30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu hk.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar


ÖNEMLE DUYURULUR

İŞ KANUNUNA GÖRE KISMİ SÜRELİ VE ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞANLAR İLE EV HİZMETLERİNDE AY İÇİNDE 30 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLARIN GENEL SAĞLIK SİGORTALILIĞI HAKKINDA


5510 sayılı Kanunun genel sağlık sigortasına ilişkin hükümlerinin tamamı, 1/1/2012 tarihinde yürürlüğe girecek olup Kanunun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince 4857 sayılı İş Kanununun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların da 1/1/2012 tarihinden itibaren eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur.
Söz konusu hüküm gereğince; 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında ki sigortalılardan eksik günlerini isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayanlar hariç olmak üzere;
1/1/2012 tarihinden itibaren ilk defa çalışmaya başlayacak olanların işverenleri tarafından verilen sigortalı işe giriş bildirgesinde, ?4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine yada ev hizmetlerinde 30 günden az çalışıyor mu ?? alanı bu sigortalıların genel sağlık sigortalısı olup olmadıklarının belirlenmesini teminen zorunlu alan haline getirilmiştir. İşverenler, bu kapsamda çalıştıracakları sigortalılar için ?Evet? seçeneğini işaretlemeleri halinde ?Zorunlu çalışılan gün sayısı? alanını da işaretleyeceklerdir.
1/1/2012 tarihinden önce kısmi süreli veya çağrı üzerine yada ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlar ise 2011 Kasım ayında aylık prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedeni ?06- Kısmi isdihdam? ve ?17- Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma? seçeneği işaretleyen işverenlere e-sigorta menüsü üzerinden bir defaya mahsus seçim yaptırılarak tescil edilmesi sağlanacaktır.
Bildirim yapmayan ya da eksik bildirim yapan işverenler için aylık prim ve aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresinden sonra (ayın 1?i ila 30?u arasında ücret alanlar için takip eden ayın 23 ü, ayın 15 i ila 14 ü arasında ücret alanlar için takip eden ayın 7 si) sigortalılar re?sen tescil edileceklerdir.
Bu kapsamda çalıştırdığınız sigortalıların için genel sağlık sigortası primi asgari ücret üzerinden oluşturulmuş olup aile içindeki kişi başına düşen gelirin tespiti için sigortalıların ikametlerinin yer bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına müracaat etmeleri gerekmekte olup, sigortalıların gelir testi yaptırmak istememeleri halinde aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının, asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilerek prim tahsilatı yapılacaktır.
30 günden az çalışan sigortalıların bu sürelerini (4/a) kapsamında isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemeleri mümkün olup isteğe bağlı sigortaya müracaat ettiklerinde ayrıca genel sağlık sigortası primi ödemelerine gerek bulunmamaktadır.
İşverenlerin sigortalılara genel sağlık sigortalılıkları hak ve yükümlülüklerine ilişkin bilgi vermeleri hususu önemle duyurulur.



SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu

Duyuru yayınlandı teşekkür ederiz ancak bir PT çalışanın aylık çalışacağı SGK günü sabit olabilir mi? Artık işe girişte bu gün isteniyor,bu günün anlamı nedir? e-sigorta menüsünde güncellemeyi bir defaya mahsus nerede yapacağız* Of of..

hepimize kolay gelsin,

Güncel bir bilgisi olan olursa paylaşırsa sevinirim
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu

arkadaşlar, bu uygulama sadece kısmı süreli çalışanlar için uygulanacak anladığım kadar.zaten normalde ay içersinde eksik gün çalışanlar eksik gün bildirimi bildirimi yapılıyor. bir arkadaşta bu gün şöyle bir örnek verdi ama bana mantıksız geldi. konu ilgli bilgisi görüşü olan arkadaşların görüşlerini beklerim.
31.12.2011 tarihinde işten ayrılan bir işçi örneğin 10.01.2012 işe girişi olsa o ay 20gün sigortalı olacak ayın 1 ile 10 arasındaki süreyi gss yönünden kendi ödiyecek.
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu

gerçekten bu tescil işini nerden yapacağız bende arıyorum ama bulamadım
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu

Ao 170 i aradım onlarda tam cevap veremiyor sadece mevcut part time çalışanlarınız için bu kadar işçim var ve bu adamlar aylık ortalama bu kadar gün çalışıyor diye yazılı bildirimde bulunun dediler iyide internetten bildirin denmiş bunun bir menüsü yokmu dedim , şuan yazışmalar devam ediyor cuma günü aramanızı tavsiye ediyorum dediler yani tam bir komedi arkadaş resmen yuh ki ne yuh
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu

Malesef öyle anlamak mümkün değil,

İşe girişlerde seçebiliyorsun ama gün sayısı 20 yazdın 19 çalıştı ne olacak bunun anlamı nedir bilen yok.,

Eski girişler için menüyü bekliyoruz bakalım nereden çıkacak:)
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu

170 e onuda sordum e arkadaş 12 gün dedik adam 10 gün çalıştı ne yapıcaz dedim ki biz bunun için ek-10 a işçinin kısmi çalışma sözleşmesi dışında puantajınıda ekliyorduk olay tamamlanıyordu ozamanda sgk sözleşmede 12 günse adam 12 gün çalışacak yoksa puantaj gönder demişti.
170 in verdiği cevap fazla bir fark yoksa problem olmaz dedi yani ne diyeyim allah hepimize sabır versin bakalım ilgili menüyü bekliyoruz.
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu hk.

arkadaşlar bir defaya mahsus güncelleme işlemi gördügüm kadayırla işe giriş güncelleme ekranı vasıtasıyla yapılıyor. orda soruyo evet hayır evetse kaç gün.
benim anlamadıgım kısmi süreli çalışıpta ayda kaç gün çalışacagı belli olmayan personeller var. bazen 10 gün bazen 15 gün. biz şimdi oraya gün bilgisi girmemiz gerekiyor. ne yapacagı kafam karıştı.
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu hk.

Gördüğün kadarı ile değil işte hocam sgk müdürlüğünü aradım gss bölümüyle de görüştüm adama yazıyı mailde attım onunda bir bilgisi yok geçmişe dönük olarak heleki kasım ayıyla alakalı nasıl bir işlem yapabileceksiniz ki diye adam bana soruyor.
Dedimki işe giriş güncelleme ekranındamı yapıcaz yoksa ayrı bir linkmi açılacak ne olacak bir kereye mahsus nasıl tescil olacak, ben tescil müdürlüğüne mail attım cevap bekliyorum geçmişe dönük bir işlem yapmayın sonra ceza ile karşılaşmayın dedi.
Hadi buyur burdan yak
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu hk.

bu kısmi istihdam çalışan personeller için artık eksik gün verilmeyecek mi?
 
Ynt: 30 Günden az çalıştırılan kişiler için SGK duyurusu hk.

tabi ki verilecek çalışan sayısı 50 ve üzeri ise verilmeyecek duyurunun bu konu ile bir ilgisi yok...
 

Benzer konular

Üst