2010 yılı faturası

13MAYIS85

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Şub 2010
Mesajlar
237
Konum
İSTANBUL
bildiğiniz üzre 2010 aralık kdv ve geçici vergi beyanı verildi.bugun müşteri temsilcimizden bize 2010 yılına ait fatura geldii. budurumda bu faturayı 2011 için matrah ve kdv yi 689 atıp işleyebilirmiyim.
Yada nasıl kayıtlarıma alabilirm.
 
Ynt: 2010 yılı faturası

"matrah ve kdv yi 689 atıp işleyebilirmiyim"

Artık şu tabirden kurtulalım lütfen. 689 hesabın adı KKEG değildir. KKEG hesapları uygulamaya göre değişir. 689 olur 700'lü hesaplar olur Nazım hesapları olur uygulamada farklılık gösterir.
 
Ynt: 2010 yılı faturası

İndirilecek KDV Kurumlar vergisinin tesbitinde gider olarak yazılamaz ancak takvim yılı geçtiği için indirilemeyecek kdv hükmüne geçtiğinden gider yazılabileceğini dolayısıyla faturanın tamamının 2011 yılında önceki dönem gider ve zararları olarak gider yazılabileceğini düşünüyorum(Ama uygulamıyorum :) ). Bu gibi durumlarda kurumlar henüz verilmediğinden gider kaybı olmaması için faturayı 2010'a işleyip kdv'yi KKEG olarak kaydediyorum. Tabiki %10'a dikkat ederek.
 
Ynt: 2010 yılı faturası

KDV Kanunu Madde 58 :
Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.

Genel kural "indirilebilecek KDV'nin gider yazılmaması ve KDV beyannamesinde indirim olarak dikkate alınmasıdır".

Ancak KDVK-58'deki "mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi gider olarak kabul edilmez" hükmünün tersi "indirilemeyen KDV gider yazılabilir" 'dir.
Binek otomobil kdv'sinde olduğu gibi. Kanun gereği binek otomobil alımında ödenen kdv'yi indirim hakkı olmayan mükellefler bu kdv'yi maliyet yada gider olarak dikkate alabiliyorlar.

Aralık ayına ait fatura "eğer bizim ihmalimiz dışında bizden kaynaklanmayan nedenlerle kdvbeyan döneminden sonra elimize ulaşmışsa" bu faturadaki kdv dönem aşımından dolayı izleyen yılda indirilemez. Ancak izleyen yılda gider de yazılamaz. Çünkü dönemsellik ilkesine aykırıdır. Hangi döneme ait ise o döneme gider yazılmalıdır. Yani iki seçenek var :

1. Fatura, fatura tarihinde kayıtlara alınabilir. Bu durumda muhasebe fişinin altında KDV'nin neden indirim olarak kullanılamadığını ispatlayan yani elimize geç ulaştığını tevsik eden evraklar konulmalıdır. Burada faturanın matrahı aktif hesaplara alınanacak bir fatura ise kdv'si de aktif hesaba ilave edilmeli yani maliyet olarak dikkate alınmalıdır. Fatura bir gider faturası ise kdv'si de gider yazılmalıdır. Matraha ilave edilmemelidir. Yani KKEG değildir. KDV 58'e göre gelir/kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilir.

2. Fatura elimize ulaştığı tarihte kayıtlara alınabilir. Bu durumda fatura eğer gider faturası ise önceki dönem ait bir gider olduğu için ilgili gider hesaplarına alınmalı ancak matraha ilave edilmelidir. KDV'si de indirim olarak kullanılamaz ve aynen matrahı gibi gider yada aktif hesaplarına alınmalıdır. Gider yazılması durumunda beyanname üzerinde matraha ilave edilmelidir. Çünkü bu dönem ait bir gider değildir.

İkinci yöntemde yani fatura elize ulaştığı tarihte kayıtlara alınırsa ilgili dönemin gideri olmadığı için matrah+KDV her ikisi de ilgili dönem için KKEG'dir. Henüz önceki yılın Kurumlar yada Gelir Vergisi Beyannamesi verilmedi ise beyanname üzerinde vergi matrahının doğru olarak hesaplanabilmesi için "indirim" olarak gösterilmelidir.
 
Ynt: 2010 yılı faturası

ilgili faturanın kdv si kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınmalıdır. ancak matrahı oluşturan unsurlar niteliklerine gönre önceki yılda tahakkuk yapılarak mahsup işlemi yapılabilir.yada eğer zaten stokluk ürün ise direk 15 grubundaki ilgili hesaba virman edilebilir.
 
Üst