29-30 Haziran Yeterlilik Sınavı Hakkında

Toplamda dönem sonu işlemleri ile birlikte benimde 23 adet doğrum var ancak 2 soruda arada kaldım eğer kabul edilirse 50 alırım diyorum.1 soruda kira gideri vardı, Aralık ayının kira giderini 770 kalanı 180.e atmamız gerekmiyormuydu ve iskonto sorusunda KDV ve oranı belirtmemiş, Ancak bu iki sorunun dehanın açıklanan sonuçları da farklı .Dehanın hocalarından biri ile görüştüğümde 48 ila 55 arası not alırsın 48 gelirse bırakmazlar geçirirler dedi. Pazardan bu yana içimi kemiriyor.Bahsettiğim 2 soru hakkında fikri olan varmı?

bahsettiğin soru buysa Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabında yer alan tutarın 1.500 TL’lik kısmının, içinde bulunulan döneme ait kira gideri olduğu belirlenmiştir
770 borç 180 alacak atmalısın.çünkü bu kapanış kayıtları işlemlerinde.kira tahakkuku işlemi daha önce yapılmış ki içinde bulunan döneme ait kira gideri diyor.
iskonto sorusunun cevabı yanlış sanırım dehada

butun bır donem vuk ve kurumlara agırlık verdim:( o kadar cok detay varkı sınavda stresten aklımdan uctu gıttı...en basıt ve gözumuzun asına oldugu tanımlardı özel matrah sekıllerı ve diger kaznc ve ıratlar ve belkı 10 defa okumusumdur ama sınavda sıfır!!!aklıma zerre bısey gelmedi!!!1. soruyu yarım yaptım .uygulama yı da yapmaya calıstım dıyelım o stresle:((
Sınav stresi tabiki normal.bak ben geçen dönem vergi sınavına 15 dk.geç girdim.yalova dan ist.e sınava gittim ve yolda kaza olduğu için trafik felaketti.dolmuştan indim taksiye bindim ve o sırada saat 2 idi.sınav 2.30 da idi.düşün yarım saat vardı sınava ve ben daha yoldaydım.hemen taksiye bindim ve zor bela yetiştim sınava.bir 15 dk.da kendime zor geldim.bu sınavın nasıl geçmesini beklersin.Allah a şükür 60 aldım ve geçtim.2 dönem üst üste kurumlar vergisinden soru çıkmıştı hiç mi bakmadın geçmiş yıl sorularına.bir daha aynı konudan soru çıkar mı sence.kendini harap edip kurum çalışmışsın boşuna.geçmiş yıla dikkat et herzaman.kırk defa da yazıldı burada kurumdan çıkmaz artık bu dönemde diye.keşke okusaydın.

bahsettiğin soru buysa Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabında yer alan tutarın 1.500 TL’lik kısmının, içinde bulunulan döneme ait kira gideri olduğu belirlenmiştir
770 borç 180 alacak atmalısın.çünkü bu kapanış kayıtları işlemlerinde.kira tahakkuku işlemi daha önce yapılmış ki içinde bulunan döneme ait kira gideri diyor.

dün aceleyle yazmıştım.soruya işten çıkmak üzereyken baktım o yüzden anlayamadım.dehanın cevabı doğru ama 191 yerine 391 hesap olması lazım

611 SATIŞ İSKONTOLARI HS 500
391 HESAPLANAN KDV HS 90
100 KASA HS 9410
120 ALICILAR HS 10.000

olacak arkadaşlar cevap

Sınav stresi tabiki normal.bak ben geçen dönem vergi sınavına 15 dk.geç girdim.yalova dan ist.e sınava gittim ve yolda kaza olduğu için trafik felaketti.dolmuştan indim taksiye bindim ve o sırada saat 2 idi.sınav 2.30 da idi.düşün yarım saat vardı sınava ve ben daha yoldaydım.hemen taksiye bindim ve zor bela yetiştim sınava.bir 15 dk.da kendime zor geldim.bu sınavın nasıl geçmesini beklersin.Allah a şükür 60 aldım ve geçtim.2 dönem üst üste kurumlar vergisinden soru çıkmıştı hiç mi bakmadın geçmiş yıl sorularına.bir daha aynı konudan soru çıkar mı sence.kendini harap edip kurum çalışmışsın boşuna.geçmiş yıla dikkat et herzaman.kırk defa da yazıldı burada kurumdan çıkmaz artık bu dönemde diye.keşke okusaydın.

