20-30 YTL ye Defter Tutan Değerli Meslektaşlarım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SİBEL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 20-30 YTL ye Defter Tutan Değerli Meslektaşlarım

İşin Devri ve Ücret
Madde 17 - Üzerine aldığı bir işi, haklı bir sebep olmaksızın bırakan meslek mensubu, hiçbir ücret talep edemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Buna avanslar da dahildir.
Sözleşmenin iş sahibince feshi halinde, meslek mensubunun ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Şu kadar ki; meslek mensubu, bu duruma kendi kusur ve ihmali ile yol açmış ise ücret ödenmez. Anlaşmaya göre peşin verilmesi gereken ücret ya da avans ödenmezse, meslek mensubu işe başlamak ya da işi sürdürmek zorunda değildir.
Bu durumlarda iş; meslek mensupları arasında devir ve teslim edilir ya da iş sahibine geri verilir.

taslak8xv2.jpg

Bu disiplin kurulları ile çözümlenecek bir olay değil. Vergi idaresinin müteselsil sorumluluk kapsamında muhasebecilere de cezai yaptırım uygulaması gerekiyor. Muhasebesini yürüttükleri işletmelerin defterinde bulunacak muhasebesel hatalardan dolayı muhasebeci sorumlu tutulmalı ve sözleşmesine binaen kendisine de para cezası verilebilmeli. Aksi halde, sayın SAYBEL isimli üstadın belirttiği üzere 750 YTL ücret mukabilinde tutulan bir defteri 150 YTL ye de tutma fütursuzluğu gösterebilecek (meslek mensubu diyemeyeceğim) insanlar da çıkacaktır. 150 YTL ye defter tutan bu insanlar geçim kaygısıyla 80-90 defter tutma yoluna gidecektir, ki bu halde defterlerin de çok sağlıklı tutulamayacağı aşikardır.

Nitekim toplamda 15 klasörlük evrağı bulunan bir mükellefimizin defteri kapsamlı bir incelemeden geçirildi ve Haziran / 06 dönemine ait meblağı 800 YTL geçmeyen bir faturayı işlemediğimiz tespit edildi. Bu durumda bu faturaya salınan KDV ve ona bağlı Kurumlar vergisinin mükelleften, vergi ziyaı cezası ile gecikme faiz veya zammının da muhasebecisinden tahsil edilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Ama ne gam, ne vergi denetmenleri arkadaşların nede mükellefin öyle bir talebi/uygulaması oldu. Hiç içe sinen bir durum değil doğrusu.

Sizi destekliyorum.Ve ben 5 yıllık Smmm olmama ragmen hala 5 adet defter alabilmissem meslek mensuplarımızın ücret tarifesine uymamasındandır.Her mükellef önce parayı konuşuyorsa bu demektir ki pazarlığa tabi olan bir iş yapıyoruz. İşi konuşan yok.Vereceğimiz hizmeti konuşan yok. İşle ilgileneceğimiz zaman ve konular konuşulmuyorsa büyük bir sorıun var demek ki.Ücret tarifesi olan bir meslek bu hale getirilmemeli.
Size saygılarımı sunarım.
Halit KURT
SMMM

Olaya özet olarak bakarsak
1-Vergi denetmenleri beyananmesi imzasız mükelellefleri inceliyorlar. Bu durumu dikkate bile almıyorlar.
2-Odaların denetimleri yetersiz
3-Meslek mensubları suskun ve çaresiz
Sanki sahipsiz bir meslek. Kanunlar var ama uygulama yetersiz.
Bize çok büyük sorumluluklar veriyorlar, bence bu meslek artık kendi devrimini kendi yapmalı

Konuyu Açan sibel arkadaşıma katılıyorum ve ciddi anlamda sorun olduğuna inanıyorum.Özellikle şifre sistemine geçildikten sonra da hala belgeleri ve şifreleri başklarına veren insanları anlmaıyorum.Ya gerçekten olayın ciddiyetinin farkında değiller yada sibelin bahsettiği gibi belgeleri cikletten çıktığı için umursamıyorlar.

Ayrıca bu sadece mesleğin değil maliye bakanlığı ve odalarında sorunudur.Gerek Kurum gerekse odalar işlerini hakkıyla yerine getirseler sanırım sorun kalmaz.

Ayrıca Blegesi olmayan kişilerin bu meslekten haksız kazanç elde etmelerine kesinlikle izin verilmemelidir.
Ben bu belgeyi almak hem zamanımı hem de paramı harcadım.Kimse çalışmadan kazanmamalıdır.

