fonradar

30 ve daha üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde işçi istifa edipte mahkemeye verir

Üyelik
2 Eki 2009
Mesajlar
7
işçi kendisi istifa ederse ve ibranameyi imzalamazsa sonrada mahkeye verirde dava açarsa işveren ne yapabilir.
30 ve daha fazla işçi çalıştıran işveren haklı bi neden olmaksızın 6 aylık kıdemi olanları çıkaramaz diyor kanun çıkarırsa işçi dava açarsa iade söz konusu olur diyor kanun peki işçi kendisi çıkıpta dava ederse ücretim düşük derse ne olur
 
Ynt: 30 ve daha üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde işçi istifa edipte mahkemeye verir

Anlayabildiğim kadarıyla işçi düşük ücreti mazeret gösterip işten kendi isteği ile ayrılırsa ve bu sebeple mahkemeye başvurursa ne çıkar gibi bir soru.

Anladığım doğruysa mahkemeden işveren aleyhine herhangi bir karar çıkmaz. (Tabi düşük ücretten kasıt asgari ücret altıysa durum farklı)
 
Ynt: 30 ve daha üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde işçi istifa edipte mahkemeye verir

dava süreçlerini İnşallah hiç yaşamazsınız.
istifa ederde ibraname imzalamaz ise noterden tebligatını devamsızlık yaptığı gerekçesiyle bildirir, işbaşı yapmasını istersiniz. zaten işbaşı yapmazsa devamsızlıktan iş akdi fesh olunur.
işçi kendi çıkıpta ücretim düşük derse (asgari ücretten az almamak koşuluyla ) işverene zam yapma koşulunu koşamaz, tazminat talep edemez. ancak ücretim düşük gösteriliyor diye dava açarsa, o zaman aldığı ücreti ispatlamak belgelendirmek (bordro gibi) size düşer, işçide şahitler veya delillerle gerçek maaşını ispat etmek zorunda kalır.
 
bizim mükellefin bi işçisi zaten mahkemeye verdi

sskmı geç yaptılar diye ama daha sonuç belli değil şimdi aynı işveren 30 kişinin üstünde eleman çalıştıracak 30 işçi olunca değişen ne oluyor şimdi 30 işçi üzerindeykendende işten çıkıp gidip sskmı geç yaptı diyenler olur o zaman mahkeme haklı sebep istermi ben noterden tebligat söylerim işverene kendisi işten çıkarmıyor zaten genelde ama sskları geç olabiliyor ve maaşlarıda düşük oluyor haliylede bizim yapmamız gereken ibraneme imzaltma imzalamadıysada noterden tebligat 30 işçi konusunda başka yapılması gereken bişey varmı benim tereddütüm eski elemanlarda işten çıkıp gidip daha edebilir ve şahitlik edebilirler bu konuda tereddütüm var
 
Ynt: 30 ve daha üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde işçi istifa edipte mahkemeye verir

Korkunun ecele faydası yok.Gereksiz yere korkmanın da anlamı yok.
Kendi isteğiyle ( işverenden kaynaklanan bir sebeple de olsa) ayrılan çalışan işe iade davası açamaz.
En az 30 işçisi olan işverenin 6 aydan fazla süredir çalışanları iş güvencesi kapsamında olduğundan, işveren tarafından haklı sebepler dışında bir sebeple işten çıkartılırsa, 30 gün içinde işe iade davası açma hakkına sahiptir.
İşten çıkartıldığı gün 30un altında çalışanı varsa , işe iade davası açamaz, kötü niyet tazminatı için dava açabilir çıkartılan çalışan.
Maaşı az olduğu için ayrılan çalışanın açacağı dava kendine masraf çıkarmaktan öte gitmez, eğer sözleşmesinde ücret-zam konusunda belirtilen bir şey yoksa, veya sözleşmede belirtilen ücretten düşük ücret ödenmiyorsa.
SGK primleri gerçek aldığı ücretten düşük ücret üzerinden hesaplanıp ödenen çalışan, SGK, bölge çalışma müdürlüğüne şikeyette bulunma hakkına her zaman sahiptir.Gerçek ücretinin prim ödenenden daha yüksek olduğunu ıspatlaması durumunda ise, işyerinde çalışan sayısının pek bir önemi kalmamaktadır.
Gerçek ücretten düşük prim ödenen çalışan sayısına bağlı olarak kurum tarafından idari para cezaları uygulanır ve eksik ödenen primler faiziyle tahsil edilir.
 
yanlız firmanın işçilerle imzalanmış sözleşmesi yok sanırsam

şimdi imzalatsak bişey olmaz herhalde değilmi
 
Üst