Öznur hanım sizin yorumlarınıza bakıyorum çoğu konuda haklısınız ama tam hazırlanamayan benim gibi arkadaşlar için sonuç belli.Ben son 10 gün ciddi anlamda 5 derse baktım sonuç hüsran.Şimdi sonuçları beklemeden tekrar en azından vergi ve maliyete bakıcam.Geçmiş yıl sorularına anladığım kadarıyla kesin bakmak lazım hoş ben bakmıştım ama konuya tam hakım olamayınca baksanızda akılda birşey kalmıyor.Kdv özel matrahı okudum ama sınavda hiçbirşey yok.O yüzden bütün arkadaşlara ve kendime tavsiyen sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemeden tekrar başlamak.Belki bütün derslerden kaldım ama 2 sinden şimdilik çok eminim :banghead:

dün aceleyle yazmıştım.soruya işten çıkmak üzereyken baktım o yüzden anlayamadım.dehanın cevabı doğru ama 191 yerine 391 hesap olması lazım

611 SATIŞ İSKONTOLARI HS 500
391 HESAPLANAN KDV HS 90
100 KASA HS 9410
120 ALICILAR HS 10.000

olacak arkadaşlar cevap

Benim demek istediğim soru içerisinde + KDV % 18 vs şeklinde bir ibare yoktu. Normalde KDV ayrılması gerekli biliyorum ancak soruda verilenden sorumlu değilmiyiz. Bahsi geçmeyen KDV'yi ayırmak ne kadar doğru. Ben soruda geçmediği için KDV ayırmadım bu sebeple eğer cevap yanlış ise soruluşuda yanlış değilmi?

Bu kira giderinde tahakkuk yapılmamış 01.12 tarihinde Aralık Ocak ve Şubat aylarına ait kira gideri ödenmiş demiş sadece soruda.Dehanın hocası daha önceki yıllarda sorulan bu sorularda cevap 180.e atılmış dedi. Ancak Aralık ayı gideri 770.e de atmak doğru olabilirmiş, kabul edilebilirmiş. Hocalar bu konuda 2.ye ayrılmış Ama bu şartlarda tüm dönem sonu cevapları 770 'deki rakam nedeniyle farklı çıkıyor nasıl kabul edilebilirki? Hocaların bile yorumda ayrıldığı konuda ben Tesmer'in ne cevap verdiğini bilmeden kurslarda hocaların anlattığına göre yapmıştım.

Sınav stresi bende çıktıktan sonra soruyu doğru okumamaktan vs birçok hatamı gördüm.Bu kadar ders çalışma başka şehirde sınava girme sınav stresi doğru yapma kaygısı bunlar kolay şeyler değil aslında.

Bu kira giderinde tahakkuk yapılmamış 01.12 tarihinde Aralık Ocak ve Şubat aylarına ait kira gideri ödenmiş demiş sadece soruda.Dehanın hocası daha önceki yıllarda sorulan bu sorularda cevap 180.e atılmış dedi. Ancak Aralık ayı gideri 770.e de atmak doğru olabilirmiş, kabul edilebilirmiş. Hocalar bu konuda 2.ye ayrılmış Ama bu şartlarda tüm dönem sonu cevapları 770 'deki rakam nedeniyle farklı çıkıyor nasıl kabul edilebilirki? Hocaların bile yorumda ayrıldığı konuda ben Tesmer'in ne cevap verdiğini bilmeden kurslarda hocaların anlattığına göre yapmıştım.

uygulamada ilk ay 770 e 31.12 ye kadar 180 e kalanını da 280 e atıyoruz.ama sınavda istenen bir yıla kadar 180 e kalanı 280 e atılması şeklinde.yani 01.10.2012 de 2 yıllık kira bedeli olan 2.400 TL peşin ödenmiş olsa 180 e 1200 280 e 1200 TL atmamız gerekiyor.ay sonlarında 770 le 180 i kapatmamız gerekiyor.bu ayrım önemli.
o yüzden soruda da önce 180 e atmış.diğer türlü olsaydı 770 e ve 280 e atması gerekirdi.ayrıca tutar 3000 tl aybaşına düşen tutar 1000 tl oluyor.kapanış kaydında ise 1.500 tl lik tutar var yani önceki aylardan gelen 500 tl lik bir tutar da var.o yüzden cevapta bir yanlışlık yok ama inşallah sizin cevabınıza da puan verirler.
diğer soruda kdv yi verebilirdi ama vermese bile diğer sorulardaki kdvlerin tümü %18 olduğu için oradan anlamamız gerekirdi.