değerli arkadaşlar

olaya tek taraftan bakmak bence yanlış 20-30 senelik meslek mensupları 200-300 mükellefe ulaşmış meslek mensupları

hanginiz yeni açılan bir meslektaşınıza hayırlı olsuna gittiniz yada ziyaret ettiniz yeni açan bir meslektaşınız kendisinin bir yakınına teklif götürdüğünde ben artık kendi yerimi açtım dediğinde "dünkü çocuk o nebilmiş "vs tavırlarla itham etmiyormusunuz genelde öyle oluyor ama dünkü çocuk dediğiniz kişileri 3 krş çalıtırıp para kazanıyorsunuz. Bu sefer olay size döndüğünde yok 20-30 defter tutuyor vs gibi sözlerle elştiriyorsunuz. Önce mükellefin meslek mensubuna dağılımında adalet sağlanmalı nasıl bir gıda mühendisi sanırım 10 firmadan yukarısına hizmet veremiyorsa bizim mesleğimizede bu sınır getirilmeli

sn. sibel bahsettiğiniz konularda haklısınız ama bu dediğim konularda gözardı edilmemeli eğer bir kişiye meslek odası ruhsat vermişse hiçbir meslektaşın o kişiyi haksız yere itham etmemesi lazım bugün 300 mükellefi olan meslek mensubu 2 mükellefini yönlendirse yeni açan meslektaşa olay bu şekle girmez...

arkadaşlar başımdan geçen olayı anlatayım

bir yakınım v.d. den kendisine yüklü bi borç geldiğini muhasebecinin hiç biri stopaj ve kdvyi kendisine verdiği halde yatırmadığını ve ne yapması gerektiğini sordu.

muhasebecisine aylık ne kadar ücret verdiğini sorduğumda aylık 30,00 ytl dedi bu bir ltd. şirket düşünün sizcede hak etmemişmi mükellef.

bunlar bu belgeyi alırkenki emeklerini feda etmiyorlar aslında bizimle aynı parayı kazanıyorlar, fakat uslüpları farklı.....

başta maliye doğru dürüst denetim yapsa "yandım allah" diyen işini düzgün yapan sm/smmm koşar. ücret pazarlığıda söz konusu olmaz.

M.Gür ' Alıntı:
arkadaşlar başımdan geçen olayı anlatayım

bir yakınım v.d. den kendisine yüklü bi borç geldiğini muhasebecinin hiç biri stopaj ve kdvyi kendisine verdiği halde yatırmadığını ve ne yapması gerektiğini sordu.

muhasebecisine aylık ne kadar ücret verdiğini sorduğumda aylık 30,00 ytl dedi bu bir ltd. şirket düşünün sizcede hak etmemişmi mükellef.
bunlar bu belgeyi alırkenki emeklerini feda etmiyorlar aslında bizimle aynı parayı kazanıyorlar, fakat uslüpları farklı.....

30 ytl ye şirket tutulursa olacağı budur işte.

M.Gür ' Alıntı:
... bunlar bu belgeyi alırkenki emeklerini feda etmiyorlar aslında bizimle aynı parayı kazanıyorlar, fakat uslüpları farklı.....

Öncelikle, müşteri adına vergi, ssk vs tahsilatı yapılması ve yatırılması mesleki yasaklar içerisinde, ...

Sayın M.Gür,

Hangi aynı ücreti alması...!

Normal alınması gereken ücretin üstüne çıktığından kesinlikle eminim.

Buna benzer şekilde özel bina inşaatı dosyaları bile neredeyse yok fiyatına iş yapılıyor/yaptırılıyor.

Ama müşteri haklı(!) olarak cebinden çıkacak paraya bakıyor. Meslek mensubu(her kim ise), çalışan işçiyi giriş çıkış yapıyor, geriye kalan kısmını da dışardan para aldığı kişi/leri göstererek yapıyor.

Güya toplam 150,00 YTL'ye yapılan işin ücreti, en azından 4-5 kişiyi bu şekilde SSK'lı yaparak 150,00+(4*225,00)=1.050,00 YTL

Normal istediğimiz ücret 500,00 YTL, yukarda yanlış/usulsüz yapılarak alınan ücret 1.050,00 YTL.

Müşterilerle fiyat görüşmelerinde kesinlikle yukardaki örnek ve benzeri durumları anlatınız, bilgilendiriniz.

Sonuçta yine de müşterinin/mükellefin kendi bileceği, kendi tercihine kalmış bir durum...

müşteri adına vergi, ssk vs tahsilatı yapılması ve yatırılması mesleki yasaklar içerisinde olmasının baş nedeni mükellef anlamadığından kandırma yoluna gidenlerin olması. sözde muhasebe ücretini düşük anlaşıp, zar vergisi, zurt vergisi gibi isimler uydurulup olmayan ödemeler adı altında para alınması.

demek istediğim

olması gereken örneğin 150*10 şirketse

bunlar 30 ytl * 50 şirketten kazanıyorlar veya sahtecilikle aynı parayı kazanıyorlar....

Sayın M.Gür,

Anlıyorum.
Aylık ücret 30,00 YTL'den anlaşsa bile aylık alacağı ücret yine de normal tarifenin kat be kat üstüne çıkartılır. Müşteri bunu bilmez.

50 tane şirketi 30,00 YTL'den kimse yapmaz, yapamaz...

Daha önce gazetelerde konu olmuştu. Bir ilde bir çayocağında 114 çalışan olduğunun tespit edildiği yazılmıştı.

10 masası bulunan lokantada 30 işçi çalıştırıldığını bile duydum.

