selamlar herkese, ilk mesajım. ilk mesajımı direkt sonuçlarımı vererek atayım dedim.
finansal muhasebe: beklenti: 80-85, sonuç: 63 - yevmiye formatına hiç uymadan direkt yazdım maddeleri. bir de arada unuttuklarım, atladıklarım olmuştu, sayfa üstündeki boşluklara sığdırmaya çalışmıştım sanırım oralardan kırılmış, yoksa maddelerimin %90ı doğruydu. birkaç özellikli uygulama dışında hiç çalışmamıştım.
tablo analizi: beklenti: 65-70, sonuç: 54 - toplamda 70 puanlık soru yapmıştım, dikey yüzde ve trend analizi olanları. yorumlarım biraz malumun ilamı şeklindeydi, sanırım oralardan kırılmış
maliyet muhasebesi: beklenti 45-55, sonuç: 50 - ilk soruda hatalarım vardı, ama devamını getirebilmiştim. kademeli dağıtım sorusunda tablo yapmadan dağıtımları yapmıştım. üniversite ve yüksek lisans gibi akademik ortamlarda genelde benim yaptığım şekilde yapıldığı için beğenilmiş olabilir. son sorum ise zaten doğruydu. hiç çalışmamıştım, tamamen lisans ve yüksek lisanstan kalan yöntem bilgilerim ve iş hayatında uyguladıklarım üzerinden yaptım soruları.
denetim: beklenti 30-50, sonuç: 30 - kgk tebliğleri ters köşe yaptı. yüksek lisanstan ve iş yaşantısında tfrs ile ilgili katıldığım eğitimlerden aklımda kalanları kağıda dökmeye çalıştım ama yeterli olmamış. belirli konu başlıklarını çalışmıştım.
vergi: beklenti 45-55, sonuç: 50 - yalnızca örtülü sermaye ve uygulama sorularını tam layığıyla yaptım. belirli konu başlıklarına çalışmıştım ama çalıştığım yerlerden gelen başka soru olmadı. örtülü sermaye konusu önceki işimden oldukça hakim olduğum bir konuydu, uygulama ise hem önceki işim hem de şimdiki işimde zaman zaman uygulamasını yaptığım bir konuydu o nedenle tam layığıyla yapabildim sanırım.
hukuk: beklenti 45-50, sonuç: 55 - sanırım kullandığım ağır hukuk dili etkili olmuş ki beklediğimden biraz yukarıda puan almışım. önemli konu başlıklarına çalışmıştım ki bunlardan ikisi hak ve kişilik konularıydı. diğerlerini genel hukuk bilgilerimle yapmaya çalıştım.
meslek hukuku: beklenti 45-50, sonuç: 15 - en ters köşe olduğum sonuç. 1,2 ve 4. soruları yeterince yaptığımı düşünüyordum ama yetmemiş.
sonuç olarak, ilk girişte 7'de 5'ten kurtarmak güzel oldu, zira iş hayatı vs. gibi durumlardan ötürü hiç ciddi bir çalışma içerisinde olamamıştım. bu 7'de 5'i tamamen lisans-yüksek lisans ve 10 yıllık iş hayatının getirisi olarak görüyorum. uzun sürelerdir bu mesleğin içinde, dışında, sağında, solunda olanlar en fazla 2-3 girişte tüm sınavları verip belgeye hak kazanabilirler diye düşünüyorum. tamamen sıfırdan yeni başlamış olan arkadaşların ise ciddi bir hazırlık yapmaları gereği ise herkes tarafından biliniyordur. malum, staj yapılan bürolar malesef bu mesleğe yeni başlamış arkadaşlara çok fazla bir şeyler veremiyor. böyle olunca iş stajyerin kendisinde bitiyor.
ruhsat almaya hak kazanan arkadaşları tebrik ediyor, yeni başlayacak ya da kalan dersleri için tekrardan sınava gireceklere ise başarılar diliyorum.