girecek arkadaşlar gelecek aylara ait gider de dediğim hususlara dikkat etsinler yoksa cevap yanlış olur.

arkadaşlar ben istanbuldaki eğitimlere katıldım genel bir tekrar oldu.vergi hukukundan örtülü sermaye ile ilgili bir soru beklediğini söyledi hoca.bizimde bildiğimiz gibi uygulama sorusu geleceğini o yüzden de indirimleri öğrenmenin faydalı olacağını söyledi.muhasebeden şekil şartlarının önemli olduğunu her yevmiye maddesinin altına açıklama yazmanın okuyan açısından kolaylık sağlayacağı ve böylece sınav kağıdının daha olumlu değerlendireleceğini söyledi.gelecek ay giderlerinde uygulamada hata yaptığımızı nisan ayında yapılan giderin bir dahaki yılın nisan ayına kadar gelecek aylara ait gidere kalanını gelecek yıl giderlerine atmak gerektiğini söyledi.(biz 12.aya kadar 180e kalanı 280 e atıyoruz) genel geçici mizan verildiyse açılış kaydı yapmayacağımızı ve reeskont varsa onların ters kayıtlarının atılması gerektiğini söyledi.maliyet muhasebesinde dağıtımla ilgili bir soru beklediğini söyledi.analizde sektör standartları varsa genel standartlara göre yorum yapmanın yanlış olacağını söyledi.

aklımda kalanlar bunlar.genel tekrar açısından faydalı oldu geçemediğim derslerden tekrar katılmayı düşünüyorum.özellikle vergiye kesin katılacağım

geçen dönem bilgilendirme eğitimi ile ilgili yazdığım paylaşımdı buraya tekrar kopyalayayım girecek arkadaşlara faydası olur belki

Öznur hanım sizin yorumlarınıza bakıyorum çoğu konuda haklısınız ama tam hazırlanamayan benim gibi arkadaşlar için sonuç belli.Ben son 10 gün ciddi anlamda 5 derse baktım sonuç hüsran.Şimdi sonuçları beklemeden tekrar en azından vergi ve maliyete bakıcam.Geçmiş yıl sorularına anladığım kadarıyla kesin bakmak lazım hoş ben bakmıştım ama konuya tam hakım olamayınca baksanızda akılda birşey kalmıyor.Kdv özel matrahı okudum ama sınavda hiçbirşey yok.O yüzden bütün arkadaşlara ve kendime tavsiyen sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemeden tekrar başlamak.Belki bütün derslerden kaldım ama 2 sinden şimdilik çok eminim :banghead:[/QUOTE
Betül hanım son 10 günde 5 derse bakılmaz zaten hiçbiri aklınızda kalmaz hatta hepsi birbirine girer.ben yorum yazıyorum genelde yardımcı olmak için arkadaşlara çünkü ben de çok çektim bu sınav derdinden.midem ağrılarım başladı.dosyam yandı benim 2010 da.tek ders yüzünden hemde 50 alsam smmm oluyordum 27 ile kaldım.amaç herkes versin kurtulsun dersleri benim gibi dosya yakmasın kimse Allah kimseye yaşatmasın bunu.bu yüzden elimden geldiğince birşeyler yazmaya çalışıyorum burda.

gecöiş yıl sorularına batım ama ne biliyım ınsan yınede ya cıkarsa dıye tedırgın oluyor. forumu pek takıpedemedım keske daha detaylı okusaymısım:((sımdı % 80 tek dersım vergı kalıcak... gecmıs yıl sorularını baz alarak ılmek ılmek calısıcam artık baska ne yapabılırım bılmıyorum :(( bu arada cok tesekkur ederım mesajlarımla ılgılendıgınız ıcın :)

gecöiş yıl sorularına batım ama ne biliyım ınsan yınede ya cıkarsa dıye tedırgın oluyor. forumu pek takıpedemedım keske daha detaylı okusaymısım:((sımdı % 80 tek dersım vergı kalıcak... gecmıs yıl sorularını baz alarak ılmek ılmek calısıcam artık baska ne yapabılırım bılmıyorum :(( bu arada cok tesekkur ederım mesajlarımla ılgılendıgınız ıcın :)
Rica ederim amaç yardımcı olabilmek bir nebze olsa.çok fazla korkmayın vergiden kanunları tek tek ezberlemeye de gerek yok.kağıtta bildiğinizi anlarsa yeter.ama ne yapın ne edin bu hoca değişmeden verin vergiyi.Allah muhafaza değişirse falan daha zorlaşır işiniz.

