2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

Kızıldereli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Kas 2007
Mesajlar
823
Slm Kolay Gelsin
Şimdi çok karşıma çıktı ve doğrusu ne ise artık öğrenmek istiyorum
2007 hesapları kapandı fakat kod da olan bir firmadan 2007 de mal veya direk gider yazılan ft.alınmış ise vergi dairesinden önce bu alınan ft.lar ın çıkartılarak hesaplardan düzeltme byn ları ile işlem yapmak isteniyor
öğrenmek istediğim
-Eğer bu kod listesinde olduğu anlaşılan şirketten alınan ft.ların mal ft.sı ise kayıtlardan çıkarılıp beyannameler düzeltilecek eğer mal ft.sı ise sadece kdv beyannamesi düzeltilse yetiyormu yani böyle bir hakkımız varmı fakat gider ft.sı ise sadece kdv düzeltme ile olurmu yoksa hem kdv hem geçici hemde kurum mu düzeltilmeli
yani anlayacağınız bu söylenti sadece kdv düzelt gerisine gerek yok ''hakkı'' nereden çıktı böyle bir hak varmı
Çok merak ediyorum ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum
Teşekkürler
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

bilançoyla kurumlar tutmuyacak onu nasıl izah etmeyi planlıyorlar o 'hakkı' savunanlar?
ayrıca yazdırdığınız defterinizide düzeltmeniz gerekecek.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

Bu tür olay başına gelmiş arkadaşlar yorumda bulunabilirlerse çok memnun olurum
Teşekkürler
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

Sayın Kızılderili

Vergi dairesi hangi faturaların çıkartılması gerektiğini ve aylara göre çıkacak olan matrah farkını inceleme raporunda hesaplamıştır.

ilgili dönemlerde kdv beyannameleri için düzeltme beyannameleri vereceksiniz.Eğer Devreden KDV varsa ,Düzeltme beyannamelerini zincirleme 12/2007 dönemi dahil vermeniz gerekecek.

2007 dönemi için ayrıca sadece kurumlar vergisi beyannamesine düzeltme vermeniz gerekecek.2007 Dönemi kapanmasından dolayı geçici vergi beyannamelerine düzeltme vermeyeceksiniz.(zaten versenizde almayacaklar)
2007 defter ve belgeleri yazdırıldığı için 2007 defterlerine herhangi bir düzeltme kaydı atmayacaksınız..( Yazdırmamış olsanız bile)

daha sonra yani bugün 2008 yılında veya 2009 a sarkabilir ,size kesilen vergi aslı ve gecikme zamlarını gösteren vergi ceza ihbarnameleri gelecek, bunları tahakkuk yapıp ödedikçe düşeceksiniz.(uzlaşma ve mahkeme yolunuz açık)
____________________________

Herşey bitti derken size yeni bir inceleme yazısı gelecek vergilendirme dönemi 2008 olacak...( gelmiş olabilir )
2007 den devreden kdv nizden dolayı muhtemelen 2008 dönemide yanlış olacaktır.Bugüne kadar tüm kdv beyannamelerinize düzeltme vermeniz gerekecek.Ayrıca 2008 yılındada kod da olan fatular işlenmişmi bakılacak.
Gerekirse sadece 2008 yılı için geçici vergi tarhiyatına gidilecek.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

sayın basar03;
kdv tahakkuklarını düzeltmeyeceğini söylüyorsunuz anladığım kadarıyla ancak kapanışla açılış fişi uyumsuz olur dolayısıyla kapanış fişinden gelen 190 nolu hesap 2008/01 kdv beyannamesinde farklı olacak defter kayıtlarının düzeltilmeyeceğine ilişkin elinizde bir yazı varsa paylaşabilirmisiniz.
evet geçiciler verilmeyecek sadece kurumlara düzeltme.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

mükellefiniz olan firmanın alt faturalarını ödemelerini banka veya çek yolu ile yaptıysanız ve bu ödemeler koda girmeden önce yapıldıysa tebliğlere göre beyan ederseniz banka ve çek ödeme dekontlarını beyannameleri düzeltmeye gerek yok gerekirse bir yeminli mali müşavirle görüşürseniz daha sağlıklı bilgi alabilirsin..
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

sayın emeksiz

Düzeltme beyanamesi verilmesinin amacı geçmiş dönemlere ilişkin kdv nin beyan edilmesini sağlamaktır,
geçmiş dönem defterlerinizin düzeltilmesi değil.!!! inceleme döneminin 2007 yılı olması sizi bu kanıya varmaya zorlamaktadır.Yazı aramaktan ziyade olaya daha genel açılardan bakmanızı tavsiye ederim.
şöyleki;
incele zaman aşımı 5 yıldır, yani 31/12/2008 tarinden sonra 2003 yılı defter ve belgeleri
zamanaşımına uğrayacaktır.Sayın Kızılderilinin inceleme dönemi 2007 değil 2003 bile olabilirdi...Bu durumda ne yapabilirdiniz ?

