fonradar

2 Milyar TL'lik Yeni Vergi Paketi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
2 milyar TL'lik yeni vergi paketi



Başbakan Erdoğan, 3 aylığına mobilya, bilgisayar, işyeri olarak kullanılacak emlak satışı ve sanayi makinelerinin KDV'sini 10 puan indireceklerini, konut alım-satımından alınan tapu harcının da binde 15'ten binde 5'e çekileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala yine vergi indirimi müjdesi verdi. Erdoğan 3 aylığına mobilya, bilgisayar, işyeri olarak kullanılacak emlak satışı ve KOBİ'lerin üretimde kullandığı sanayi makinelerinin KDV'sini 10 puan indireceklerini, konut alım-satımından alınan tapu harcının da binde 15'ten binde 5'e çekileceğini söyledi. Erdoğan, "Gerektikçe yeni tedbirleri cesaretle almaya ve uygulamaya devam edeceğiz" dedi. İndirimle ilgili kararname bir-iki gün içinde çıkarılacak. Maliye yetkilileri, hangi makinelerde 10 puanlık indirim olduğunu tek tek kararnameye yazacaklarını bildirdiler.
Erdoğan dün partisinin Çankırı mitinginde 5 maddelik yeni paketi açıkladı. İnşaat sektöründe talebin canlandırılmasına ve stokların eritilmesine yönelik olarak geçen günlerde konutlarda yüzde 18 olan KDV'nin, 150 metrekarenin üzerinde olanlarda 3 ay süreyle yüzde 8'e indirildiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu defa da bina ve bağımsız bölüm şeklindeki işyerlerinin satışından alınan KDV'yi, 3 ay süreyle yüzde 8'e indiriyoruz. Ayrıca konut, işyeri ve diğer gayrimenkullerin satışında alıcı ve satıcının her birinden ayrı ayrı binde 15 olarak alınan tapu harcını, 3 ay süreyle binde 5'e indiriyoruz. Böylece hem tapu işlemlerinin gerçek bedelleri üzerinde kaydedilmek suretiyle kayıtlı ekonomiye geçişi teşvik etmiş hem de inşaat sektörünün canlanmasına katkı sağlıyoruz" diye konuştu. Harcın indirilmesiyle 100 bin TL'ye satılan bir evde vatandaşın kazancı bin TL olacak. Burada kişi ya da müteahhit ayrımı olmayacak. Gerçek kişilerin alım-satımı sırasında da harç 3 ay süreyle binde 5 olarak uygulanacak.

Mobilya ve bilgisayar stokları eriyecek
Özellikle yeni ev kuranlar veya evindeki eşyalarını değiştirmek isteyenler için talebin canlandırılması ve stokların eritilmesi amacıyla mobilya sektöründe her türlü ev ve ofis mobilyalarından alınan yüzde 18 KDV'nin de 3 ay süreyle yüzde 8'e indirildiğini kaydeden Erdoğan, "Hem talebi canlandırmak ve stokları eritmek hem de gençlerimizin bilişim çağından en geniş şekilde yararlanması için bilgisayar, bilişim ve büro makinelerinden alınan yüzde 18 KDV'yi, yine 3 ay süreyle yüzde 8'e indiriyoruz" dedi.
Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde kullanılan bazı makinelerden alınan KDV'nin geçen yıl yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini kaydeden Erdoğan, "Şimdi de yatırım ve üretimi canlandırmak için özellikle KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinden alınan yüzde 18'lik KDV'yi yüzde 8'e indiriyoruz. Bu tedbirlerin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, kararname üzerinde çalıştıklarını ve bir-iki güne kadar çıkarılacağını belirterek KOBİ'lerin üretimde kullandıkları sanayi makinelerinin kapsama alınacağını söyledi. Son 1 yıldır leasing ile diğer KDV ayrımının kalktığını dile getiren yetkililer, KOBİ'lerin isterse leasing'le isterse de direkt olarak makineleri yüzde 8'den satın alabileceklerini söyledi. Makinelerin gümrük tarifesi istatistik pozisyonları numarasına göre tek tek belirlenecek ve kararname ekinde yer alacak.
Bu yeni paketin maliyetinin 1.5-2 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor. Sadece tapu harcındaki indirim nedeniyle oluşacak maliyetin 300 milyon TL'yi bulacağı tahmin ediliyor. Tapu harcından bu yıl 2.4 milyar TL'lik gelir bekleniyordu. Ocak ayında 140.6, şubat ayında ise 153.7 milyon TL gelir elde edilmişti.

ferhat
Kaynak:Referans/26.03.2009
 

Benzer konular

Üst