3 Yıllık Belirli Sözleşme Bitimi Kıdem Tazminatı

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
Merhaba
3 yıllık belirli süreli bir işe giren personeli 3 yılın sözleşme bitiminde işten çıkarmışlar
Bu personel 3 yıllık çalışması için kıdem tazminatı hak etmez mi? Belirli süreli iş sözleşmesinde süre bittiği için işten ayrılmada kıdem tazminatı alınamaz mı? Teşekkürler
 
Belirli süreli sözleşme süresi tamamlanıp yeni bir sözleşme yapılmadığında ne kıdem nede ihbar tazminatı ödenmemektedir.
 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu nun 01.04.2015 tarih E.2013/22-1943, K.2015/ 1131 sayılı ilginç bir kararı var, belirli süreli iş sözleşmelerinde geçerli bir neden gösterilmeden sözleşme yenilenmez ise kıdem tazminatının ödenmesi gerektiği yönünde. Konu özel okulda belirli süreli sözleşme ile çalışan öğretmen hakkında fakat karara bi bakın




 
Yargıtay 9. H.D 24.05.2016 tarihli 2014/36285E. 2016/12369K. sayılı İlamı’nda;
“Somut uyuşmazlıkta davacı 15.1.1992 tarihinden itibaren davalı işveren nezdinde çalışmakta olup, 12.12.2007 tarihli 3 yıllık iş sözleşmesi ile geçici olarak ...'da görevlendirilmiştir. Davacının, davalıya ait ...'daki banka şubesinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Çalışılan işyerinin banka şubesi olduğu ve belli bir süreye bağlı olmaksızın sürekli olarak faaliyet gösterdiği ve bu bağlamda davaya konu somut olayda İş Kanunu'nun 11.maddesi anlamında belirli süreli sözleşme yapılabilmesi için gerekli olan objektif bir nedenin bulunmadığı ortadadır.”
diyerek işçinin çalışmış olduğu banka şubesinin belirli süreye bağlı olmaksızın sürekli olarak faaliyet gösterdiğini ve belirli süreli iş sözleşmesi yapmak için objektif nedenin olmadığını belirterek işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştığının kabulü gerektiğini içtihadına konu etmiştir.
Yargıtay 9. H.D 21.04.2005 tarihli 2005/12959E. 2005/14908K. sayılı İlamı’nda;
“Taraflar arasında dört yıllık belirli süreli iş sözleşmesi düzenlenmiş ise de,davalılara ait süreklilik arz eden işte, imalat işçisi olarak çalışan davacı işçi ile belirli süreli iş sözleşmesi yapılmasını gerektirir objektif haklı bir neden bulunmamaktadır, bu nedenle sözleşmenin başlangıçtan itibaren belirsiz süreli olduğunun kabulü gerekir.”
diyerek işin süreklilik arz ediyor olması ve işbu sebeple süreklilik arz eden bir iş için işverenin belirli bir süreye bağlı olarak bir işçi istihdam edemeyeceği, işçi ile işveren arasındaki sözleşmenin belirli değil belirsiz süreli iş sözleşmesi olduğunu içtihadına konu etmiştir.
Yargıtay 9. H.D 03.11.2008 tarihli 2008/34683E. 2008/29854K. sayılı İlamı’nda;
“Taraflarca imzalanan ve belirli süreli olduğu belirtilen iş sözleşmesinde işçinin inşaat montaj işinde çalışacağı açıkça belirtilmemiştir. Davacı işçi işyerinde inşaat veya montaj işinde çalışmadığını, dokuma işçisi olduğunu iddia ettiğinden davacının fiilen inşaat veya montaj işinde çalıştırılıp çalıştırılmadığının öncelikle tespiti gerekli olduğundan, mahkemenin yeterli araştırma ve inceleme yapması için dosyanın bozulmasına karar verilmiştir.”
diyerek öncelikle işçinin yapmış olduğu işin ne olduğunun belirlenmesi gerektiğini ve akabinde işçinin yapmış olduğu işe göre belirli süreli iş sözleşmesi ile istihdam olanağının olup olmadığının buna göre değerlendirilmesi gerektiğini içtihadına konu etmiştir.
 
Sözleşmenin belirli süreli olması tek başına yetmiyor sozko usu kararlardanda anlaşılacağı üzre görülen işinde mahiyeti çok onemli,iş de süreklilik ÷ yerine de yeni işçi alınmış olursa o isin bastan belirli süreli olmDigi anlasilir.
 
Merhaba
3 yıllık belirli süreli bir işe giren personeli 3 yılın sözleşme bitiminde işten çıkarmışlar
Bu personel 3 yıllık çalışması için kıdem tazminatı hak etmez mi? Belirli süreli iş sözleşmesinde süre bittiği için işten ayrılmada kıdem tazminatı alınamaz mı? Teşekkürler
İş nedir?....
 
Karşıt sorularla gidecek olursak sonuca bağlamak mümkün değil elbette.
İşveren feshetmiyorsa tazminat ta ödenmez mantığına geliyor sorduğunuz soru. Sözleşmeyi fesheden çalışan da değil, o zaman alması mı gerekir ?
Kıdem tazminatı ile ilgili geçerli olan yasa maddesinde, belirli süreli belirsiz süreli ayrımı yok bildiğiniz üzere, o nedenle kanunun hangi maddesinde yazıyor ödenmesi gerektiği sorunuza kanun maddesi gösterilerek yanıt vermek mümkün değil bunu benden daha iyi biliyorsunuz diye düşünüyorum.
Yasal düzenlemelerdeki boşta kalan konularla ilgili sorunlarda başvurulabilecek kaynaklar yargı kararları olabiliyor ancak. Yargı kararları da bazen birbiriyle veya yasa maddeleriyle çelişkili olabiliyor elbette.
Örneğin belirli süreli iş sözleşmesinin tekrarında genel anlamda belirsiz süreli olarak kabul edileceğine dair yasa maddesi - yargı kararı varken, belirli süreli iş sözleşmesinin bitiminde kıdem tazminatı ödenip ödenmemesine yönelik kararlarda , sözleşmenin işverence yenilenmemesi durumunda diyerek, sözleşmeyi yenilemeyn tarafın işveren olduğu gerekçesine dayandırıyor sonucu.
 
İş kanunu kıdem tazminatı maddesinin hangi kısmına istinaden ödenecek?

maalesef herşey iş kanununda bulunmuyor bazen de yargıtay kararlarına bakmak da fayda vardır

İş Kanununda kıdem tazminatı almaya belirli süreli sözleşmeyle çalışan personellerin hak kazanamayacağına dair bir bilgi bulunmamakla birlikte genel olarak Yargıtay kararlarında işverenin sözleşmeyi yenilemeyeceğinin beyanının sözleşmenin işveren tarafından feshi olarak kabul edildiği görülmekte ve işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Bu nedenle en az 1 yıl çalışan ve diğer kıdem alma şartlarını sağlayan bir işçiye sözleşmesinin belirli ya da belirsiz olmasına bakılmaksızın kıdem tazminatı ödenmelidir.
 
Üst