağı,ödenmemiş ise bu iki hususa ilişkin olarak önceki sürelerin dikkate alınacağı

EVET sıfırlanıyor ama koşulları var şahsen farklı bir yorum yapamıyorum.

g705 ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:
...
Aradaki fark; birincisinde işveren işten çıkarıyor, ikincisinde çalışan ben emekli olacağımdan işten ayrılacağım diyor. Aynı durum evlilik nedeni ile işten kıdem alarak ayrılınır ve bir süre sonra tekrar aynı yerde çalışmaya başlanır ise kıdem yine sıfırdan başlar.

Yasa koyucu kıdem ödencesinde belirli koşullar saymış . hepimizin bildği gibi bunlar;
1-İşçinin ölümü,2-İşveren tarafında akdin feshi,3-Evlilik ,4-Askerlik vrb gibi diğer özel durumlar
Bunların arasında herhangi bir farkllık gözetmemiş.

Uygulamada ise Yargıtayın verdiği değişik kararlar var. Bunların arasında daha önce belittiğim gibi emeklilik durumunda çalışma hayatı ile işlgili bir sıfırlama kavramı kabul ediyor.
Askerlik ve ve evlilik için bu kadar net bir karar hatırlamıyorum. Ancak benzetme yolula bir takım çıkarımlar var.
Özel bir karar varsa paylaşırsanız sevinirim.

Ayrıca, yine md.14/I hükmüne dayanarak yaşlılık ya da emeklilik aylığı almak amacıyla işçinin hizmet sözleşmesini feshetmesi ve kıdem
tazminatını da alarak işten ayrılması durumunda işverenin herhangi bir
kötüniyeti sözkonusu olmadığından, işçinin işyerinden ikinci ayrılışında
kıdem tazminatı ödenen önceki çalışma süresi kıdem tazminatı hesabına
katılarak yeniden hesap yapılamaz

.
Nihayet, hizmet sözleşmesinin ?ş Kanunu md.16 uyarınca haklı sebeple işçi tarafından feshedilmesi durumunda da, işverenin, işçiyi hizmet
sözleşmesini feshetmesine yöneltecek bir davranışı mevcut olsa da, daha
az kıdem tazminatı ödemeye yönelik bir niyeti dolayısıyla bu hareketi
yaptığı söylenemeyecektir. Zira, işverenin bu hareketine rağmen,işçi sözleşmeyi feshedip feshetmemekte serbesttir, hizmet sözleşmesini sona erdirecek haklı bir nedenin ortaya çıkması halinde sözleşme "kendiliğinden"
sona ermeyecektir, bunun için sözleşmeyi feshetmek isteyen tarafın bu
iradesini karşı tarafa yöneltmesi gerekir

. Bu nedenle, md.16?ya göre
yapılan bir fesih sonrasında işçi aynı işverene ait bir işyerinde aralıksız
olarak çalışmaya devam ediyorsa, ikinci dönem sonunda şartların yerine
gelmesi halinde kıdem tazminatı ödenirken, ilk hizmet süresinin dikkate
alınması sözkonusu olmayacaktır
Yargıtay bu durumlarda İşverenin niyetine bakıyor. :).