2 Nolu Beyanname Ve 1 Nolu Beyanname

Merhabalar
Stajerim bazı şeyleri anlamaya çaılışıyorum ve dikkatimi 1 nolu beyannamesindeki vergi tevkifatı uygulanan işler bölümü ile 2 nolu beyannamede de tevkifat çekti, hangi tevkifat işlemlerinde hangi beyannameyi kullanıyoruz. Arasındaki fark nedir hangi hallerde veriliyor. Yardımlarınızı rica ederim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Soru 1-2 cümle kadar kısa olsa keşke..
Maalesef bunun cevabını burda öğrenmeniz çok zor.
Kdv uygulama genel tebliğlerini okumanız gerekiyor.

Kısaca 1 nolu mükellefiniz için 2 noluyu ise mük. tevkifatlı alım yaptığı karşı firma adına mükellefiniz verir.

ben şöyle anlıyorum yapılan hizmet yada satıştan dogan tevkifattı yapan firma mikellefimiz ise 1 noluda ama tevkifatlı bir hizmet yada satış satın alındığında 2 noluda beyan ediliyor. daha anlaşılır yazayım faturayı tevkifatlı kesen mükellefimiz ise 1 noluda, tevkifatlı faturayı alırsa 2 noluda ...en azından özünü anlarsam bana çıkış kapısı olur.

Örnegin, mükellefiniz vergi sorumlusu (tevkifat yapan) bu durumda tevkif ettiği tutarı 2 nolu beyanname ile beyan ediyor. Indirilecek kdvyi ise 2 nolu beyanname verdiği dönemde 1 nolu beyannamede indirilecek kdv olarak beyan ediyor

2 no.lu kdv beyannamesi alıcılar tarafından verilir. 1 nolu beyanname ise faturayı kesen tarafından verilir.
Örnek : 100 TL +%18 9/10 kdv tevkifatlı fatura kesildi.
18 TL KDV'nin 1,8 TL 'sini satıcı firma 1 no.lu beyanname ile
16,2 TL 'si ise alıcı tarafından 2 no.lu beyanname ile beyan edilir.
2 no.lu beyannameden indirim yapılamaz.