Konuya GVK 40 yonunden bakildiginda;
Işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların gider olarak indirilebileceği; 41 inci maddesinin 6 ncı bendinde ise, her türlü para ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların gider olarak indirilemeyeceği, hüküm altına alınmıştır.
Aynı şekilde Kurumlar Vergisi Kanununun “Kabul Edilmeyen İndirimler” kisminda
Sözleşmelerde ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderlerinin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınamayacağı hükmüne yer verilmiştir
Dolayisiyla, ödenen tazminatın gider yazılabilmesi için işle ilgili olması ve sözleşmeye, ilama ve kanun emrine bağlı bulunması şarttır. İşle ilgili olmayan ve işle ilgili olsa dahi kurumun kusuru nedeniyle ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar gider olarak yazılamamaktadır.
Sonuc olarak; Şirketinizce, çalışanınızın sevk ve idaresindeki araçla yaptığı trafik kazası nedeniyl odenen tazminatin, kurum kazancınızın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün olmayıp, ödenen tazminatın (KKEG) kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.