dolayısı ile 2008 yılı içerisinde geçmiş dönemlere ait olarak gelen incelemelere göre 2007 defterlerine düzeltme kayıtları atılmaz.Zaten inceleme memuru mevcut durum üzerinden incelemesini yapmış kanıtları toplamıştır.
Varsa yapılması gereken düzeltme 2008 yılı içerisinde olacaktır.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

sayın basar03;
açıklamanız için teşekkür ederim zamanaşımına uğramamış bir dönem için söylediğiniz mantıklı ama incelenebilecek bir dönem için kapanış fişinden gelen 190 ile kdv 2008/01 döneminde beyan edilen 190 tutmayacağından bir problem yaşanabilir diye düşünmüştüm.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

Sayın Emeksiz

Zamanaşımı meselesini örneklemeyi destekleyici olması açısından verdim.
Yapılan düzeltmeler sonucu geçmişte ödenecek kdvler çıkabilir.12/2007 döneminde Ödenecek kdv çıkması durumunda da 2008 e sarkan hata olmayacaktır zaten.

Olaki 12/2007 de devreden kdv çıktı ve 01/2008 dönemi kdv beyannamesinin devreden rakamı değişmesi gerekti..Bu durumda dahi 2007 kapanış mahsuplarınızı değiştiremezsiniz.Dönem kapanmış, inceleme sonuçlanmış ve gereği yapılmıştır.Tüm değişikliklerinizi 2008 dönemi içerisinde mevcut bulunduğunuz dönemde yapmalısınız.Varsayalım inceleme 31/10/2008 tarihinde tutanağa bağlanmış ve kesinleşmiştir, geri dönüş 31/10/2008 tarihinden öncesine mümkün değil.
Zaten böyle bir uygulama yaparsanız demekki defterlerinizi 10 günde bir yazdırmıyorsunuz demektir.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

sayın basar03;
emeksiz ' Alıntı:
ayrıca yazdırdığınız defterinizide düzeltmeniz gerekecek.
zaten zamanında yazdırılması gerekiyor günlük olarak. 10 günlük devletin tanıdığı bir opsiyon, tam anlaşılmadı söylediğim galiba kayıtlardan sonra deftere ek olarak o şekilde oluyormu diye sormayı istemiştim.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

Bu konuda her olay kendi şahsına münhasırdır.

İki ayağı var: Kurumlar ve KDV.

Kurumlar'da: "Yapılan işin gerçek mahiyeti esastır" lafzı KDV'de ise "devlete intikal etmeyen KDV" lafzı anahtar olarak alınmalıdır.

Eğer koddaki firma sizin KDV'nizi devlete intikal ettirmediyse KDV'de problem çıkar.

Yaptığınız işin fiiliyatını ispatlayamazsanız KV'ye göre problem çıkar.

Kod listesi ise bir araçtır.

Firma kodda olabilir ama sizden aldığı KDV'yi devlete intikal ettirdiğini ispatlarsanız kanunen sorun kalmaz.

Firma koddadır ama size yaptığı işi ispat ediyordunuz. Problem olmaz.


Yani her olayı kendi içinde değerlendirmek gerekir.

FAtura çıkarmak daha sonraki iş.
 
Ynt: 2007 İçin Düzeltme Beyannameleri

tam anlaşılmadı söylediğim galiba kayıtlardan sonra deftere ek olarak o şekilde oluyormu diye sormayı istemiştim.

kayıtlardan sonra deftere ek nedemek tam anlayamadım.!!

2008 tarihinde yapılan bir inceleme için,Geçmiş tarihe 2007 ye düzeltme ,ek veya çıkarma yapamazsınız.

Faturanın kayıtlardan çıkarılması demek, fiilen 2007 den çıkarılması demek değildir.Çıkartılmış gibi hesap yapılarak matrah farkı tarh edip üzerine fazi hesaplamaktır.Tarh zamanı bugün olduğu için tahakkuklar ve ilgili ödeme kayıtları bugün tarihli olacaktır.
Umarım anlaşabilmişizdir..
 
Üst