fonradar

2012/06.Ayda Çıkarılan Personelin Çıkış Nedeni Hatası İle İşsizlik Maaşı Alması Hk.

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Haziran 2012 de firma işçiyi çıkarıyor ancak bildirilmediğinden işçi çıkış nedeni "istifa" deniliyor
İşçide işsizlik maaşından yeni haberi olduğundan Eylül 2012 de işkura başvurduğunda İşkur işten sen ayrılmışsın diyor ancak işçi çıkarılmış normalde
Bu durumda;
Aradan geçen 3 aylık süreden sonra işçinin çıkış nedenini değiştirebilirmiyiz
eğer değiştirebilirsek işçi bu değişiklik sonrası işsizlik maaşına başvurabilir mi? (Çünkü bildiğim kadarıyla işten çıktıktan sonra bir ay içinde başvurması gereklidir)
İşten çıkış nedeni değişikliği eğer yapılabilinir se herhangi cezası var mıdır?
Saygılar
 
Bir ay içinde başvurmaz ise sadece geç kaldığı ayların maaşını alamaz. 6 ay maaş alabilecek bir kişi 3 ay gecikir ise sadece kalan 3 ayın maaşını alabilir.
 
Açıkcası alması biraz zor.Alır almasına da bu riske değer mi bilinmez.
Daha evvel böyle bir düzeltme yaptırmıştım.Normal şartlarda işçi,işsizliğe müracaatı 1 ay içinde yapmalı.Bu 1 aylık süre içinde geçerli neden varsa,düzeltme yapılabilir. geçerli nedenler ne olabilir.
* kişi evlenmiş olabilir.(ispatı mümkündür)
* Gerçekten işveren tarafından çıkarılmış olabilir.(ibraname ile ispat edilebilir)
vs.vs.
Sayın merkür2'nin cevabını bende bilmiyordum.Eğer bu doğruysa ve diyelim ki işçi ve işveren bunu kabul ederse,işten çıkış bildirimi düzeltilecek,aylık prim belgesi düzeltilecek, hadi bunların cezasını da görmeyelim, işten çıkış sebebi ne olacak? Diyelim işveren tarafından çıkarılmış olsun,işçi daha sonra,beni siz çıkardınız,verin tazminatımı derse, o zaman ne olacak?
burada yapılacak ne olabilir?
1- İşçi gerçekten istifa ettiyse işverenin yanlış yapmamıştır. Burada bazen işçiler,işsizlik alabilmek için sanki işveren çıkarmış gibi bir anlaşma yoluna gidiyorlar.Zannedersem böyle bir görüşmede zaten yapılmamış.
2- işçiyi işveren çıkarmışsa,bu durumda işçiyede işsizliğe müracaat edebilirsin şeklinde bir uyarı da yapılmak zorunda değildir.Bazı hakarı da işçi bilmek zorundadır.

Bu bahsettiklerim,genel anlamda bu konuda yaşanmış veya yaşanabilir sorunlar.
Sorunuzda ise işçinin çıkarıldığından fakat işveren veya muhasebecisi tarafından yanlış bildiriminden bahsediliyor.
burada işverenin görevi doğru çıkış koduyla çıkışı bildirmektir.Burada yanlışı olmuştur.Burada da işçiye 1 ay içinde işsizliğe müracaat etmelisin demek zorunda da değildir.
İşçide 3 ay gecikmeli gitmiştir.Şayet çıkış kodu doğru verilseydi işçi yine 3 ay gecikmeli müracaat edecekti.dolayısıyla kaybedilen bu 3 aydan işveren sorumlu değildi. Geri kalan 3 veya 6 ayın maaşını ise (toplam 9 ay maaş alabileceğini düşünürseniz) zaten kurum karşılayacaktır.Asıl problem işte burada.Eğer işveren gerekli düzeltmeleri yapıp işçinin kalan maaşlarını almalarını sağlayabilirse ortada sorun kalmaz.Fakat işveren bu düzeltmeleri yapmak istemez ise, o zaman işçinin kalan maaşlarını alamasının sebebi kendi veya muhasebe hatası olabileceğinden bu ödemeleri kendisi karşılaması gerekebilir.Bu tartışmalıdır.
Bu arada
işçinin işsizlik maaşından yeni haberi olmuş kelimesini pek kabul edemiyorum.İşçi kendi haklarını bilmek zorundadır.kimse ona (helede işveren) bu konudan bahsetmek zorunda değildir.En azından böyle bir maaşın alınabildiğini duymuş ve buna göre biraz bilgi toplaması gerekir ve buna göre hareket etmeliydi.
tüm bunları değerlendirip ne yapılacağına öyle karar vermek gerekir.
bu arada yorum uzun oldu kusura bakmayın.
Saygılar
 
Üst