24-25 Kasım 2007 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sizce Sınav Sonuçları Ne zaman Açıklanacak?

• 24 Ocak

Kullanılan: 0 0.0%
  • 25 Ocak

• 26 Ocak

• 27 Ocak

• 28 Ocak

• 30 OCAK

• 31 OCAK

• 1 ŞUBAT

• 4 ŞUBAT

• 4 ŞUBAT SONRASI...

• Kullanılan toplam oy
    0
Ynt: 24-25 Kasım 2007 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Herkese iyi haftasonları arkadaşlar. Ben umudu kestim gidiyorum :'(

aokten ' Alıntı:
canerdemir ' Alıntı:
MALİYET MUHASEBESİ SORUSUNUN CEVABI ARKADAŞLAR.

.Tek bir mamul üreten işletmenin, teorik kapasitesi 10.000 TL/yıl, normal kapasitesi 8.000 adet/yıl?dır. İşletme, 2007 yılında, 5.000 adet mamul üretmiş olup, tam ve değişken maliyet yöntemlerine göre birim maliyetleri aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir.

Tam Maliyet

Yöntemi
Değişken Maliyet

Yöntemi

Direkt İlk Madde ve Malz. Gideri
100
100

Direkt İşçilik Gideri
50
50

Genel Üretim Giderleri Değişken
20
20

Genel Üretim Giderleri Sabit
10
-

Birim Maliyet
180
170

İstenilen: İşletmenin, normal maliyet yöntemine göre toplam üretim maliyetini bulunuz.

2. Tek bir mamul üreten bir işletmenin 2006 yılı sonu itibariyle % 50 tamamlanma derecesine sahip, toplam 2.000 TL maliyetle kayıtlı, 1.000 adet ürünü bulunmaktadır. İşletme, 2007 yılında, 5.000 adet ürünün daha ürününe başlamıştır. İşletmenin, 2007 yılı giderleri aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir.

790 İlk Madde ve Malzeme Giderleri
9.000

791 İşçi Ücret ve Giderleri
7.000

792 Memur Ücret ve Giderleri
3.000

793 Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler
2.000

794 Çeşitli Giderler
1.000

795 Vergi Resim ve Harçlar
3.000

796 Amortismanlar ve Tükenme Payları
5.000

Çeşit esasına göre kaydedilen giderleri,% 10!u pazarlama, %20?si genel yönetime, ger kalanı ise üretim fonksuyonuna aittir.

2007 yılı sonu itibariyle, işletmenin 5.500 adet mamulünün üretime tamamlanmıştır.Geriye kalan mamullerin tamamlanma derecesi ise % 50?dir.

İstenilen: a) Üretilen mamulün toplam ve birim maliyetini ortalama maliyet yöntemine göre hesaplayınız.

b) Yansıtma kayıtlarından başlamak üzere gerekli muhasebe kayıtlarını yapınız.

CEVAP 1)

Normal Maliyet yönteminde Sabit Genel Üretim Giderlerinin normal kapasite oranında üretim maliyetlerine eklenmesi gerekir. (Stoklar isimli Türkiye Muhasebe Standardı madde 13 )

Direkt İlk Madde Mlz. Giderleri = 100 x 5.000 = 500.000 YTL

Direkt İşçilik Giderleri = 50 x 5.000 = 250.000 YTL

Değişken GÜG = 20 x 5.000 = 100.000 YTL

Sabit GÜG = 10 x 5.000 = 50.000 YTL

Üretim Miktarı X Sabit GÜG

Normal Kapasite

5.000 X 50.000 = 31 250 YTL (Üretim maliyetlerine eklenecek GÜG tutarı )

8.000

D.İ.M.M GİD. 500.000 YTL

D.İŞÇİLİK GİD. 250.000 YTL

DEĞİŞKEN GÜG 100.000 YTL

SABİT GÜG 31 250 YTL

Toplam Üretim Maliyeti 881.250 YTL

normal kapasite ne demek?

175*5000=875000 KKO=%50 düzelttim

saat 12 ye az kaldı yetiştirseler artık şu sonuçları muhtemelen pazartesi açıklansa dahi bu stresle ben pazartesi gününü göreceğimi sanmıyorum ankaradaki arkadaşlar tesmere gidip sorsalar bi :)

ilkay.karateke ' Alıntı:
arkadaşlar ankara odada sonuçların olmadığına dair bir bilgi de ben verebilirim... tabi kaynağını sormuyoruz forum kuralları gereği.. :) ama güvenilir olduğunu söyleyebilirim..

:) Sanki ogün beye bu laf:) Malesef ben isim verdim bana sorabilirsiniz kaynağı:)

yok ogün beye lafımız yok... yalnızca afişe etmek manasında forum kuralları gereği dedim.. ayıp olur. hem benim kaynağım sizin kaynağınız.. sonra kulağına gider kaynaklık yapmaz:)

YETERBEY ' Alıntı:
maliyet sınavında soru kagıdı yanında olan varsa bir baksın diğer sınavlardan farklı olarak bu sınavda soruların kaç puan oldukları yazmıyordu çünkü yani birinci soru 5 puan bile olabilir ikinci soruya gelincede iki ayrı çözümü olan bir soru idi ama hangisi puan getirir tartışmalı anlaşılan o dur ki arkadaşlar bence maliyetle ilgili pembe hayallere kapılmayalım açıkça maliyet için gerekirse dava açılır denildiğinde alınan cevap kanuni hakkın diyorlar sınava 50 gün kala sonuçları açıkla kalan dava açsa diğer sınav geldi zaten :)

Siz sonucu zaten öğrenmiştiniz.
Niçin stres yapasınız ki?

