24 saat ve iki vardiya?

Üyelik
7 Mar 2011
Mesajlar
2
Merhaba,

Merak ettiğim bir soru var. 24 saati iki vardiya üzerinden çalışmak yasal mıdır?

Genelde en bilindik vardiya sisteminde 24 saat üç vardiya üzerinden çalıştırılır. Ancak bu iş yerinde 24 saat iki vardiyaya paylaştırılmış durumda. Çalışma saatleri; gündüz 07:00 - 18:30, gece 18:30 - 07:00 şeklindedir. Yemek molası 30 dakikadır.

İş kanuna göre haftalık çalışma saati 45'tir. Günlük çalışma saati 11 aşmamak üzere farklı şekillerde paylaştırılabilir. Oysa gece vardiyasında 18:30 - 07:00 işte bulunduğunuz süre 12,5 saat oluyor. 30 dk yemek molası yerine 1 saat mola bile olsa çalışma süreniz 11,5 saat oluyor ki günlük sınırı aşıyorsunuz.

Öte yandan kanun çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir diyor ve ardından "İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez." ekliyor. Yukarıdaki durumda bu sınırı dört saat ile aşıyorsunuz.

Mola süresi 1 saat değil ama 1 saat gibi düşünüp hesaplarsak bir ayda 84 saat fazla mesai yapıyorsunuz. Bu da 3,5 ayda yıllık 270 fazla mesai hakkınızı doldurma anlamına geliyor. Öte yandan kanun 2 ya da 4 aylık periyotta bir işçinin haftalık ortalama çalışması süresi normal haftalık çalışma süresini (45 saati) aşamaz diyor. Bu periyota denkleştirme süresi deniliyor. Oysa iş yerinde aynı tempo sürekli çalışma devam ediyor. Haliyle yıllık 270 saat fazla mesai durumunu da aşıyorsunuz.

24 saati iki vardiyayla tamamlamaya çalışmak sanki yukarıda izah etmeye çalıştığım iş kanundaki tüm maddelere aykırı gibi geldi. Yanılıyor muyum?
 
Ynt: 24 saat ve iki vardiya?

Haklisin ayni konudan dava kaybettik
 
Ynt: 24 saat ve iki vardiya?

shemarik ' Alıntı:
Bu Kadar Maddeye gerek yok 7,5 saati aşamaz :)
Amacım tek bir maddeyi değil, birden fazla maddeyi ihlal ettiğini göstermekti.
Ant Z ' Alıntı:
Haklisin ayni konudan dava kaybettik
İş veren olarak işçiniz size dava açtı ve kaybetiniz mi? Tam anlayamadım.

Aslında bu tip konulara çok yakın değilim. Buna rağmen bu çalışma saatlerini ilk duyduğu hemen garipsedim. Biraz araştırma sonucunda da ihlal ettiğini düşündüğüm maddeleri tek tek belirlemeye çalıştım. 24 saati sadece 2 vardiya ile tamamlamaya çalışmak bir değil birden fazla noktada kural ihalali yapıyor gibi geldi ve emin olmak için sormak istedim.

Bir de yine merak ettiğim birşey var. Hep duyduğum birşey var vardiyada olanlara fazla mesai yazılmaz deniliyor. Bu doğru mudur? Kendi düşüncem doğru olabileceği yönünde. Vardiya denilince aklıma herkes gibi üçlü sistem geliyor. Üçlü sistemde zaten bir kişi günde 7.5 saatten fazla çalışamıyor. Haftalık 45 saati tamamlayabilmesi için de 6 gün çalışması gerekiyor. Emin değilim ama haftanın bir günü de en az 24 saat dinlendirilmesi gerekiyor. İş kanununda vardiyada olan fazla mesai yazılmaz demiyor ama diğer getirdiği kısıtlar yüzünden zaten vardiyada olana fazla mesai yazacak saat kalmıyor. Kendi düşüncem doğru mu yanlış tam emin olamadım.

Böyle bir yere nasıl yaptırım uygulanabilir. Tek çözüm dava mı açmaktır?
 

Benzer konular

Üst