4b Giriş

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan egemen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
57
Kendi nam ve hesabına çalışanlar işyerini açtıktan ne kadar zaman içinde kendilerini sgk bildirmek zorundalardır.?Teşekkurler.
 
Ynt: 4b Giriş

egemen ' Alıntı:
Kendi nam ve hesabına çalışanlar işyerini açtıktan ne kadar zaman içinde kendilerini sgk bildirmek zorundalardır.?Teşekkurler.
4/b yani bağkur olmuyor mu? Şahıs firması açtınız ise başvurunuzu yasal olarak vd yapacak. Ancak onlar pek ilgilenmedikleri için kendi işinizi kendiniz görmeniz gerekiyor. 4/a giriş bildirgesi 4/b içinde kullanıldığından doldurup nüfus cüzdan fot. ile başvurabilirsiniz.
 
Ynt: 4b Giriş

Merhaba ;

Burada İPC kime kesilecek ? 5510 sayılı kanunun 8.maddesi ;

Madde 0008: Sigortalı bildirimi ve tescili
....
....

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler için; 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından itibaren kendi mevzuatlarına göre kayıt veya tescili yapan ilgili kurum, kuruluş ve birlikler veya vergi daireleri sigortalı işe giriş bildirgesi düzenleyerek, en geç onbeş gün içinde Kuruma vermekle yükümlüdür. Kurum bu bildirimden itibaren bir ay içinde tescili yapılan kişilere, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başladığını bildirir.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi gereği sigortalı sayılanlar ise, sigortalı işe giriş bildirgesini, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından itibaren, doksan gün içinde Kuruma vermekle yükümlüdürler.
...
...

İdari para cezasına gelince

Madde 0102: Kurumca verilecek idari para cezaları
....

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun;

a-1

8 inci maddesinin birinci fıkrası ile 61 inci maddede belirtilen bildirgeyi, bu Kanunda belirtilen süre içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usûle uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu hâlde anılan ortamda göndermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

Benim gözden kaçırdığımı düşündüğüm bu konu daha önce de görüşüldü ama Vergi Daireleri yapmıyorlar ya da bu başlıkta da olduğu gibi ilgilenilmiyor denildi.Şirket ortaklıklarında Ticaret Sicil Memurlukları bu görevlerini yerine getiriyorlar diye biliyorum.

Öğrenmek istediğim ;

- Yeni vergi mükellefi olan bir şahısın SGK ya bildirilmesinde sorumlu olan kimdir ?

- Bildirilmemesi ya da geç bildirilmesi halinde İPC kime uygulanacaktır ?
 
Ynt: 4b Giriş

Bu süreyi geçiren/kaçıran bir çok kişi var.
Bu sorunun cevabını bende merak ediyorum, ancak bu ceza ile karşı karşıya kalanı da görmedim.
Bu sorumluluk Ticaret Sicilinde ve vergi dairelerinde olduğu için, ceza kesmiyorlardır.
Şahıslara vermiş olsalardı bu cezayı keserlerdi, ancak bu tutar çok ağır geleceği için de tutarı azaltırlardır.Milleti isyana teşviktir, bu ceza.!
 
Ynt: 4b Giriş

Şahıs firmaları için geç bildirim cezasını şahsa kesemezler ancak zamanında ödenmedi diye primlere gecikme uyguladıklarından yinede cezalandırılmış olurlar.
 
Ynt: 4b Giriş

ZİNDAN ' Alıntı:
1 Asgari ücret tutarında cezası var.

4/b'li yani eski adıyla bağkur'a kayıt olması gereken kişiye 15 gün içinde bildirim yapmaz ise 1 asgari ücret tutarında ceza mı kesiliyor.
 
Ynt: 4b Giriş

Sn. Muhasebe

Okudum,
4/b'linin sgk bildirilmemesi dolayısıyla 1 asgari ücret ceza verileceği yazıyor. Fakat cezanın kime kesileceği net değil.
doğru mu?
 
Ynt: 4b Giriş

SMMM FATİH ' Alıntı:
Fakat cezanın kime kesileceği net değil.
doğru mu?

Evet ,bence kime kesileceği belli değil.

Ama sizin
SMMM FATİH ' Alıntı:
ZİNDAN ' Alıntı:
1 Asgari ücret tutarında cezası var.

4/b'li yani eski adıyla bağkur'a kayıt olması gereken kişiye 15 gün içinde bildirim yapmaz ise 1 asgari ücret tutarında ceza mı kesiliyor.

ifadenizden sizin kişiye kesileceği sonucu çıkardığınız anlaşılıyor da.
 
Ynt: 4b Giriş

1 Ekim 2008 tarihine kadar uygulamada olan Bağ-Kur Mevzuatı?na göre, sigortalı sayılan kişiler sigortalı sayılmalarını gerektiren faaliyetlerinin başlangıcından itibaren üç ay içinde, sigortalı sayılmalarını gerektiren faaliyetleri sona eren kişiler ise faaliyetlerinin sona erişinden itibaren yine üç ay içinde kendilerini Bağ-Kur?a bildirmedikleri takdirde yaklaşık 85 YTL tutarında idari para cezası ödemekteydiler.

5510 sayılı Kanunla birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, 4/b sigortalısı sayılmayı gerektiren herhangi bir faaliyete başlayan kişileri 15 gün içinde, 4/b sigortalılığı kapsamından çıkacak nitelikte kayıtlarını sona erdiren kişileri de en geç 10 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu?na bildirmeyen vergi daireleri, ziraat odaları, ticaret sicil memurlukları ve esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüklerine brüt asgari ücret tutarında idari para cezasının uygulanacaktır.

Böylece, 5510 sayılı Kanunla birlikte yeni dönemde, 4/b sigortalılarıyla ilgili hem uygulanacak idari para cezası miktarları arttırılmış hem de idari para cezalarının 4/b?lilerin şahıslarına değil, sigortalılıkla ilgili kayıtları tutan yerlere verilmesi hüküm altına alınmıştır.
 
Üst