fonradar

2018 Tarihli Sabit Kıymet Amortismanı

anakin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Eyl 2016
Mesajlar
157
Konum
Antalya
Sayın Üstadlar,

2018 tarihli faturayı, 2019 takvim yılı içinde girebiliyorduk. Peki 2018 haziran ayında alınan sabit kıymet (cep telefonu) faturasını girdikten sonra "amortisman" ayırabilir miyiz ?
 
Soruyu yanlış sordum:

Aslında "amortisman" ayıramayız! Peki bu durumda matrahın tamamını gidere atabilir miyiz?
 
Merhaba
Amortismana tabi bir iktisadi kıymetse,matrahın tamamının gidere atılmasından bahsetmek doğru olmaz.
2018 yılına ait amortismanı ayırın,kkeg yapın.Sonra 2019 yılında kalan amorti.süresine göre devam edin.
 
Amortismana tabi iktisadi kıymetin süresi dolmuş fiili olarak da işletmede bulunmuyorsa ters kayıtla kapatılabilir mi
 
Fiili olarak yok olmuş derken,bulunamıyor ve nerde olduğu bilinemiyor diye anlıyorum.Bu durumda ilgili sabit kıymetin ileride satılabileceği de düşünülemeyeceğinden , benim görüşüm, emsal bedel dikkate alınarak fatura düzenlemek suretiyle kayıtlardan çıkarılabileceği yönündedir.Tabi buna dayanak teşkil etmesi açısından işyerinde sabit kıymet tesbit tutanağı düzenlenmesinde de fayda var.

Mesela buna benzer bir başka görüşte şöyle;
Aynen alıntı yapıyorum;
"Tek Düzen Hesap Planı uyarınca, kullanılma olanağı kalmayan, hurda olarak ayrılması gereken sabit kıymetlerin "294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar" hesabında; bunların birikmiş amortismanlarının da yine Tek Düzen Hesap Planında yer alan "299 Birikmiş Amortismanlar" hesabında izlenmesi gerekmektedir. Bu şekilde 294 hesaba alınan sabit kıymetlerin kullanılabilir durumda satılmasının söz konusu olduğu durumlarda emsal bedeli üzerinden, hurda olarak satılmasının söz konusu olduğu durumlarda ise hurda değeri üzerinden satışı yapılıp, bu hesaplar kullanılarak aktiften çıkartılması ve oluşan kar veya zararın gelir tablosu hesaplarına yansıtılması gerekir."Sezgin Özcan.
 
Üst