uyumsoft

331 li Hesap

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AYGÜL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 331 li Hesap

Selamlar Sayın AYGUL
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Sorunuzu epeyce bir açmanızı istemek durumundayım. Dengeleme önerilerinde bulunmak için bazı bilgi ve hesap kalemlerini bilmek gerek. Dengelemekten kastınız sanıyorum diğer bilanço ve mizan kalemleriyle beraber daha makul bir rakama çekmek.Bunlarla ilgili forumda 331 veya ortaklar hesabıyla alakalı bir çok konu bulabilirsiniz.İsterseniz önce bu konu ve yorumları inceleyin.Sonra tekrar mütalaa edelim.Ayrıca örtülü sermaye konusuna bakmanızıda öneririm.Çünkü o konuya da giriyor.Saygılar.

geçmiş dönem için şu an;
-120lerden cari hesap kapatma veya avans tahsilatı yaparak ( avans ise 159) , ortaklara ödeme yaparak

gelecek dönemler için önlem
-sermaye artırımına giderek
-karı yükselterek (dolayısıyla kasaya girişler de artacak)

331 NOLU HESAP Ortaklara Borçlar Hesabı
İlgili dönemle ilgili mizan bilgilerine ihtiyaç duyulmakla beraber , ödemelerin Kasa dan yapılması , 120 hs tan alacakların tahsil edilememesi , 320 hesapların gerçeği yansıtmaması , Satışların resmi kayıtlarda bulunmaması nedenleri gösterilebilir.

Çözüm için detay bilgilere ihtiyaç vardır.

331 deki yüklü bakiyeleri önce 120 hs ları tahsil edin.. eğer yinede yüklü miktar varsa 431 nolu hesaba alın.. orada gözüksün

İlhan Tekiner ' Alıntı:
331 deki yüklü bakiyeleri önce 120 hs ları tahsil edin.. eğer yinede yüklü miktar varsa 431 nolu hesaba alın.. orada gözüksün
İlhan bey,
120 deki bakiyeleri tahsil edin, 431 hesaba alın diyorsunuz.431 borçmu çalışacak?

sn sercan 331 deki alacak bakiyesini borca yazdığınızda 431 i alacağa yazacaksınız.. 331 pasif karakterli bi hesaptır ve daima alacak bakiyesi verir.

örneğin 331.ortaklara borçlar hesabı bakiyesi 250 TL

----------/-------------
331.ortaklara borçlar 250
431.ortaklara borçlar 250
---------/--------------

böylelikle kısa vadeli 331 kapatılıp, uzun vadeli 431 e alınacak..en azından 431 i borçlandırıp azar azar bu bakiye kapatılabilir.

sizi anlayamadım 431 nasıl borçlanacak?

120 hesaptan tahsil edin diyor.120 ta borç bakiyesi verir.Sorunun soruluşunda ki eksikliğe deyinmek istedim bu arada sayenizde 431 in ne şekilde çalışacağını öğrendim teşekkür ederim.

331 borç 120 alacak.. 120 ler kapandı..

buna rağmen 331 de hala bi alacak bakiyesi varsa o bakiyede 431 e alınmalı..bunu anlatmak istemiştim..

Peki.Ne demek istediğinizi şimdi daha iyi anladım.Fakat halen arkadaşın sormuş olduğu soruya çözüm olabileceğini düşünmüyorum.Aklıma gelen bir kaç çözüm var aslında ama forum kurallarına uygun olmayacağını düşündüğüm için konunun üstüne pek gitme taraftarı değilim.Ancak sn.Dinçer beyin dediği gibi ayrıntılı bilgilere ulaşıldığında en mantıklı çözümün üretilebileceği kanaatindeyim.

Merhaba

Sayın İlhan Tekiner ile aynı fikirdeyim. Söz konusu bilanço ise 431 hesaba aktarabilirsiniz 331-431 şeklinde ve yukarıdaki muhasebe kaydı ile birlikte...

120 hesap konusunda ise çok taraftar değilim, yani bu şekilde düzeltme isteniyorsa daha çok sayıda örnek verebilirim.

Saygılar.

be nolmalde 331 kullnama taratarı değilim 431 daha mantıklı
cari oranın iyi çıkması için 431 e almanız daha mantıklı olur.

sayın aygül 331 hesap bakiyesini azaltmanın pek çok yolu vardır.neden 331 oluşmuştur.çünkü şirketin ödemelerini hep ortaklar üstlenmiştir.o halde kasada, bankada para varsa yada şirkette ticari mal varsa bunu ortaklara aktarın özellikle mal olarak borç ödenecekse örtülü kazanç aktarımına konu olmaması için maliyet artı kar yöntemini kullanarak fatura keserek ticari malları ortağa yasal yoldan aktarmış olursunuz hem bu sayede stokları da azaltmış olursunuz.
331-(B)
600-(A)
391 (A)
şirket alacaklarını ortaklara devredin.(120-220 hesap) şirketle ortak arasında alacağın temliki sözleşmesi yapın 120/331 i kullanın.
kasadan 8.000 TL.den az olmak kaydıyla ortağa tahsilat makbuzu karşılığında ödeme yapın.yada bankadan eğer hesap müsaitse ortağa alacağı karşılığında ödeme yapın.En önemlisi ise ortaklara borçlar hesabını ben sermaye artırında kullanarak azaltıyorum.şirket sermaye artırımı yapma kararı alacak ,bu sermaye artışını ortaklar şirketten olan alacakları ile karşılayacaklardır.Bunun için öz sermaye tespit raporu düzenleyin.Ortakların şirketten olan alacaklarının(yani 331) ve bu alacaklarının ne kadarlık kısmını sermaye artırımı için taahhüt edeceklerini bu raporda ve ayrıca sermaye artırım kararında belirtin.
örneğin şirket sermayesi 5.000 TL.olsun, ortak A 331 hsp bakiyesi 76.328,42 TL.olsun.
ortak B nin ise 331 hsp bakiyesi 37.178,52 TL.olsun. şirket 110.000 TL.daha sermaye artırımı yaparak sermayesini 5.000 TL.den 115.000 TL.ye çıkarma kararı alacak olsun.Burada ortak A 75.000 TL.sermaye artırımı taahhüdü, ortak B ise 35.000 TL.sermaye artırımı taahhüdünde bulunsun.Önce öz sermaye tespit raporu ve ortak alacaklarının sermayeye ilavesi tespiti raporu olmak üzere 2 ayrı rapor düzenlersiniz.Ortak alacaklarının sermaye ye ilavesi hakkında bir karar alıp smmm faaliyet belgesi ile beraber Ticaret odasına verirsiniz.Tescil edildikten sonra yapılacak muhasebe kaydı ise;
501.01 75.000(B)
501.02 35.000(B)
500.01 75.000(A)
500.02 35.000(A)
sermaye taahhüt kaydı.
331.01 75.000(B)
331.02 35.000(B)
501.01 75.000(A)
501.02 35.000(A)
sermaye taah.ort.al.ile kapatılması.Burada en önemli husus hem ortak alacakları azalırken yani örtülü sermaye uygulaması ile muhatap olma durumunu azalacak, hemde özsermaye artırılan sermaye kadar artıya geçecektir.
kolay gelsin.

yukarıdaki açıklamamda tahsilat makbuzu yazmışım acele ile, doğrusu tediye makbuzu olacaktı.