YETERBEY ' Alıntı:
saat 12 ye az kaldı yetiştirseler artık şu sonuçları muhtemelen pazartesi açıklansa dahi bu stresle ben pazartesi gününü göreceğimi sanmıyorum ankaradaki arkadaşlar tesmere gidip sorsalar bi :)

is_mail ' Alıntı:
YETERBEY ' Alıntı:
maliyet sınavında soru kagıdı yanında olan varsa bir baksın diğer sınavlardan farklı olarak bu sınavda soruların kaç puan oldukları yazmıyordu çünkü yani birinci soru 5 puan bile olabilir ikinci soruya gelincede iki ayrı çözümü olan bir soru idi ama hangisi puan getirir tartışmalı anlaşılan o dur ki arkadaşlar bence maliyetle ilgili pembe hayallere kapılmayalım açıkça maliyet için gerekirse dava açılır denildiğinde alınan cevap kanuni hakkın diyorlar sınava 50 gün kala sonuçları açıkla kalan dava açsa diğer sınav geldi zaten :)

Siz sonucu zaten öğrenmiştiniz.
Niçin stres yapasınız ki?

KESİNLİKLE

hani öğrenmiştiniz

yanlış alıntı yaptım maliyetten geçemedin dediler diyen kimdi karıştırdım sanırım?

YETERBEY ' Alıntı:
ARKADAŞLAR EN NET HALİ İLE ÇARŞAMBA GÜNÜ KOMİSYON NOTLARI TESMERE TESLİM ETMİŞ SİSTEME YÜKLENİYORMUŞ EGER BUGÜN BECEREBİLİRLERSE ÖĞLENE KADAR AÇIKLAYACAKLARMIŞ OLMAZSA PAZARTESİ HERKESE HAYIRLI OLSUN ÖĞLENEDEK STRES HAKİM OLUP BİLGİ HEM İSMMMO HEMDE TESMERDEN SAĞLAM KAYNAKLI VE MALİYETTEN DUMAN ETMİŞLER MALİ ANALİZ İKİNCİ SIRADA FİNANSAL ÜÇÜNCÜ SIRADA EN ÇOK FİRE VERİLEN DERSLERMİŞ

arkadaşlar en net hali ile çarşamba günü komisyon notları tesmere teslim etmiş sisteme yükleniyormuş eger bugün becerebilirlerse öğlene kadar açıklayacaklarmış olmazsa pazartesi herkese hayırlı olsun öğlenedek stres hakim olup bilgi hem ismmmo hemde tesmerden sağlam kaynaklı ve maliyetten duman etmişler mali analiz ikinci sırada finansal üçüncü sırada en çok fire verilen derslermiş

Bilgi için teşekkürler gördüğüm tüm mesajlarınız büyük harf kuralını ihlal ediyor. Lütfen Forum Kurallarına uyalım.

demişti

ula 179 olmuşuz :)) Arkadaşlar o baktı bu baktı şu şunu söyledi bu bunu söyledi diye diye sayfaları tükettik. Yetmedi üstüne bide birbirimiz yedik. Değermi? İki haftadır geceleyenler buradan bi dakka olsun kopamayanlar gidip kavga edenler felan neyi değiştirebildikki? Yada elimize ne geçti? Ne öğrenirsek öğrenelim tesmerde yayınlanmayana kadar elimize birşey geçermi? Tesmerde açıklamadan önce odalar kazananları aramayacakmı? Yani en iyi ihtimalle birisinin arandım demesini beklemek onun dışında ben sabah ve akşam birerkez tesmerin sitesine giriyorum. Tavsiyem kendinizi gelecek hafta sonuna şartlandırın. Açıklanırsa sürpriz olur açıklanmazsa ben biliyodum deyip kendimizi teselli edebiliriz :)) Hadi iyi tatiller arkadaşlar

YETERBEY ' Alıntı:
YETERBEY ' Alıntı:
ayrıca cumartesi tüm odalar olmasada büyük sayılabilen odalar çalışıyor ancak bankoda verilen hizmetler için değil de kurs ve saire meslek içi işlemler için açık tesmerde aynı şekilde öğlene kadar açık sonuçlar odaların eline dün akşam varmış bu arada ben tesmer sekreteri olmayıp belli bir noktadan sonra yorumluyorum sanırım binlerce kişinin bilgisi parmak şıplatarak sisteme girlmiyordur heyecana gerek yok ümitleri mart sınavına bağlayalım genel başarının enkaz olduğunu biliyorum maliyette neredeyse geçen yokmuş kendime gelince bende sonucumu malesef bilmiyorum tekk cevap emin ol maliyetten kaldın dediler birinden kaldıktan sonra diğerlerinin ne önemi varsa :)

Buldum bu alıntıyı girecektim
Doğru öğrendim demişti işte bu metinle....

yahu arkadaş bi karar verseler artık. yetti be.

YETERBEY YETERBEY YETERBEY

Aldığın bilginin sağlam olduğunu düşünerek maliyetten ne yaptığını yazarmısın

Şu anda onlıne değilsin ama eğer yazarsan seviniriz

Arkadaşlar salıyı falan bekleyecek halim kalmadı tek atımlık kurşunum var oda pazartesiye kadar hatta pazartesi öğlene kadar

sonunda millet of durumuna geçti

Çok defteri olanlar yayarlar arkadaşlar...
Bu iş tek firmada çalışmaya gidiyor...