Bunu müşteri/mükellef kendi başına mı bilecek/yapacak...

Vatandaşın isteği sağlık, emeklilik vs nedenlerle bir yerde ssklı olmak aynı zamanda daha az para ödemek, müşteri daha az ücretle muhasebe yaptırmak, meslek mensubu daha iyi/fazla kazanmak...

Lafın özü hiç kimse bedava, ucuz iş yapmaz. Aradaki farkı öyle ya da böyle telafi eder, farkın üstüne farkını ekler.

Ücret miktarı ile ilgili sorunlarda müşterilere işin doğrusunu, olması gerekeni mesleki sorumluluk içersinde ve günden güne artan iş, evrak yoğunluğunu anlatınız, izah ediniz.

Zaten tahsilat ayrı ve esas sorun...

Bunlara sebeb sanırım birde şöyle olaylarda var. Bürosunda stajer çalıştırıp ücret ödemeyen ama küçük defterlerden artık ne tutturursa alsın diyen meslek mensuplarıda var. Bu stajer arkadaşlarım zaten bir giderde bulunmadıkları için maliyet olayını düşünmüyorlar.

Yazdıklarınıza koşulsuz destek veriyorum ancak şöyle bi durumda var yeni büro açmış eşinden dostundan defter dilenen bi meslektaş düşününün masrafını çıkarabilmek için türlü yollara başvruyor bu psikoloji ile.ama tutup normal şartlarda 500 YTl ye tutulacak bi defteri körükörüne meslek etiğini hiçe sayacak şekilde 50 YTL ye tutacaksa yazıklar olsun demekten başka denecek bi şey yok.Ama öyle muhasebeci arkadaşlarda varki 500 YTL ye tutulcak defterden 2000 YTL aidat alıyor..bu durumda eşine dostuna bu defteri 1000 YTL yada 750 YTL vs..tutarım demesi garip karşılanmamalı bence tabi 100 YTL de değil...ve bence o defteri alma hakkıda var,neden alamasın ki Asgari tutarların altına inmedikçe,piyasayı öldürmedikçe serbest piyasa ekonomisinde..bence bu bilinç mükelleflerde olmalı,eğer mükellef bilinçli olursa zaten böyle bi yola gitmez ama mükellefte bilinç,sorumluluk yoksa siz nekadar önlem alırsanız alın Çantacılar iş yapmaya devam ederler,bırakın çantacıları her vergi dairesinde defter turan onlarca memur var herkes biliyor bunu

accounter ' Alıntı:
...Ama öyle muhasebeci arkadaşlarda varki 500 YTL ye tutulcak defterden 2000 YTL aidat alıyor..bu durumda eşine dostuna bu defteri 1000 YTL yada 750 YTL vs..tutarım demesi garip karşılanmamalı bence tabi 100 YTL de değil...

Merhaba,

Hiç bir müşteri 1.000,00 YTL'lık bir işi 2.000;00 YTL verip yaptırmaz. Tarifenin üzerinde ücret alınan/alınabilen işleri niteliğine, ayrıntısına bakarak yorumlamak gerekir!.
Ayrıca bu başlık ve diğer başlıklar altında devamlı olarak hepimizin ortak sorunu ücret miktarı ve tahsilat.

accounter ' Alıntı:
... Çantacılar iş yapmaya devam ederler,bırakın çantacıları her vergi dairesinde defter turan onlarca memur var herkes biliyor bunu ...

Benim şahsımca bildiğim yok, olsa, hemen odama ihbar ve şikayette bulunurum.

Sayın Sibel size ve bu konuda değerli yorumlarını burada yazanlara tümüyle katılıyorum ve destekliyorum. Ancak farkındaysanız sadece konuşuyoruz adam gibi çözüm üretmiyoruz.Bence bu konunun burada açılması bir şans haydi sizlere sesleniyorum burada bir şey yapalım tam olarak bilmiyorum ama sesimizi duyurabilecek bir takım eylemlere girişelim ve fikirler üretelim herkez bence bu sorun şu şekilde çözülmeli desin mantıklı makul çözümler bir şekilde odalar üzerinde baskı unsuru oluşturacak şekilde birşeyler yapalım.Ben artık yeter diyorum sadece kendim bu sorunu çözmek için yetmiyorum yetemem de hep beraber çözelim burada bir şey başlatalım.Haydi öneri sunun lütfen.

Öneri olarak ben meslek mensubu arkadaşlarımın bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Herkes işin bu olduğuna inanmış ve bunu o kadar çok benimsemiş ki farklı düşünenlere hadi ordan diyorlar.
Mesleki gruplara üye olarak katılırken mesleğimize saygınlık kazandıralım.
Maliye bakanlığı'na yada Odalara yazılı başvurular yapılabilir belkide.
Pratik hayata yönelik meslek mensupları bilinçlendirilebilir.
Sürekli gruplar yada odalar seminer yapıyorlar yada basılı evrak gönderiyorlar oysa bugün hepimiz zaten internetle her bilgiye, mevzuat değişikliğine hemen ulaşabiliyoruz.
Daha fazla örgütlülük diyorum ben.