4a mı Yoksa 4b'den mi Emekli Olurum ?

Üyelik
17 Ocak 2013
Mesajlar
2
Konum
Istanbul
Merhabalar,

Bilgilerim:
SSK ilk ise giris 01.08.1984
Dogum tarihi: 1966
SSK Prim Gün Sayisi: 4397 (kalan prim gün: 828)
Bagkur: 1 yil 9 ay 19 gün ( ise baslama: 11.07.1988 - Terk: 30.04.1990)
Emekli Sandigi: Yedek Subayligim süresince (12ay) maasimdan Emekli Sandigi kesintisi yapildi, ancak bu kayitlar SGK'da görünmüyor)

Yukaridaki bilgiler cercevesinde 1 yil 3 ay 15 gün sonra 4a'dan emeklilige hak kazaniyorum.

Hali hazirda bir sirketin müdürü olarak SSK (4a) primlerim yatiyor.

ANCAK;
EMO mevzuati sebebiyle BAGKUR'a gecis yapmam gerekiyor.

Güncel mevzuata göre BAGKUR'a gecersem 15,5 ay sonra 4a'dan emekli olabilir miyim? Yoksa 4b'ye tabi olarak prim gün sayisi ve yas durumum yeniden degerlendirilip, BAGKUR mevzuatina göre mi emekli olurum.
BAGKUR mevzutina göre emekli olursam kayiplarim neler olur (süre ve para anlaminda)?

AYRICA;
2001 - 2008 yillari arasinda kesintisiz olarak Almanya'da yönetici olarak calistim. Bu süre icersindeki prim gün sayimi Türkiye'de saydirabilir miyim? Bir anlami var midir? Yoksa bekleyip, 65 yasimda Almanya'dan da emekli maasi mi almak mantiklidir.


Sorularima bilgili uzman arakadaslarda cevap alabilirsem memnun olurum.
 
Birincisi emeklilikte son 3,5 yıl hesabı geçerlidir.Yani son 3,5 yıl hangi kurumda sigortalı olmuş iseniz ordan emekli olursunuz.Dolayısıyla bu şartlarda 4/b ye geçseniz bile 4a kapsamında emekli olursunuz.
4/a kapsamında emekli olmak avantajlıdır.Zira maaşlar 4/b ye göre yüksektir.
Prim gün sayınız ve yaşınız için sigortalılığınızı devam ettireceğinizden bence yurtdışı borçlanma yapmanın anlamı yok.
Almanya da emeklilik şartları nedir nasıldır bilemem ve o konuda yanıltmak istemediğimden cevap veremem.Ama kar zarar analizi yaparken 48 yaşında emekli olmadığınızı düşünün.65-48=17 yıl Türkiye de emekli maaşından diğer deyişle gelirinizden olacaksınız.Aylık 1000-TL emekli maaşından 17 yılda 204.000-TL yaparki büyük para.
Değerlendirme size kalmış yine verilen cevap tatmin etmediyse bu konuda sosyal güvenlik firmaları var.Tabi ücretli. Onlara başvurabilirsiniz.
 
Cevap icin tesekkür ederim;
Bir-iki ilave izahate ihtiyacim var;
1- Yedek Subaylik süresince yatan 4/c yi (12ay) mevcut prim gün sayima (4/a) ilave etme imkani var midir? Var ise bu islemi ne zaman yapmakta fayda var?
2- 4/a'dan 4/b'ye gectigimde, 15 ay sonra 4/a'dan emekli olmak icin isyerimi (Sahis Firmasi) kapatmam ve ortagi oldugum sirketteki (Ltd Sti) hisselerimi devretmem gerekiyor mu?
3- Emekli Maasi hesabi yapilirken esas alinan kriterler nedir? Kisacasi yüksek emekli maasi alabilmenin yolu nedir?
4- Yurdisi Borclanma diye tabir edilen husus nedir? Almanya'da primlerim yatmis olmasina ragmen bu süre icin de SGK'ya ayrica prim ödemek anlamina mi geliyor? Durum böyle ise, Almaya'daki yatan primlerimin üstüne sünger mi cekmek gerekiyor?

Vereceginiz bilgiler icin pesinen tesekkür ederim,
 
1-4/a,4/b ve 4/c kapsamındaki hizmetlerinizi emeklilik aşamasında birleştirebilirsiniz ancak.Bu işlemi başka zaman yapamıyorsunuz.
2-İş yerinizi kapatmanıza veya hisselerinizi devretmenize gerek yok.Emekli maaşınızdan %15 kesinti olur işyeri sahibi ve şirket ortağı olmanızdan ötürü.Şayet bu kesinti olsun istemiyorsanız o zaman devredersiniz.
3-Yüksek maaş alabilmenin en iyi yolu primlerin yüksekten ödenmesidir.Ama sizin açınızdan bu saatten sonra ödenecek yüksek primlerin pek faydası olmaz.SGK emeekli maaşı hesaplamasının nasıl yapıldığını internette rahatlıkla bulursunuz.
4-Diyelim ki yaş ve hizmet süresi şartları tamam ama prim ödeme gün sayınız yetmiyor.Yurtdışında çalışmış iseniz bunu belgelendirmek kaydıyla borçlanma yapabiliyorsunuz.Askerlik borçlanması gibi düşünün.Bildiğim kadarıyla Almanyada emekli olma niyetiniz yoksa ödenen primlerin size iadesini isteyebilirsiniz.Türkiye de bu mümkün.Tabi burada en önemli şart yaşı doldurmuş olup emeklilik için yeterli gününüzün olmaması.
 
Üst