fonradar

2015 Yılında Fazla Kesilen Adat Faturası

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
İyi çalışmalar,
Bir konu paylaşmak istiyorum ve görüşlerinizi merak ediyorum. Ortağı olduğumuz bir şirketten diğer şirkete 2015 yılında olması gerekenden fazla tutarda adat faiz faturası kesmişiz. Bu fazlalığı 2016 yılında fiyat farkı olarak diğer şirketten kesip gönderecektik ki yeminli mali müşavirin elemanı bu işlem önceki döneme ait olan bir işlem olduğu için bunu yapamazsınız dedi(Dönemsellik kavramı gereği). Açıkçası bana saçma geldi şimdi ben kendi şirketimle değil de başka bir firma ile 2015 yılında ticari ilişki sonucu karşı taraf bana fazla fatura kesse eh ne yapalım 2016 yılına girdik, dönemsellik gereği ben sana iade kesemem al sana parayı ödeyeyim mi demeliyim?
 
Teorik olarak yeminlinin söylediği doğru. Ancak pratik olarak 2016 içinde hesaplaşabilirsiniz.
 
Amacımız olaylara muhasebe standartları içinde bir çözüm bulmak. Tabi ki teori doğrudur ama sonuca ulaşmak için pratiğe gitmek lazım :) Bahsettiğiniz gibi teori ve pratik ilişkisini ortaya konup çözüm sunsa daha iyi olacaktı. Hani derler ya yabancı dilden dilimize çeviri yapıldığında "Cümleler çeviri kokuyor" diye işte buradaki durumda aynen bu, teoriden pratiğe geçememek.
Syg.
 
Konu ile ilgili ortak adına dönem sonunda kesmiş olduğumuz adat faturasını kurumlar vergisi beyanında belirtmemiz gerekirmiydi. Belirtilecekdi ise hangi kalemde yada dipnot bilgisinde mi belirtmeliydik. Beyan süresi sona ermeden düzeltme vermem gerekirmi.? Uygulama yapan arkadaşlar cevaplayabilirse sevinirim.
 
Son düzenleme:
Üst