2 Şirket Ortak Arsa Alımı, İnşaat Başlangıç Muhasebe Kaydıı

stajer611

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Ağu 2012
Mesajlar
261
Konum
ANKARA
İki Şirket Ortak Arsa Alımı, İnşaat Başlangıç Muhasebe Kaydıı

Merhaba

İki şirket 1/2 hiislei olmak kaydı ile arsa alıp inşaata başlayacak. Bu durumda muhasebe kayıtları nasıl olması gerekir.? SGK Müracaat, yemiye kayıtları vb.
Her iki şirketin muhasebe işlemleri ayrı ayrı yerlerde, ayrı ayrı kişiler yapmaktadır.

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
İki farklı şirket biri tabuda %50 hisse diğeri %50 hisse olmak üzere ortak bir arsa alıp, Üzerine bina yapıp satacaklar. Yapılacak inşaatı her iki firmada müteahhit firma olarak kendileri üstleniyor. Bu durumda yapılan işçilikler, alınan faturalar vb. muhasebe kayıtları nasıl olması gerekir. Alınan malzeme faturaları her iki firma için %50 %50 olarak mı alınmasımı gerekir!!! Bunun gibi sorunları nasıl çözebiliriz.
 
Zor bir soru bence sadece bu inşaat için olsada ayrı bir firma kurulmasından yanayım ama ortaklar arasında inşaat mühendisi mimar veya eski mütaahhitlik belgesi olan kişi yoksa geçici mütaahhitlik belgesi alamayabilir diye endişeliyim.
Giderler yönünden bir bütün olan yerde ayrı ayrı belge alıp ortaklara ayrı ayrı kayıt etmeleri belge bütünlüğünü bozar
takibi zor olur açıklık ilkelerine uymaz.Kat irtifakına göre paylaşım ve satış olması lazım başka şirket kur diyorum ama uzadıkça el değiştikçe masraf artacaktır kar imkanı azalacaktır buda işin sıkıntısı.3 ncü firma yaptığı işlere %18 kdv li ft kesmesi lazım kdv zor gelir.3ncü firma olmayacaksa firmalar bölüm bölüm inşaatı yüklenebilirler.Tam bitmemiş karkas olacağı için konut bile olsa sayılmaz aktarmalar %18 kdv li olacaktır bu da maliyeti arttırır.Arsayı ifraz yapıp 2 ye bölsek her firma kendi yerin yapsa nasıl olur cephe müsaitmi ifraz olurmu düşünmek lazım.Çok zor soru çok zor karar verme olacaktır.Kolay gelsin.
 
"iş ortaklığı" şeklinde bir adi ortaklık kurup inşaat yapılırsa daha iyi olur. Bunun için aralarında sözleşme yapılması yeterlidir. İnşaat bitince iş ortaklığıda biter. Arsa alıp inşaat yapma işi sürekli olacaksa %50 oranında pay sahibi olacakları ayrı bir ltd. şti. kurulabilir.
 
Merhaba yukaridaki konu ile ilgili net bir sonuca ulasabildiniz mi? Ben de ayni durumdayim fakat adi ortaklik kurup tek vergi no uzerinden hareket etmek istemiyorum. Satislarimi kendi firmam uzerinden yapip, kdv mahsubumu da yine kendi firmama uygulatmak istiyorum. Konuyla ilgili net yardimci olabilecek birisi varsa danismanlik ucretini de odemeye hazirim:)
 
Üst