Rica ederim amaç yardımcı olabilmek bir nebze olsa.çok fazla korkmayın vergiden kanunları tek tek ezberlemeye de gerek yok.kağıtta bildiğinizi anlarsa yeter.ama ne yapın ne edin bu hoca değişmeden verin vergiyi.Allah muhafaza değişirse falan daha zorlaşır işiniz.

ıkazınız ıcın cok cok tesekkur ederim :)cehaletımı bağıslarsanız bısey merak ettım komısyonda kımlerın oldugunu ve ne kadar sure devam ettiklerini nasıl ogrenıyorsunuz??

ıkazınız ıcın cok cok tesekkur ederim :)cehaletımı bağıslarsanız bısey merak ettım komısyonda kımlerın oldugunu ve ne kadar sure devam ettiklerini nasıl ogrenıyorsunuz??
Sadece finansal muhasebe dersi hocasını biliyorum Gazi ünv.Aydın Karabayır.diğerlerini tanımıyorum.birde bildiğim 2010 mart ayından sonra komisyonun değiştiği son 3 yıldır aynı komisyon.söylentilere göre de yine değişecek diyorlar.

Bazı arkadaşların yorumları çok ilginç geldi bana. Onu da mı yapamadınız ,aaaa bunu da mı yapamadınız. Neyi yaptınız falan. Önce yorum yaparken karşıdaki insanların psikolojisini düşünün. Biz yapamadık siz yaptınız ne mutlu size. O kadar süre çalışılıyor, emek veriliyor ve sınavınız kötü geçebiliyor. Onun üstüne bu şekilde yapılan yorumlar. Sonra düşünüyor insan gerçekten çok kolaydı da biz mi yapamadık diye. Bilmişlik yapmanın yeri burası değil...

Sadece finansal muhasebe dersi hocasını biliyorum Gazi ünv.Aydın Karabayır.diğerlerini tanımıyorum.birde bildiğim 2010 mart ayından sonra komisyonun değiştiği son 3 yıldır aynı komisyon.söylentilere göre de yine değişecek diyorlar.

Bildiğim kadarıyla komısyon hocaları gızlı tutuluyor ama sızanlar olmus demekkı...gercı cok da onemlı değil kımın olacağı oyle ya da boyle ıyı bır sekılde hazırlanmak lazım nihayetınde... tekrar teşekkur ederım alakanıza:)ders calısmaya baslasam ıyı olucak anca yetırsır zannımca:))

Arkadaşlar

Maliyet dersine Yurdağul hocanın kitabından bakıyorum bana karışık geldi.Geçen arkadaşlar hangi kitaptan çalıştınız.Hiç maliyet bilmeyen biri için sanki direk konuya girmiş biraz daha bakıcam ama yüksek notla geçen arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var

Arkadaşlar

Maliyet dersine Yurdağul hocanın kitabından bakıyorum bana karışık geldi.Geçen arkadaşlar hangi kitaptan çalıştınız.Hiç maliyet bilmeyen biri için sanki direk konuya girmiş biraz daha bakıcam ama yüksek notla geçen arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var
2010 da sınava girdiğim zamanlarda maliyet hakkında çok bilgim yoktu benimde.Dehanın kitabını aldım ve ona çalıştım ama kitabı yedim yuttum diyebilirim çünkü kalan 2 dersimden biriydi maliyet.sınavdan 80 almıştım.kitaptaki soruları defalarca çözdüm ama ve çıkmış soruları tabiki.bu dönem ise yine dehanın kitabından çalıştım 2012/3.dönem verdim dersi.ilk soruyu yarım yamalak yaptım ama hocanın notu kıt olduğundan ilk soruya puan verme zahmetinde bulunmamış.2.soruyu tam yapmıştım şükürler olsun ki 50 aldım ve geçtim.