fonradar

2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

Üyelik
5 Mar 2007
Mesajlar
53
arkadaşlar
2008 yılında otel v.b. yerlerde verilen konaklama hizmetlerinde kdv oranı % 8 mi olacak

teşekkürler
 
Ynt: 2008 yılında konaklama (otel v.b.) kdv oranı

Evet %8. Ancak konaklama içersinde yemek ve alkollü içki varsa yemek bedeli de %18 olacak.
Sadece yemek+konaklama 8 olacak.
 
Ynt: 2008 yılında konaklama (otel v.b.) kdv oranı

yalnız bişey kafama takılıyo..27 aralıkta otelde konaklamaya başlayan müşteri 5 ocakta otelden ayrılırsa faturadaki kdv oranı ne olur? %8 mi kesilir?

Hizmette kdvyi doğuran olay hizmetin gerçekleşmesi mi? 27-31/12/2007 %18, 01-05/2008 %8 mi kesilecek?
 
Ynt: 2008 yılında konaklama (otel v.b.) kdv oranı

nguroy ' Alıntı:
Evet %8. Ancak konaklama içersinde yemek ve alkollü içki varsa yemek bedeli de %18 olacak.
Sadece yemek+konaklama 8 olacak.
kullandığınız ifadeyi anlayamadım.yemek ve alkol konaklama ile birlikte olduğunda yemeğin de kdv oranı %18 mi olacak diyorsunuz
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

Otellerin sunduğu konaklama hizmeti belirli bir zaman dilimine yayılmıştır.Otellerde kdv kaydı için genellikle iki yöntem uygulanmaktadır.
Birincisi müşteri ne kadar konaklarsa konaklasın tahakkukların ayrılırken yapılmasıdır. Bu yöntemde günlük gelir tahakkuku yapılmaz..
İkinci yöntem müşteri için folyo (müşteri c/h) açılması ve verilen hizmetlerin günlük olarak işlenmesidir.Bu bedellerin üzerinden de kdv tahakkuku yapılmasıdır.
Ancak kişisel görüşüm hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın yıl sonu itibarı ile KDV tahakkukunun mutlak yapılması ve beyan edilmesidir.

Sn Malii77; aşağıdaki taslağı inceleyiniz.
http://www.alomaliye.com/2007/kdv_107.htm
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

sayın nguroy

ilgili taslağı incelediğimden dolayı bu soruyu sorma gereği duydum.taslakta; konaklama bedeli ile birlikte yemek ve diğer hizmetlerden yararlanma durumunda %8 kdv'ye(bu tutarın içerisin de alkollü ürünün kdv 'sinin indirilemiyeceğini yazıyor) tabi olacağını belirtiyor şayet bunların içinde alkollü ürün tüketimi varsa ayrı olarak fatura da belirtilmesi durumunda %18 kdv tutarı üzerinden hesaplanması gerektiği yazmakta.

önce ki mailiniz de;
''Evet %8. Ancak konaklama içersinde yemek ve alkollü içki varsa yemek bedeli de %18 olacak.
Sadece yemek+konaklama 8 olacak''
olarak belirtmişsiniz.konaklama içerisinde yemek ve alkollü içki bedeli varsa yemek bedelinin de %18 olması gerektiğini neye dayandırarak söylüyorsunuz.ilgili taslakta böyle bi ibareye rastlamadım.

ilginize teşekkür ederim.
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

Ben onu söylediğim zaman taslak henüz yayınlanmamıştı. Kanun metninde buna benzer bir ifade vardı . Taslak da daha net belli oluyor. Yayınlansın bakalım tekrar
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

Sayın nguroy'un cevabında yemek+konaklama %8 olacaktır deniliyor. Alomaliye.com sitesindeki Gelir Uzmanı Vahit Yaşar Akın'ın yazısını okuyorum; "Geceleme hizmeti %8 KDV'ye tabi olacaktır. Bunun dışında verilen ve ayrıca belgelendirilen hizmetler (yemek v.s.) %18 KDV'ye tabi olacaktır" deniliyor.

Bundan anlamamız gereken şu mudur: "Faturada konaklama + yemek şeklinde belirtilmişse, ikisine de %8 KDV uygulanmalıdır."

Yani yemek için ayrı bir fatura kesilmemişse, konaklama ile aynı faturada belirtilmişse %8, ayrı faturada gösterilmişse %18.
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

sayın alper bugün yayınlanan kdv taslağında ki alıntıyı yazıyorum;

2007/12143 sayılı Kararnamenin 6 ncı maddesiyle 2002/4480 sayılı Kararname eki (II) sayılı listenin (B) bölümüne eklenen 23 üncü sıra ile 01/01/2008 tarihinden itibaren; kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dâhil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı %18'den %8'e indirilmiştir

yemeği lokanta da yediğimiz zaman %8 otel de yediğimiz zaman %18 mi oluyor ?

sizin okuduğunuz makalenin linkini yazarsanız sevinirim.
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

http://www.alomaliye.com/2007/vahit_yasar_yenikdv.htm


Bu yazıda çok açık belirtilmiş; konaklama %8, ayrıca belgelendirilen yemek %18'dir diyor. Fakat sonuçta bu bir makale, doğru mudur ben tam olarak netleştiremedim...

2007/12143 sayılı bakanlar kurulu kararında ki madde şu:

MADDE 7 ? 17/7/2002 tarihli ve 2002/4480 sayılı Kararnamenin eki II sayılı listenin "B) DİĞER MAL VE HİZMETLER" bölümünün sonuna aşağıdaki 24 üncü sıra eklenmiştir.



"24 - Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti (Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler ile geceleme hizmetiyle beraber verilen ancak ayrıca belgelendirilen ya da geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almamaktadır. Ancak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme bedeline dahil edilmesi mutat olan diğer hizmetler bu sıra kapsamında yer almakla birlikte bu şekilde belirlenen geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi tutarları, hizmeti sunanlar tarafından indirim konusu yapılamaz.),"


Ne diyor: Geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almamaktadır.
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

sayın alper

son kdv taslağından bahsediyorum onu okudunuz mu.orada herşey açıkca yazıyor.birde şunu göz önüne almak lazım.söylediğimiz gider kalemlerinin (alkollü içecekler hariç)kdv si %8'e indirilmişken nasıl olur da yemek masrafını otel de yaptığımız zaman içinde alkollü içki tüketimi var diye %18 olsun.

sizin söylediğiniz makale yayınladığı tarihte lokanta ve benzeri yerler de alınan hizmetlerin kdv 'si %18'di.bunu da unutmamak lazım.
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

Arkadaşlar şu konuyu bir netleştirebilir miyiz? Yemek + konaklama %8 mi olacak yani? Yoksa yemek %18'den mi kesilecek? Turizm sektörü ayrı tutulmuş sanki yemek hususunda...(Bu arada alkollü içki hariç yemekten bahsediyorum)

Benim okuguğum yazıda: yemek ayrıca fiyatlandırılırsa indirime tabi değildir diyor. Bu cümleden anlamamız gereken; faturada "yemek+konaklama" yazıp tek fiyat belirtilmesi ya da "yemek A ytl" "konaklama B ytl" diye ayrı ayrı fiyatlandırılması arasındaki fark mıdır?
 
Ynt: 2008 Yılında Konaklama (otel v.b.) Kdv Oranı

Yakında netleşir. şu anda sadece yorum olur.
 
Üst